A félve félt menopauza különös okai

Korai klimax - amikor túl gyors a természet, dr. life
Vágólapra másolva!
Az állatvilágban szinte az összes faj nősténye egy életen át termékeny, csakúgy mint a férfiak. A nőket azonban bizonyos kor után eléri a menopauza, ami szó szerint a menstruáció végét jelenti. Ennek okát a mai napig nem sikerült megfejteni, bár léteznek különféle elméletek. Az viszont biztos, hogy a menopauza számos kellemetlen tünettel, és – rosszabb esetben – súlyosabb egészségügyi problémákkal is járhat.
Vágólapra másolva!

Definíció szerint az utolsó menstruáció – amit egy éven belül nem követ újabb havi vérzés – utáni időszakot hívják klimaktériumnak, közismertebb nevén klimaxnak vagy menopauzának. Ezen időszak alatt a petefészek működése csökken, majd csaknem teljesen megszűnik.

A változó kornak is nevezett jelenség a nők negyvenes évei közepén szokot fellépni Forrás: Thinkstock

Nevezik a változás korának is, de maga a szó görög eredetű és az élet "kritikus kihívását" jelöli.

Általában a nő 47,5 éves kora körül lehet rá számítani, ezt követően a hölgyek már nem képesek teherbe esni.

Kevés állatfajnál fordul elő

Az emberen kívül alig néhány állatfajnál (például a kardszárnyú delfinnél és a gömbölyűfejű delfinnél) figyelték meg, hogy a nőnemű egyedek még soká élnek a szaporodóképességük elvesztése után is. A legtöbb állatfaj nősténye hamarosan elpusztul az után, hogy az utolsó utódja képes lesz önállóan gondoskodni magáról.

Az állatvilágban csak a nőstény gömbölyűfejű delfineknél (Globicephala sp.) illetve a kardszárnyú delfinekneknél (Orcinus sp.) tapasztalható az emeberéhez hasonló helyzet a menopauzát illetően Forrás: Kék Bolygó/Kováts Kinga

Bár a főemlősök – így például legközelebbi rokonaink, a csimpánzok – szaporodóképessége is csökken a korral, de

közel sem élnek olyan hosszú ideig a szaporodóképességük elvesztése után, mint az ember

vagy az említett néhány delfinfaj.

Az emberhez legközelebb álló csimpánzoknál is (Pongo pigmeus) a menopauza bekövetkezése után nem sokkal később elpusztul az egyed Forrás: AFP/Gerardo Gomez

A csimpánzoknál például a 30-as éveik táján kezd csökkenni a szaporaság és 45 éves korukra szűnik meg teljesen, de a szabad természetben ez után már hamarosan elpusztulnak.

Biológiai okok

Az emberi menopauza létrejöttének biológiai háttere ismert.

A változókor nem csak élettani, hanem pszichés változásokat is előidéz a nőknél Forrás: yasminarossi.com

A változókor oka a petefészkek hormon-receptorainak elöregedése,

melynek következtében először a tüszőrepedés és a sárgatestfázis marad el a sárgatest érést serkentő, úgynevezett luteotróp hormon (LH) iránti érzéketlenség miatt, később pedig a petefészkekben a tüszőérést serkentő hormonnal (FSH = tüszőérést serkentő hormon, follikulus stimuláló hormon) szemben is kialakul az érzéketlenség. Ekkor már a tüszőérés sem megy végbe, aminek ösztrogénhiány lesz a következménye.

Nagymama-hipotézis

Az menopauza kialakulásának evolúciós okaira azonban – a sok kutatás ellenére – a mai napig nem találtak egyértelmű magyarázatot. Elmélet viszont több is született.

Az egyik legismertebb és legelterjedtebb ezek közül az úgynevezett nagymama-hipotézis.

Az elmélet szerint a menopauza megjelenése mérsékli a nő és menye közötti genetikai versengést.

A nagymama-hipotézis szerint a menopauzának evolúcióbiológiai okai vannak Forrás: SWNS TV

A 2012-ben megjelent tanulmány szerint a változókor evolúciósan azért alakult ki a nőknél, hogy egy anya és menye között ne lehessen konkurenciaharc. A statisztikai adatok szerint ugyanis, ha egy anya, aki már egyben nagymama volt, de élete késői szakaszában még gyereket is szült, ráadásul a gyerekszülés ideje egybeesett a menye szülésével, a két újszülött esélye, hogy megérje a felnőttkort, lényegesen alacsonyabb volt, mint ha más időpontban születtek volna.

A nagymama-teória úgy véli, hogy a menopauza az idősebb nő és a menye közötti versengés biológiai kiikatásának következménye, amely vetélkedés helyett az unokára koncentrálást erősíti Forrás: Thinkstock

A teória megerősíti azt a feltételezést is, hogy evolúciósan

a változókornak abban is szerepe van, hogy a nagymamakorú nő figyelme az unokáira terelődjön.

Hagyományosan ez azt jelentette, hogy a nő táplálta a családját, és megóvta a gyerekeket a balesetektől és betegségektől.

A férfiak preferenciája is magyarázhatja a klimaxot

A kanadai McMaster Egyetem szakemberei nemrég egy újabb lehetséges magyarázattal álltak elő:

a menopauza a férfiak, pontosabban a férfiak fiatal nőkhöz való vonzódása miatt alakulhatott ki.

A kutatók számítógépes szimulációval modellezték, hogy a férfiak párválasztási szokásainak hatására miként alakulhattak ki a női termékenységet az életkor előrehaladtával hátrányosan befolyásoló mutációk, amelyek a menstruáció teljes megszűnéséhez vezettek.

A menopauza evolúciós okai között az is szerepet játszik, hogy az idősebb férfiak a fiatal nőket preferálják Forrás: Thinkstock

A PLOS Computational Biology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a menopauza a természetes szelekció nem tervezett következménye, amelynek hátterében a férfiak fiatalabb nőkhöz való vonzódása áll.

Az evolúció során a férfiak (idősebbek és fiatalabbak egyaránt) többnyire a fiatal nők kegyeiért harcoltak,

így az idősebb nőknek sokkal kisebb esélyük volt utódot szülni. A reprodukció hiánya pedig idővel oda vezetett, hogy a nőknél végleg meg is szűnt bizonyos életkor felett a termékenység.

A menopauzához vezető folyamat kellemetlenségei

Bármi is álljon a klimaktérium kialakulásának hátterében, az biztos, hogy sok kellemetlenséget, sőt nemritkán súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhat a nőknek. Vegyük sorba, mik is ezek. A menopauzába való átmenet, az úgynevezett perimenopauza az az időszak, amikor a nő elkezd közeledni a klimaxhoz.

A változó kor beköszöntése sok nőnél okoz lelki megrázkódtatást Forrás: AFP/SPL

A havivérzés rendszertelenné válik, a nők nagy része hőhullámokat és éjszakai izzadást él át.

A perimenopauza rendszerint 2-4 évvel az utolsó menstruáció előtt kezdődik.

A posztmenopauza a menopauzát követő időszak, amely a nő hátralévő életében tart. A teherbe esés már nem lehetséges. Számos tünet, például a hüvelyszárazság, haj- és körömszárazság, a hangulati labilitás, a csökkent nemi vágy a menopauza után is sokáig fennmaradhat.

Az úgynevezett reproduktív öregedés 40 éves kor környékén veszi kezdetét Forrás: Thinkstock

A „reproduktív öregedés” folyamata nagyjából 40 éves kor körül kezdődik. Az ösztrogén és a porogeszteron hormonszintjének csökkenése befolyásolja a nő menstruációját. Ezek a hormonok tarják fenn ugyanis a hüvely és a méh egészségét és szabályozzák a menstruációs ciklust.

A menopauza leggyakoribb tünetei

- A menstruációs ciklus változásai. Sok nőnél szabálytalanná válik a havi ciklus. A vérzés erősebbé vagy éppen gyengébbé válik. Pecsételő vérzés fordul elő a havi vérzések között.

- Hőhullámok. A rohamokban rátörő hullámok másodpercekig vagy percekig tarthatnak. Ezeket izzadás vagy reszketés követheti. A hőhullámok olyan erősek lehetnek, hogy felébreszthetik a nőket az „éjszakai izzadásokkal”.

A menopauza miatt csökken a libidó, a szexuális vágy is Forrás: AFP

- Hüvely- és hólyagproblémák. A nemi szervek és környékük szárazabbá válik, a bőr elvékonyodik. Gyakoribbakká válnak a fertőzések. Vizelettartási problémák is kialakulhatnak.

- Szexuális problémák. A hüvelyi szárazság fájdalmassá teheti a közösülést. Csökken a libidó.

Egyik tünet az alvászavar Forrás: Thinkstock

- Alvásproblémák. Egyes nők nehezen tudnak elaludni vagy túl korán felébrednek. Alvásukat megzavarja, hogy gyakrabban kell kimenni a fürdőszobába. A hőhullámok is felriaszthatják őket álmukból.

Egészségügyi problémák

A csontszövet mennyisége csökken, ami meggyengítheti a csontokat és csontritkulást okozhat. Ennél a betegségnél a csontok rendkívül porózussá és törékenyebbé válnak.

A korral a csípő megvastagodik, az izomtömeg csökken, a zsírszövet mennyisége növekedhet,

a bőr elvékonyodhat. Az idősebb nőket érintő betegségek közül a legveszedelmesebbek a szív- és érrendszeri problémák.

A klimax több olyan egészségügyi tünettel is együttjár, amelyekre fokozottan kell figyelni Forrás: Thinkstock

E betegségek több nő halálát okozzák, mint a tüdő- vagy a mellrák. A menopauza tüneteinek enyhítésére az orvosok hormonpótló terápiát (ösztrogén és progesztin szedését) javasolhatnak. Ezek pozitív és negatív hatásaival cikkünk következő részében foglalkozunk.

(A cikk megjelenését a Gyntima támogatta)