Érdemes cicás videókat nézegetni

macska, videók, mémek
Vágólapra másolva!
Megvan az előnye annak, ha tűkön ülve várjuk a legújabb cicás videók és gifek megjelenését, ugyanis mentális egészségünket javítja, ha a cuki háziállatokról nézünk felvételeket – derült ki egy új kutatásból.
Vágólapra másolva!

Vitathatatlan, hogy Grumpy Cat és Lil bub az internetes kép- és videomegosztók sztárjai, naponta milliók követik a két macska hétköznapjait. Ez ugyan első látásra kellemes, ám nem túl hasznos időtöltésnek tűnik, az Indiana University Media School kutatói szerint viszont megvan a maga előnye: javítja kedélyállapotunkat azzal, hogy pozitív érzelmeket szabadít fel és csökkenti a rossz közérzetet.

A tanulmányt jegyző Jessica Gall Myrick egyetemi adjunktus közel 7 000 embert vizsgált abból a szempontból, hogy hangulatukra milyen befolyást gyakorolnak a macskás videók. Az eredményeket a Computers in Human Behavior legutóbbi számában publikálta.

Grumpy Cat Forrás: Grumpy cat Facebook-oldala

Komolytalannak tűnik, mégsem az

"Néhányan azt gondolják, hogy a macskás videók nézegetése nem elég komoly téma ahhoz, hogy akadémiai kutatás foglalkozzon vele” – mondta Myrick az intézet által kiadott sajtóközleményben.

– ismertette a tanulmány jelentőségét a kutatónő.

Az adatok azt mutatják, hogy 2014-ben csak a YouTube-ra 2 millió macskás videót töltöttek fel a felhasználók.

Ezek együttes nézettsége elérte a 26 milliárd kattintást.

Az egyes cicás videók népszerűsége felülmúl bármilyen más kategóriájú tartalmat, ami a legnagyobb videomegosztón fellelhető. A macskás tartalmak nézegetése szempontjából Myrick kutatásában a legnépszerűbb szájtok a Facebook, YouTube, Buzzfeed és az I Can Has Cheezburger voltak.

Lil Bub az egyik legfelkapottabb macskasztár Grumpy Cat mellett Forrás: Mike Bridavsky/www.lilbub.com

A fő következtetések

Myrick szerint a legérdekesebb kérdés az, hogy a macskás videók nézegetése hasonló pozitív hatásokkal bír-e, mint az állatterápia? „Rosszabbul érzik-e magukat egyesek azért, mert ilyen videókat nézegetnek ahelyett, hogy elvégeznék halaszthatatlan dolgaikat?” – tette fel a kérdést a szakember.

A kutatásban résztvevő egyének 36 százaléka mondta magát „cicás személynek”, 60 százalék pedig azt vallotta, hogy a kutyákat és macskákat egyaránt kedveli. A tanulmány következtetései a következők voltak:

  • A résztvevők energikusabbak lettek, közérzetük határozottan pozitív volt, ha macskás témájú online tartalmakat nézegettek az interneten
  • Kevesebb negatív érzelem (szorongás, bosszúság, szomorúság) jellemezte a cicás online tartalmak fogyasztóit
  • Az internetes macskákat főleg munka, vagy tanulás közben nézegették
  • A macskavideók nézegetéséből származó élvezet ellensúlyozta a halasztgatás okozta bűntudatot
  • A macskatartók, valamint a barátságos, félénk személyiséggel rendelkező emberek szívesebben nézegettek cicás videókat
  • A macskás videók 25 százalékát célzottan keresték, a többire véletlenül bukkantak böngészés közben
  • Mindannyian ismerték a legfelkapottabb „celeb” cicákat

Olcsó alternatívája a hagyományos állatterápiának

Összességében a macskás videók nézegetése nagyrészt pozitív hatást gyakorolt a kutatásban résztvevő személyekre.

Forrás: --

„Még ha az emberek csak halogatás céljából, vagy munka közben nézik is ezeket a YouTube videókat, a jótékony emocionális hatások mindenképpen kifizetődnek, ami a nehezebb feladatok hatékonyabb teljesítését segíti” – mondta Myrick.

Az eredmények azt is sugallják, hogy további kutatásokat követően érdemes lenne a cicás videókat olcsó állatterápiás módszerként alkalmazni.

Szavazzon!

Ön szokott macskás videókat/képeket nézegetni az interneten?