3D-képalkotással félóra alatt lehet tökéletes fogmintát venni

fog
A fogsorpótlás alig kétszáz éves múltra tekint vissza.Thomas Rowlandson 1811-ből származó karikatúrája, az akkori új találmányról
Vágólapra másolva!
Az új hologramos szkennerrel lenyomatvétel nélkül is felmérhető a szájüregi állapot, majd 3D-nyomtatóval hajszálpontosan illeszkedő fogpótlás készíthető.
Vágólapra másolva!

Új perspektíva a fogászatban

A műfogsor-készítés mintavételi procedúrája lényegében nem változott az elmúlt száz évben: többlépcsős, bonyolult művelet a fogorvos és a fogtechnikus részéről, illetve költséges és gyakran fájdalmas folyamat a páciensnek.

A fogsorpótlás alig kétszáz éves múltra tekint vissza.Thomas Rowlandson 1811-ből származó karikatúrája, az akkori új találmányról Forrás: Wellcome Library, London

A kellemetlenségek közé tartozik a lenyomatvétel, amelynek során egy gyurmaszerű masszára kell ráharapnia a páciensnek.

A megszilárduló masszát gipsszel öntik ki, így másolják le a meglévő szájüregi állapotot.

Hiába azonban a többszöri igazítás, a protézis mégsem mindig passzol: emitt nyomja, amott kidörzsöli az ínyt.

A jeruzsálemi Héber Egyetem fiatal biomérnökei fejlesztették ki a 3D-nyomtatós foglenyomat készítés technológiáját Forrás: Biodesign Program at Hebrew University

E szenvedésnek vethet véget a jeruzsálemi Héber Egyetem fejlesztése, amelyet az amerikai Stanford Egyetem szakértőivel közösen dolgoztak ki. BioDesign: Orvosi Innováció programjukban biomérnöki és üzleti tudományokat hallgató diákok is segíthetik az alternatív technológiák alkalmazását.

Az ő ötletük volt, hogy a mind szélesebb körben elterjedt 3D-szkennelést és - nyomtatást a fogpótlások terén is érdemes volna bevetni.

Hologram váltja ki a ragadós mintázómasszát

Így született meg a HoloDent hologramos szájüregi szkenner. Míg a hagyományos protézist átlagosan 30 napig tart elkészíteni,

az új szkenner 30 perc alatt képes a szájunk belsejét ábrázoló 3D-kép megalkotására.

Az új technológia percek alatt elkészíti a tökéletes pontosságú szájüreg lenyomatot Forrás: Hebrew University/Picasa

A rendszer megkülönbözteti a lágy és kemény szöveteket.

A kép alapján számítógépes feldolgozás után 3D-nyomtatással tökéletesen illeszkedő fogpótlás készíthető.

Világszerte több mint 150 millió embernek van szüksége teljes műfogsorra, mondta Anat Sharon programvezető.

A HoloDent hologramos szájüregi szkenner Forrás: Hebrew University/Picasa

Számuk csak gyarapszik az átlagéletkor növekedésével, a népesség öregedésével. Teljes műfogsorra évente 500 millió dollárt költenek csak az Egyesült Államokban.

- tette hozzá Anat Sharon.

Egy kis fogpótlás történelem

Nem tudni, melyik nép készítette az első fogpótlásokat,

ám az tény, hogy a legrégebbi fennmaradt protézis etruszk eredetű, időszámításunk előtt 700-ból.

Az évszázadok során számtalan anyaggal kísérleteztek, eleinte felcserek és borbélyok, majd az 1700-as évektől a mindinkább szakosodó fogorvosok: az arannyal bevont fafogat felváltotta az elefánt- és rozmáragyarból, illetve a bálna-, ökör-, borjú és lócsontból faragott fogpótlás, amelyet aranydróttal rögzítettek a meglévő fogakhoz.

Bálnacsontváz. A korai időkben előszeretettel készítettek fogpótlást bálna csontokból Forrás: whalemuseum.org

De ez csak esztétikai pótlás volt, rágni nem lehetett vele. Egy időben emberi hullákból származó és aranyba foglalt fogakat is beültettek mások szájába -- a mintegy ötvenezer életet követelő waterlooi csata után annyi emberi fog került a piacra, hogy el is nevezték ezeket Waterloo-fogaknak.

Egy korai, úgynevezett Waterloo-fogpótlás Forrás: prodente.de


Ám sem a különféle állati csontok, sem az emberi fogak nem bizonyultak hosszú távon is megfelelő pótlásnak.

Az emberi fog a szájba helyezve újból szuvasodni kezd, törik, repedezik, az állati csont pedig porózus felülete miatt magába szívja a szagokat és ízeket, felülete gyorsan elszíneződik.

Fauchard francia orvos fogászati szakkönyve 1728-ból Forrás: Museum of Healthcare


Végül 1808-ban egy Fonzi nevű, olasz származású párizsi fogorvos alkotta meg az első, rágásra is alkalmas műfogsort: különálló porcelánfogakat rögzített egy aranyból készült szájpadlemezhez.

Giuseppangelo Fonzi, a modern fogpótlás feltalálója Forrás: Banco de Imagenes Medicina

Fonzit ezért a fogászat Gutenbergjének nevezik, olvasható Oravecz Pál (1895-1962) professzor, a magyar iskolafogászat és az SZTK-rendszerű fogászat egyik megszervezőjének A fogorvoslás rövid története című tankönyvében.