A napokban kezdik oltani a hetedikes lányokat

Dr. Life, HPV védőoltás
Szolnok, 2013. február 11. Nagy Éva gyermekorvos (b) és Tóth-Urbán Judit védőnő (j) HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
A leadott nyilatkozatok szerint a 7. osztályba járó lányok több mint háromnegyede kérte a humán papillomavírus elleni védőoltást - tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.
Vágólapra másolva!

A 44 ezer jogosult gyermek szülei közül csaknem 34 ezren kérték a méhnyakrák elleni térítésmentes védőoltást, ami országos átlagban majdnem nyolcvan százalékot jelent. Az oltásokat az érintettek az iskolai kampányoltások keretében kapják, az első védőoltásra októberben, a második vakcina beadására pedig 2016 áprilisában kerül sor. Az oltóanyag kiszállítása már megkezdődött, legkésőbb október 5-éig az ország valamennyi iskolába eljut a vakcina, és megkezdődhet a védőoltás beadása.

34 ezer lány kap oltást az iskolákban Forrás: MTI/Mészáros János

Gyógyszertárban is elérhető

A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is megkaphatják, akik a kedvezményes oltási programokból kimaradtak, hiszen gyógyszertári forgalomban - térítés ellenében - többféle vakcina is hozzáférhető. Mivel az oltóanyag vényköteles, előzőleg fel kell keresni a háziorvost - olvasható az ÁNTSZ közleményében.