A homeopátia ismét elvérzett a tesztek mezején

homeopátia
A homeopatikus hígítási elv ugyanannyira irracionális, mint például a víz "emlékezete"
Vágólapra másolva!
A homeopátia az alternatív orvoslás egyik legabszurdabb ága, mert az alapelvei – például a víz gyógyító emlékezete vagy a szimbólumok fizikai létezőként való kezelése – tökéletesen szembemennek a modern tudományos világképpel. 
Vágólapra másolva!

Nem rendelkezik a placebótól elkülöníthető hatással

A fő probléma az, hogy e filozófiát nem mesekönyvekben terjesztik, hanem gyógyszertárakban, orvosok által felírt pirulák formájában. A nyugati világ valamilyen ok miatt szemet huny e hazugság felett, sőt törvényes pecséttel legalizálja a homeopátiás szerek forgalmazását.

A homeopatikus hígítási elv ugyanannyira irracionális, mint például a víz "emlékezete" Forrás: Origo

Egyes országokban még a társadalombiztosítás is fedezi a kezeléseket és a homeopátiás kórházak és részlegek működését. Valami azonban mozdulni látszik. Az első jelentősebb bilit az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) vizsgálata borította azzal a konklúzióval, hogy a homeopátia a placebótól nem elkülöníthető hatással rendelkezik, magyarul humbug.

Az, hogy a víznek memóriája lenne, tudományosan nem bizonyított tény Forrás: Origo

Ezt követte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság (FDA) lépése, amelyben tudományos bizonyítékokat követelt a homeopátia hatásosságát illetően. Európában a tudományos akadémiák kezdtek mozgolódni, elsőként a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, majd a Magyar Tudományos Akadémia javasolták, hogy a homeopátiás szereket ugyan olyan teszteknek kellene alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket, hiszen ugyanarra használják őket.

Ismét hatástalannak bizonyult a homeopátiás módszer

A legújabb pofon ismét Ausztráliából érkezett. Paul Glasziou, a Bond Egyetem neves professzora nyilatkozott a témáról. Az általa is áttanulmányozott 57 szisztematikus analízis szerint, a 68 betegséget érintő 176 tanulmány egészen pontosan 0 esetben találta hatásosnak az alkalmazott homeopátiás kezelést. A professzor az NHMRC vizsgálat kapcsán a British Medical Journal blogjában fejti ki abbéli nézete, hogy Samuel Hahnemann, maga is elégedetlen lenne ’gyermeke’, a homeopátia egészségügyi állapotával, hiszen az utóbbi időszakban rendkívül sok megpróbáltatás érte. Glasziou személyes hangon fejezte ki döbbenetét, hogy milyen sok kórra tartják gyógyírnak ezt a hatástalan módszert.

Nagyszámú és egymástól független kutatás jutott arra a konklúzióra, hogy a homeopátiának nincsenek természettudományos alapjai Forrás: Origo

Talán a legmegdöbbentőbb azok felelőssége, akik AIDS-t ’gyógyítanak’ vele Afrikában. Vajon mikor áll talpra a szakma és jelenti ki egységesen, hogy az alternatív orvoslás királynője meztelen?

(A szerző az MTA akadémiai doktora, egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója)