Ezek a kórokozók burjánzanak a riói vizekben

Rio de Janeiro, 2015. április 17.
Döglött halak a Rio de Janeiró-i Rodrigo de Freitas-öböl szennyezett vizében 2015. április 16-án. A 2016-os nyári olimpiának otthont adó város vezetősége korábban ígéretet tett arra, hogy nyolcvan százalékkal csökkenti a
Rio de Janeiro, 2015. április 17. Döglött halak a Rio de Janeiró-i Rodrigo de Freitas-öböl szennyezett vizében 2015. április 16-án. A 2016-os nyári olimpiának otthont adó város vezetősége korábban ígéretet tett arra, hogy nyolcvan százalékkal csökkenti a vizes sportágak helyszínein tapasztalható szennyezést, az elmúlt egy hétben több mint 37 tonna haltetemet távolítottak el az öböl vizéből. A XXXI. nyári játékokat 2016. augusztus 5. és 21. között rendezik a brazil városban. (MTI/EPA/Marcelo Sayao)
Vágólapra másolva!
A hamarosan elrajtoló 2016-os nyári olimpiai játékokat idén a brazíliai Rio de Janeiróban rendezik. A szervezőket sok kritika érte a rossz közbiztonság, valamint a romló gazdasági és politikai viszonyok miatt, most pedig az egészségügyi szakemberek szálltak rá a riói víz minőségére. A Live Science összeszedte, milyen fertőzések fenyegethetik a sportolókat.
Vágólapra másolva!

Nincsenek túlságosan hízelgő véleménnyel az egészségügyi szakértők a Rio de Janeiro környéki vizekről. A jelentés szerint a víz erősen szennyezett, tele van emberi ürülékkel és szeméttel, emiatt nyüzsögnek benne a kórokozók. Amennyiben valóban ez a helyzet, az komoly gondot jelenthet a nyílt vízi sportágak megrendezése szempontjából. A szakemberek arra kérték az olimpikonokat, hogy amennyiben lehetséges, tartsák csukva a szájukat, ne nyeljenek a rossz minőségű vízből. Milyen fertőzéseket kaphatnak el a sportolók, ha ez mégsem sikerül?

Döglött halak a Rio de Janeiró-i Rodrigo de Freitas-öböl szennyezett vizében 2015. április 16-án. A 2016-os nyári olimpiának otthont adó város vezetősége korábban ígéretet tett arra, hogy nyolcvan százalékkal csökkenti a vizes sportágak helyszínein tapasztalható szennyezést Forrás: MTI/EPA/EFE/Marcelo Sayao

Az olimpikonokat és a sportolókat leginkább a különböző vírusok fenyegetik, a baktériumok ugyanis jóval kevésbé bírják a sós vizes közeget, mondta dr. Alisa Muñiz Crim gasztroenterológus a Live Science tudományos portálnak. „A vírusok ugyanakkor napokig, hetekig, sőt akár hónapokig is túlélhetnek a homokban és a tengervízben” – tette hozzá a szakértő, aki az alábbi hét kórokozót jelölte meg a szennyezett vizek leggyakoribb „lakóinak”:

  • Adenovírusok: Főként felső légúti fertőzésekért felelősek, a család néhány tagja ugyanakkor vízzel terjedhet, és gastroenteritist (gyomor-bél hurutot) okozhat.
  • Norovírus: A tengerjáró hajók egyik rémálma, gyakori kórokozó. A járványt fertőző étel és ital is elindíthatja, hányást, hasmenést okoz.
  • Rotavírus: Súlyos hányással és hasmenéssel járó betegséget okozhat. Csecsemők és kisgyermekek körében a legveszélyesebb.
  • Hepatitisz A: Májgyulladást okozó vírus. A fertőzés többnyire étel vagy ital, illetve fertőzött széklettel szennyezett víz fogyasztása útján terjed. Sokszor kevés tünettel jár, vagy teljesen tünetmentes, ha azonban a szimptómák jelentkeznek, hányinger, hányás, hasmenés, sárgaság, láz, és alhasi fájdalom lép fel.
  • Astrovírus: Nem olyan gyakori, mint a norovírus vagy a rotavírus, de egy 2012-es tanulmány alapján okozhat komolyabb járványokat. Főként kétéves kor alatt idéz elő akut hasmenést.
  • Vibrio nemzetségbe tartozó baktériumok: E fertőzéseket olyan meleg, part menti vizekben élő baktériumok okozzák, mint a Vibrio parahaemolyticus. Akár nyolc napig is eltartó hasmenést, hányást, hasi fájdalmakat idéznek elő, és főként nyers vagy nem megfelelően elkészített tengeri herkentyűk révén juthatnak be a szervezetbe.
  • Cryptosporodium: Bélben élősködő parazita, vizes hasmenést okoz. A legyengült immunrendszerű emberek számára különösen veszélyes.

Ettől függetlenül nem kell hatalmas járványokra számítani

Nemcsak a vízi sportok képviselői lehetnek kitéve a fenti fertőzéseknek, hanem azok is, akik tisztítatlan vizet fogyasztanak, mondta Stephen Morse epidemiológus a Live Science portálnak. Hozzátette: ez a helyzet nemcsak Rióra, hanem más fejlődő nagyvárosokra, országokra is érvényes.
A portál által megszólaltatott szakértők szerint nem csupán a heveny lefolyású bántalmak okozhatnak gondokat az olimpián, de előfordulhat, hogy a fertőzések nyomán tartósabb egészségügyi problémák, például autoimmun betegségek is fellépnek.

Rotavírus elektronmikroszkópos képe Forrás: Bryon Skinner, CDC/Dr. Erskine Palmer

Mindezek ellenére a szakemberek elmondták, hogy nem kell tömeges járványtól tartani,

Muñiz Crim szerint a sportolók kevesebb mint 10 százaléka kaphat el valamilyen betegséget. Ez amiatt van, mert számos tényező (például a lenyelt víz mennyisége, a szennyezettség, az immunrendszer) befolyásolja, kit fenyegetnek leginkább a korábban felsorolt kórokozók.

A szükséges védőoltásokat adassuk be

Habár antibiotikumokkal a legtöbb bakteriális fertőzés kezelhető, a vírusok okozta megbetegedésekkel szemben kevesebb „fegyver” áll rendelkezésünkre. A szakértők azt tanácsolják, hogy aki az olimpiára látogat, mindenképpen adassa be a szükséges védőoltásokat, és kövesse a CDC 2016-os nyári játékokra vonatkozó irányelveit.