Természetes fehérjével a gyulladásos betegségek ellen

térdízület, ízületi gyulladás, artrítisz, arthritis, vizsgálat, ortopéd orvos, ízületi problémák
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók felfedezték, hogy egy természetes úton termelődő fehérje szintjének növelése jelentősen csökkenti vagy megvédi a kísérleti egereket a gyulladásoktól. A kutatásnak nagy jelentősége lehet olyan gyulladásos betegségek elleni új gyógymódok kifejlesztésében, amilyen a sokízületi gyulladás, a pikkelysömör és a szklerózis multiplex.
Vágólapra másolva!

A gyulladás jelentős szerepet játszik egy sor normális folyamatban az embereknél, de számos súlyos betegséget is okozhat. Ezek közé tartozik a krónikus sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), a pikkelysömör (psoriasis) és a szklerózis multiplex. E mozgáskorlátozással és súlyos szenvedésekkel járó betegségek sok embert érintenek, így nagyon fontos új, hatékony terápiákat kidolgozni a kezelésükre.

Ezért jelentős az amerikai nemzeti egészségügyi intézet (NIH) kutatóinak az új felfedezése, miszerint egy természetes fehérje, az úgynevezett trisztetraprolin (TTP) szintjének növelése csökkenti a gyulladásokat, illetve védelmet nyújt a gyulladások ellen az egerekben. Az eredményekről az amerikai tudományos akadémia folyóirata (PNAS) számolt be.

Hogyan hat?

Perry Blackshear és csoportja genetikailag módosította a TTP gént egerekben, így az állatok a normálisnál nagyobb mennyiségben termelték a fehérjét. Az egereket ez után kísérleti modellekként tesztelték a fent említett gyulladásos megbetegedésekre.

Gyulladásos (balra) és gyulladásmentes egérboka-ízület. A bal oldali ábrán nyilak jelzik a gyulladásos szöveteket, a TTP szintjének növelése hatására ezek eltűnnek (jobbra) Forrás: NIEHS

„A testükben több TTP-t tartalmazó egerek ellenállók voltak a vizsgált betegségeket a kísérleti modellekben kísérő gyulladással szemben” – mondta Blackshear.

A kutató elmondta, hogy a TTP úgy fejti ki jótékony hatását, hogy számos olyan üzenő (messenger) molekulát céloz meg, amelyek citokineket – a gyulladásban szerepet játszó fehérjéket – kódolnak. A TTP hozzákapcsolódik ezekhez a molekulákhoz és destabilizálja őket. Ennek következtében alacsonyabb lesz a citokinek szintje, és ily módon csökken a gyulladás.

Blackshear abban bízik, hogy a TTP-n alapuló kezelések költséghatékonyak és könnyen alkalmazhatók lesznek, a mostani kezelések ugyanis rendkívül drágák. A munka következő része, hogy olyan vegyületeket azonosítsanak, amelyek növelik a TTP szintjét a szervezetben.