A testmozgás szeretete a méhben kezdődik

futás, sport, anyaság
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók megállapították, hogy a terhesség alatt sok testmozgást végző anyáknak az utódaik is aktívabbak lesznek.
Vágólapra másolva!

Egy új kutatás eredményei azt sugallják, hogy a sportos életmód szeretete a méhben alakul ki, olvasható a Science Alert weboldalán. A kutatók azt tapasztalták, hogy azok az egércsoportok, amelyek vemhesen többet mozogtak, fizikailag aktívabb utódokat hoztak világra, mint azok, amelyek többet lustálkodhattak.

Ha ezt a kapcsolatot embereknél is sikerül megerősíteni, akkor az anyák befolyásolni tudják a gyerekeiknek a mozgáshoz és a sporthoz való viszonyát.

A sokat mozgó egerek utódai aktívabbak

A houstoni Baylor College of Medicine kutatói genetikailag azonos egereket használtak a kísérletekhez. Olyan egereket választottak ki, amelyek már szerettek futkosni, majd a vemhességük idején két csoportra osztották őket. Az egyik csoportba tartozók ketrecébe tettek mókuskereket, a másik csoportéba nem.

Azok az egyedek, amelyeknek mókuskerék volt a ketrecükben átlagosan 9,6 kilométer futottak éjjelente, mely távolság 3,2 kilométerre csökkent a vemhesség vége felé. Ezeknek az egereknek az utódai 50 százalékkal aktívabbak voltak, mint azon egéranyáké, amelyeknek – kerék híján – nem volt lehetőségük ennyit mozogni. A fizikai aktivitásbeli különbség a felnőttkort elérve is megmaradt.

Forrás: Pixabay

Nemcsak a genetika számít

„Noha a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a fizikai aktivitásra való egyéni hajlamot a gének határozzák meg, eredményeink egyértelműen azt mutatják, hogy a magzati fejlődés idején fennálló környezet is fontos szerepet játszik ebben” – mondta Robert Waterland, a kutatások vezetője.

Ahhoz további tanulmányok kellenek, hogy határozottan kijelenthessük, azok az anyák, akik többet sportolnak, hasonlóan aktívabb gyerekeket hoznak világra, de alátámasztja azt az elképzelést, hogy létezik ilyen kapcsolat.

Az biztos, hogy a várandós anyáknak sem árt a testmozgás, és az elégtelen fizikai aktivitás a beletartozik a tíz vezető halálokba világszerte. Ezért a terhesen sportoló mamák maguknak és valószínűleg az utódaiknak is jót tesznek.