A vér-agy gát szivárgása is hozzájárul az Alzheimer-kórhoz

Alzheimer-kór
A vér-agy gát szivárgása az MRI képen (jobbra)
Vágólapra másolva!
Holland kutatóknak speciális MRI-vel sikerült megfigyelniük, hogy a korai Alzheimer-kórban szenvedőknél szivárog a vér-agy gát, azaz olyan anyagok is átjutnak az agyba, amelyek normális esetben kívül maradnak. Az eredmények arra utalnak, hogy a vér-agy gát megnövekedett áteresztőképessége egyik kulcseleme lehet a betegség korai fázisának.
Vágólapra másolva!

Ha megreped az agyat védő gát

A vér-agy gát sejtes és nem sejtes szerkezetekből áll abban a „falban”, amely elválasztja a keringő vért az agytól.

Ez a rendszer létfontosságú az agyszövetek egészséges állapotának megőrzéséhez.

Szabályozza a fontos tápanyagok bejutását, gátolja az idegmérgek bekerülését, eközben eltávolítja a felesleges anyagokat az agyból.

Magyarországon napjainkban hozzávetőleg 200 ezer Alzheimer-kóros ember él Forrás: AFP/Francois Guillot

A tanulmányhoz a kutatók kontraszterősítésű MRI-t használtak 16 korai Alzheimer-kórban szenvedő betegnél, és a náluk kapott eredményeket hasonlították össze 17 egészséges, korban egyező kontrollszemély eredményeivel. Mérték a vér-agy gát szivárgásának mértékét, és egy hisztogramot hoztak létre a szivárgó agyszövet mennyiségének meghatározására.

A vér-agy gát szivárgása az MRI képen (jobbra) Forrás: Radiology

A szivárgás az Alzheimer-kóros betegeknél szignifikánsan jelentősebb volt a kontrollal összehasonlítva, és a szivárgás az egész nagyagyban megfigyelhető volt.

Az Alzheimer-kóros betegeknél jelentősen nagyobb szivárgást figyeltek meg

a szürke állományban, beleértve az agykérget is.

Új perspektívát nyithat a gyógyításban

„A vér-agy gát szivárgása azt jelenti, hogy az agy elvesztette a védő berendezését, az agysejtek stabilitása felbomlott, és az a környezet, amelyben az idegsejtek kölcsönhatásba lépnek egymással, rosszul szabályozottá válik” – mondta Walter H. Backes, a Radiology folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, a Maastrichti Egyetem orvosi központjának a kutatója.

Egyelőre nem tudják hatékonyan kezelni az időskori szellemi leépülést. A mostani felfedezés fontos lépés lehet az Alzheimer-kór elleni küzdelemben Forrás: AFP / BSIP / Fernando Da Cunha

A vér-agy gát szivárgásának észlelésének a fő előnye dr. Backes szerint az, hogy a kontraszt-MRI-vel korán lehet észlelni a mikrovaszkuláris változásokat az Alzheimer-kórnál még olyan esetekben is, ahol semmilyen közvetlenül látható agyi érrendszeri eltérés nem észlelhető.

„Az Alzheimer-kutatás szempontjából ez azt jelenti, hogy új eszköz válik elérhetővé a vér-agy gát romlásának tanulmányozására, ami jelzi a betegség kialakulását a demencia korai és megelőző fázisaiban” – mondta Backes.