Kritikusan alacsony a magyarok D-vitamin-szintje

miért egészséges a nyár, D-vitamin, endorfin, mozgás, alacsonyabb vérnyomás, jobb hangulat
TOPSHOTS Children play before the setting sun at Seal Beach, south of Los Angeles on July 9, 2012 in California. Much of the US has been gripped by a relentless heatwave, sparking health warnings and sending people to makeshift cooling shelters, shopping malls and overcrowded swimming pools in search of relief. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN
Vágólapra másolva!
Bár kora tavasszal a magyarok 95%-a szenved D-vitamin-hiányban (jelentős részük kritikus mértékben), továbbra is mindössze a lakosság tizede figyel oda a megfelelő pótlásra. Sokan azt gondolják, hogy a napsütés maradéktalanul feltölti a szervezet D-vitamin-készletét, de a szakértők által javasolt napi mennyiség még a nyári időszakban sem fedezhető kizárólag ebben a formában.
Vágólapra másolva!

A pótlás pedig nemcsak felnőttként fontos: a D-vitamin egészen korán, már az élet első 1000 napjában kulcsszerepet játszik a fejlődésben. Súlyos és tartós hiánya gátolja az egészséges csont- és sejtfejlődést, negatívan befolyásolhatja az immunrendszer fejlődését, és növeli a gyermekkori cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

D-vitamin-hiány a tél végén

Tél végére a magyar lakosság 95%-ának az ideálisnál alacsonyabb a D-vitamin-szintje, tízből heten pedig a normál értéket sem érik el. Az őszi-téli, alacsony UVB-sugárzású időszakot követően jelentős részüknél kritikus D-vitamin-hiány alakulhat ki, ami gyengítheti az immunrendszer működését (csökkentve például az influenzával szembeni ellenállóképességet), csontritkuláshoz vezethet, és fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek, számos bőrbetegség, valamint rákos megbetegedés kialakulásának a kockázatát.

– hívta fel a figyelmet a D-vitamin nap alkalmából Dr. Szekeres László a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) elnöke. „A csontritkulással kezelt betegek csaknem fele ráadásul később sem ügyel a megfelelő pótlásra, pedig a vitaminbevitel, valamint a rendszeres mozgás fontos szerepet játszik a csontszerkezet állapotának megőrzésében" – tette hozzá a szakértő.

Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A magzat fejlődéséhez is nélkülözhetetlen a D-vitamin

A súlyos és tartósan fennálló D-vitamin-hiány kortól és nemtől függetlenül, az élet bármely szakaszában komoly problémát okozhat, az élet első 1000 napjában azonban különösen fontos ügyelni a pótlásra. Várandósság idején megduplázódik a kismama vitaminszükséglete, amely a magzat fejlődését is befolyásolja: a D-vitamin nemcsak a kismama immunrendszerének megfelelő működéséhez járul hozzá, hanem a baba csont- és fogfejlődésében, valamint a kalcium felszívódásában is kulcsszerepet játszik.

„Sok anyuka gondolja, hogy a tavasz beköszöntével már nincs szükség a D-vitamin-pótlásra, pedig ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vitamin jusson a szervezetbe, még a nyári napsütés sem feltétlenül elegendő. Az egészségesnél jóval több időt kellene a tűző napon tölteni, ha kizárólag így szeretnénk feltölteni a szervezet D-vitamin-készletét" – hangsúlyozta Dr. Takács István, a MOOT főtitkára és az Első 1000 Nap Program elnöke.

a D-vitamin hozzájárul az egészséges sejtfejlődéshez, és alapvető szerepet játszik az idegrendszer, valamint az immunrendszer fejlődésében. Segíti a csontok szilárdságához szükséges kalcium beépülését, és csökkenti a gyermekkori cukorbetegség, illetve az asztmás megbetegedések kialakulásának kockázatát."

Forrás: PhotoAlto/Anne-Sophie Bost

A legfrissebb hazai ajánlás szerint felnőttként napi 1000 NE, 1-3 éves korban pedig napi 600-1000 NE D-vitaminra van szüksége a szervezetnek a téli időszakban. „Számos élelmiszer remek D-vitamin-forrás (például a tojás, a máj, a tengeri halak vagy a gomba), de ezeken felül a kisgyermekek speciális tápanyagigényének megfelelően kialakított, hozzáadott D-vitamint tartalmazó tejalapú gyerekitalok is segíthetnek a megfelelő pótlásban." – tette hozzá a szakértő.