SZÍVDERÍTŐ Az infarktusos betegek testvérei is veszélyben vannak!

halálközeli élmény, klinikai halál, kórház
Vágólapra másolva!
A viszonylag fiatal életkorban infarktust elszenvedő betegek testvéreit is érdemes megvizsgálni, mivel gyakran tünetmentes, ám veszélyes szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek, amelyekről esetleg nem is tudnak – mutatta ki egy ausztrál vizsgálat.
Vágólapra másolva!

Olyan embereket vizsgált Dr. Nadim M. Shah, a Melbourne-i Western Health kórház munkatársa, akik 55 évnél fiatalabb korukban szenvedték el az infarktust, és akiknek 30-60 éves húgaik illetve nővéreik, vagy 30-55 éves öccseik, illetve bátyjaik voltak. A kutató arra volt kíváncsi, milyen mértékben befolyásolja a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamot a közeli családtagnál előforduló infarktus - olvasható a Medscape.com-on.

Alacsony kockázat mellett is előfordulhat érszűkület!

Dr. Shah 80 megfelelő korú testvérekkel rendelkező beteget talált, a testvérek közül azonban sokan nem szerették volna megtudni, veszélyben vannak-e, ezért visszautasították a vizsgálatban való részvételt. Végül 34 beteg 44 megfelelő korú testvérét sikerült bevonni a vizsgálatba.
A testvéreket vérvizsgálatnak, szívultrahangnak, és a koszorúerek CT-angiográfiájának (CCTA) vetették alá, és azt vizsgálták, van-e mérsékelt (50-69 százalékos), illetve súlyos (70 százalék fölötti) érszűkületük.

Szavazzon!

Ismer olyan személyt, akinek volt szívinfarktusa?

Az eredményen a kutatók is meglepődtek:

bár a hagyományos kockázatfelmérés a testvérek legtöbbjét az alacsony kockázatú csoportba sorolta, és egy kivételével a terheléses szívultrahang vizsgálatuk is negatív lett, a CT angiográfia során komoly koszorúér-károsodásukra derült fény.

A 44 vizsgált személyből 26-nál, vagyis 59,1 százaléknál mutattak ki érszűkületet. 17 betegnek (a vizsgált személyek 38,6 százalékának) enyhe, nem obstruktív szűkülete (50 százalék alatti) volt. Kilenc személynek (20,5 százalék) mérsékelt vagy súlyos obstruktív szűkülete volt, hat páciens mérsékelt, egy eret érintő koszorúér-betegségben, két páciens komoly, két eret érintő betegségben, egy páciens pedig három eret érintő betegségben szenvedett.

Mivel a vizsgálatban résztvevő testvérek többsége nő volt, a kutatók azt gyanítják, hogy a koszorúér-betegség még gyakoribb előfordulására derült volna fény, amennyiben több férfi vett volna részt a kutatásban.

A dohányzás komoly kockázati tényező

Az infarktusos betegek átlagos életkora 47 év volt, 77,3 százalékuk férfi volt. Az átlagos testtömegindexet 33 kg/m2-nek mérték, ami azt jelzi, hogy a csoport jellemzően túlsúlyos volt. 65,9 százalékuk dohányzott, és 31,8 százalékuknak volt rendellenes a vérzsírszintje.

Az infarktuson átesett betegek családtagjait is megvizsgálták - ha beleegyeztek. Forrás: AFP

A páciensek vizsgálatban részt vevő testvéreinek átlagos életkora 48 év volt, de 63,6 százalékuk nő volt. Az átlagos testtömegindexük kicsit alacsonyabb, 29 kg/m2 volt, ám 56,8 százalékuknak volt rendellenes vérzsírszintje.

59,1 százalékuk a múltban, illetve a vizsgálat idején is dohányzott. Két testvér (a vizsgált személyek 4,5 százaléka szedett aszpirint, öt testvér (11,4%) pedig sztatint. Dr. Shah szerint egyébként a dohányzás komoly összefüggést mutatott az érszűkülettel.

Jelentős eredmények

A kutatók szerint a vizsgált személyek kis száma ellenére azért jelentősek az eredmények, mert rámutatnak arra, hogy

a CT-angiográfia segíthet felfedezni azokat a viszonylag fiatal pácienseket, akik jól érzik magukat, nem mutatnak tüneteket, ám ennek ellenére komoly szív- és érrendszeri problémáktól szenvedhetnek.

A vizsgálat azt is igazolni látszik, hogy a családi hajlam komoly szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

(Az eddigi eredmények szerint a testvér szívkoszorúér-betegsége azonnal kétszeresére emeli a kockázatot.)

Miért fontos?

A statisztikák szerint a viszonylag fiataloknál, azaz 30 és 44 év között a férfiaknál 1000 főből 51,5 esetben, nőknél 1000 főből 7,4 esetben fordul elő infarktus.
Az infarktus miatt kórházba kerülők közül minden ötödik a 35 és 54 év közötti korosztályból kerül ki, ráadásul az ischémiás epizódok általában rejtve maradnak.

Ám az időben felfedezett szív- és érrendszeri betegségek mediterrán diétával és esetleges sztatin-terápiával karban tarthatók, csökkenthető a megbetegedések és a halálozások aránya.

Amikor az eredmények közzétételekor Dr. Shah-t a hallgatóság egyik tagja arról kérdezte, hogy az érvényes adatvédelmi törvények betartása mellett hogyan tudta megkeresni a betegek testvéreit, a kutató elmondta: először a maguknak a betegeknek beszélt a vizsgálat lehetőségéről, ők értesítették a testvéreiket. Dr. Shah csak azután kereste meg a testvéreket, hogy ők beleegyeztek ebbe.

A gyerekkori stressz növeli a felnőttkori szívbetegségek kockázatáthttp://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20180221-a-gyerekkori-tartos-stressz-noveli-a-felnottkori-szivbetegsegek-kockazatat.htmlCsak napi egy cigi? Ez is növeli a szívbetegségek rizikójáthttp://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20180220-napi-egyetlen-cigaretta-is-noveli-a-szivbetegsegek-rizikojat.htmlA szexuális gondok előre jelzik a szív-érrendszeri betegséget?http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20180309-a-szexualis-gondok-az-erektilis-diszfunkcio-elore-jelzik-a-sziv-errendszeri-betegseget-az-endothel.html