Egy új becslés alapján már a méhben láthat a magzat

Vágólapra másolva!
Egy olasz kutató azt állítja, hogy a meztelen női testbe elég fény jut ahhoz, hogy az a látás kialakulását is elősegítse a magzatban.
Vágólapra másolva!

A terhesség második harmadának végére a magzat hallása, ízlelése és általában az érzékszervei rohamos fejlődésnek indulnak: a hasfalon beszűrődő fény mennyiségének függvényében képes érzékelni fényviszonyokat, és az édesanya szervezetének belső zajai mellett már a külvilág hangjaira is figyel. A kisbaba a harmadik trimeszter végére általában 50-54 centiméter hosszúra és 3-3,5 kilogrammosra növekszik. Érzékei, szervei és szervrendszerei ekkor már annyira fejlettek, hogy tökéletesen alkalmas a kinti életre.

Marco Del Giudice, a Torinói Egyetem kutatója arra volt kíváncsi, vajon elegendő fény jut-e a méhbe ahhoz, hogy a magzat ne csak a fényviszonyokat érzékelje, hanem megtanuljon "látni". A kutató és munkatársai meghatározták, hogy mennyi fény juthat egy meztelen nő méhébe. A kísérletekhez egy kartonpapírból készült cső végére azonos vastagságú (5 milliméteres) különféle anyai szövetmintákat (bőr-, zsír-, izomszövet) erősítettek, és ezeket ismert fényerősségű halogénizzóval világították meg.

A mérések alapján arra következtettek, hogy a környező fény 0,1-1 százaléka hatol be a terhes nő hasán át. Ez Del Guidice szerint azt jelenti, hogy erős napsütésben a magzatot annyi fény éri, amennyi egy átlagosan megvilágított házban előfordul. Ennek alapján az a véleménye, hogy a magzatnak valószínűleg már a terhesség utolsó két hónapjában kifejlődik a látóérzéke.

***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.