Milyen veszélyt jelenthet az anya túlsúlya a magzatra és a csecsemőre?

Vágólapra másolva!
Az anya testsúlyproblémája kihat a fogamzóképességre, a terhességre és a születendő gyermek egészségére egyaránt. Mind az anya, mind a baba egészségének a normális anyai testsúly kedvez, mert így a várandósság és a szülés alatt kevesebb komplikáció várható.
Vágólapra másolva!

A túlsúlyos és elhízott emberek száma drámaian növekszik szerte a világon. A magyar lakosságnak körülbelül 18 százaléka elhízott, és a 18 év feletti lakosság mintegy fele túlsúlyos. Az emberi test szinte minden szervét érintik azok a betegségek, melyek a túlsúly és az elhízás következtében alakulnak ki. Különösen nagy figyelmet érdemel a következő generációk szempontjából, hogy milyen folyamatok zajlanak a fogamzóképes korban lévő elhízott és túlsúlyos nők szervezetében.

Anyagcserezavar vagy életmód következménye is lehet az elhízás

"Bár az elhízás többnyire a nem megfelelő táplálkozás és életmód következménye, előfordulhat, hogy anyagcserezavar áll a hátterében. Ezt célzott laborvizsgálatokkal meg lehet állapítani, és a modern kezelések mellett teljes értékű életet tud élni az érintett" - mondja dr. Gasztonyi Zoltán szülész-nőgyógyász, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Központ orvosa.

"Amennyiben nem erről van szó, a babára vágyó nőnek akkor is érdemes még a gyerekvállalás előtt normalizálni a testsúlyát. Ilyenkor könnyebb dolga van ebből a szempontból, mint a terhesség alatt, és jelentősen csökkenti a várandósság és a szülés körüli komplikációk esélyét is" - mondja Gasztonyi Zoltán.

A táplálkozási szokások megváltoztatása a testsúlykontroll egyik hatékony módja. A cél a kiegyensúlyozott étrend bevezetése, és a kalóriabevitel csökkentése. A várandósság alatti táplálkozásról és a helyes étrend összeállításáról részletes tájékoztatást kaphat a kismama az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kiadványából.

"Intenzív fogyókúrát nem javaslok a várandósság alatt, de folyamatos diétát igen. A mediterrán diéta, sok zöldség és sovány húsok, sajtok, olívaolaj, hal fogyasztása szerintem ideális módja a terhesség alatti táplálkozásnak" - javasolja a szakember.

Gasztonyi doktor arra is felhívja a babavárók figyelmét, hogy a túlzott soványság is problémát jelenthet, főként a terhességre való felkészülés időszakában. A kóros soványság megzavarja a hormonrendszer működését, és ezáltal akadályozhatja a teherbeesést is. A terhesség során a baba szempontjából kisebb a jelentősége, mert a baba úgyis elvonja azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van, akár az anyai szervezet szükségleteinek rovására is. "Valójában az ember evolúciósan jobban fel van készülve az éhezésre, mint a túlzott táplálékbevitelre. Jó példa erre néhány afrikai ország, ahol gyakran előfordul, hogy az anya éhezik a terhesség alatt, mégis egészséges gyermeke születik" - mondja a szakember.

Mozgás a terhesség alatt

Az étkezés mellett a testmozgásnak is fontos szerepe van az ideális testsúly megőrzésében. A terhesség alatti sportolásnak emellett számos jótékony hatása van: javítja az immunrendszer működését, és kedvező hatással van többek között a baba szívműködésére. A kismamáknak ajánlott sportokról itt olvashat bővebben.

Számos olyan sportolási lehetőség van, amelyet kifejezetten kismamáknak ajánlanak. Jóga várandósoknak, terhestorna, kismama-hastánc, pilates, vízi torna várandósoknak - mindenki ki tudja választani a habitusának megfelelő mozgásformát. A felsorolt sportok nemcsak a várandósság alatti testmozgásra nyújtanak biztonságos lehetőséget, de jó alkalmat kínálnak az ismerkedésre is. A csoportosan végzett mozgás közösségi élményt is nyújt, ezért nagyobb a motiváció a folytatásra. Érdemes a védőnőtől is megkérdezni, milyen lehetőségek vannak a környéken, több helyen a védőnői szolgálat is szervez - esetenként ingyenes - kismamatornát.

Félúton a siker felé - támogató környezet

A közvetlen család, a leendő apa is sokat segíthet, ha ő is részt vesz a súlykontroll-programban, ezzel is támogatva a kismama erőfeszítéseit. Hosszú távon sokkal valószínűbb a siker, ha az életmódváltásban az egész család részt vesz.

A védőnők és a terhesgondozást végző orvos szerepe igen fontos. A terhesség során a túlsúlyukról és annak veszélyeiről időben tájékoztatott várandósok nagyobb eséllyel változtatnak az életvitelükön, mint akikkel nem beszéltek erről a témáról. A kismama újabb kommunikációs csatornák, elsősorban az internet segítségével is kaphat részletes, akár személyre szabott tájékoztatást az állapotát érintő lehetőségekről.

Mi az elhízás?

A túlsúly és elhízás definiálására széles körben a testtömegindexet, azaz BMI-t használják. A testtömegindex meghatározásakor a kilogrammban mért testsúlyt el kell osztani a méterben mért magasság négyzetével. Ez alapján a 20 és 25 közé eső érték a normál testsúlyú kategória, a 25-30 közötti a túlsúlyos, és a 30 fölötti számít elhízásnak.

A betegségekre való hajlam szempontjából nem mindegy az sem, hogy hol halmozódik föl a zsír. Ezért a másik fontos paraméter a haskörfogat, ami a hasüregben felhalmozódó, azaz viszcerális zsír mennyiségére is enged következtetni. A hasi elhízás, az ún. alma formájú testalkat ugyanis fokozott kockázatot jelent a különböző betegségekre.


Az elhízás befolyásolja a teherbeesést

A zsírszövet hormontermelő szerv, és mennyiségének szélsőséges változásai megzavarhatják a petefészkek, a női ciklus működését is. A túlsúly és az elhízás csökkenti a termékenységet, ezért nőkben ez is lehet a meddőség oka, továbbá negatívan befolyásolja a meddőségi kezelések kimenetelét is. Egyes kutatások szerint a túlsúly és az elhízás következtében nagyobb az ikerterhesség esélye, a meddőségi kezelésektől függetlenül is.

A szülést követően az elhízott nők körében gyakrabban alakul ki endometriózis, ami a későbbiekben meddőséget okozhat. A endometriózis kialakulása során rendellenes helyeken jelennek meg a méhnyálkahártyához hasonló szövetek, melyek a menstruációs ciklus hormonváltozásainak megfelelően növekszenek, majd elsorvadnak. Mivel ez a szövet a menstruációkor nem tud ürülni a szervezetből, gyulladás alakulhat ki, összenövések, hegek keletkezhetnek a kismedencében, ami kihat a kismedencei szervek, így a petefészkek és a méh működésére is, és emiatt csökken az újabb teherbeesés valószínűsége.

Számos egészségügyi kockázata van a túlsúlynak a várandós egészségére és a szülésre

A népbetegségnek számító túlsúly és elhízás a várandósság alatt is fokozott figyelmet érdemel. Az elhízás következtében cukorbetegség is kialakulhat, ez pedig a várandósság alatt növeli az úgynevezett terhességi toxémia és a koraszülés esélyét. A túlsúlyos és elhízott kismamák körében gyakoribb a terhesség alatt a hüvelyi vérzés is.

A szüléssel kapcsolatban is több komplikáció merült fel a túlsúlyos és elhízott nők körében. Eltérőek a vélemények, hogy a túlsúly és az elhízás mennyire befolyásolja a vajúdás időtartamát és a szülés során a méhösszehúzódások erősítésére alkalmazott hormon, az oxitocin szükségességét. A súlyosan elhízott nők azonban biztos, hogy gyakrabban szorulnak a szülést elősegítő beavatkozásokra.

A túlsúlyos és elhízott nőknél gyakrabban végeznek császármetszést. A túlsúlyos nőknél ez 50 százalékkal gyakoribb, az elhízottaknál pedig kétszer olyan gyakran fejezik be a szülést császármetszéssel, mint a normál testsúlyú nőknél.

A műtét kimenetelét is befolyásolja a súly. Egyéb tényezőktől függetlenül többször fordul elő a császármetszést követően fertőzés a túlsúlyos és elhízott nőknél, még akkor is, ha a beavatkozás előre tervezett volt, és megelőző antibiotikumos kezelést is kapott az anya.

A szülés után is nehezebb a felépülés

A szülést követően is több komplikációval néznek szembe a túlsúlyos és elhízott anyák, gyakrabban fordul elő vérzés miatt halálozás, vérrögképződés és szülés utáni fertőzés. Továbbá sokszor hosszabb ideig kell a kórházban maradniuk, és inkontinenca is gyakrabban lép fel. Nagyobb az esélye a császármetszéses seb kinyílásának és a húgyúti megbetegedéseknek.

Kapcsolatot találtak a szülés utáni depresszió és az elhízás között is. Az egészségügyi intézményekben a berendezés és az eszközök sem mindig ideálisak a túlsúlyos páciensek fogadására, ezért gyakoribbak az ebből fakadó sérülések, amelyek a pácienst és a személyzetet is érinthetik.

A terhességi cukorbetegséggel kezelt nőknél gyakrabban alakul ki 2-es típusú cukorbetegség az életük során.

A magzatot és a csecsemőt is veszélyezteti az anya elhízása

Az anya súlyproblémája közvetlenül a magzatra is hatással van. Gyakoribbak a szívproblémák, a csontfejlődési zavarok, különböző idegrendszeri eltérések és a nyitott gerinc a túlsúlyos és elhízott anyák magzatai között.

A halvaszületés, a magzati stressz, a magzati elhalás, a terhességi korhoz képest nagyméretű magzat, a szülési sérülések és az újszülöttek halálozási aránya is nagyobb a túlsúlyos és elhízott nők gyermekei között.

A kövérség hátrányosan befolyásolja a szoptatást, a túlsúlyos nők közül kevesebben szoptatnak, aminek szintén hatása lehet a csecsemő egészségére. A légúti megbetegedések aránya is magasabb a túlsúlyos és elhízott nők gyermekei között.

Nem hanyagolható el a környezeti tényezők szerepe sem

Habár a túlsúly lelki és szociális hatásairól is sokat tudnak a kutatók, ezeket a tényezőket kevésbé vizsgálták a terhesség alatt. Az orvosok többnyire a fizikai paraméterekre koncentrálnak, illetve a baba szempontjait helyezik előtérbe. Ez a szemlélet számos problémára megoldást jelent, és segít kiküszöbölni a közvetlen vészhelyzeteket, de hosszú távon nem oldja meg a problémát.

Nemzetközi kutatások rámutattak, hogy a túlsúlyos és elhízott nők kisebb eséllyel jutnak munkához, és nagyobb a valószínűsége, hogy kevesebb bért is kapnak, mint normál testsúlyú társaik. Ezek a tényezők kedvezőtlenül befolyásolják az esélyeiket egy egészségesebb életre.

Egy összefoglaló szerint az egészségügyi rendszerbe bekerülő túlsúlyos és elhízott embereket gyakran hátrányos diszkrimináció sújtja, például pejoratív jelentésű jelzők (pl. kövér) rájuk ragasztásával. Egy másik vizsgálat szerint az egészségügyi ellátást biztosító személyek hozzáállása is gyakran negatív a túlsúlyos és elhízott emberekkel szemben.

Egy kutatás szerint problémát jelent az is, hogy a testsúly csökkentése érdekében végzett egészségügyi beavatkozások során a személyes felelősségre helyezik a hangsúlyt, és háttérbe kerül a környezeti tényezők szerepe (társadalmi helyzet, jövedelem, etnikai csoport), ami pedig nem elhanyagolható. Ez a szemlélet is megbélyegzi a testsúlyproblémákkal küzdő embereket.

Cikkajánló

Forrás: Northfoto

iStockPhoto

Forrás: AFP

Tizenkét lépés az egészséges
terhességhez vezető úton

Szextippek várandósan

Sportolás a terhesség alatt



***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.