54 külföldi film versenyez az Oscarért

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az afgán Jawed Wassel gyilkosság áldozata lett, miközben a FireDancer című filmjét forgatta Amerikában. A filmet - amely most Afganisztán színeiben száll versenybe a legjobb külföldi filmnek járó Oscarért - egy barátja fejezte be. Akkor még senki sem tudta, hogy a bűntettet épp a FireDancer egyik producere, Nathan C. Powell követte el. A rendőrség ugyanis csak később akadt rá a megölt rendező fejére, melyet Powell a mélyhűtőjében rejtegetett. Később az áldozat más testrészeit is megtalálták a furgonjában.

A gyilkos ügyvédje később azzal érvelt a bíróságon, hogy védence skizofrén. A tettet pedig azután követte el, hogy Wassel azt állította - alig egy hónappal a szeptember 11-i tragédia után -, hogy az amerikaiak tehetnek az ellenük intézett terrortámadásról.

A FireDancer ráadásul egy művészt állít történetének középpontjába, aki felrobbantja az amerikai afgánok közösségét, és Wassel még akkor álmodta vászonra, amikor az ikertornyok álltak. Bemutatóját abban a kabuli sportcsarnokban tartották, melyet a tálibok kivégzésre használtak.

A 2003-as év Oscar-díjkiosztó ünnepségének tehát egyik legellentmondásosabb jelöltje a FireDancer című film, mely azonban még nem tekintheti magát valódi Oscar-jelöltnek. Egyelőre ugyanis csak a - rekordmennyiségű - 54 külföldi film között versenyez azért, hogy bekerüljön az 5 legesélyesebb közé. Afgán filmként először.

A 74. Oscar-gála honlapjahttp://www.oscar.com/

Banglades és Csád szintén először küldött nemzeti alkotást a versenybe, jóval kisebb visszhangtól övezve. Az viszont szintén szokatlan, hogy a britek - akik a szabályok szerint az angolul beszélő filmek között általában az amerikai alkotásokkal versengenek - idén benevezték a The Warrior című filmjüket a külföldi alkotások kategóriájába. A The Warrior ugyanis hindi nyelven készült. Az Amerikai Filmakadémia azonban nem fogadta el a nevezést, mondván, hogy a hindi nem a filmet gyártó ország nemzeti nyelve, és a film nem az angliai hindu közösség életéről szól. A The Warrior-t ezért kicserélték a walesi Eldra című alkotásra, ami egy cigánylány hányattatásait meséli el az 1930-as években.

A hongkongi The Touch című filmet szintén visszautasította az Akadémia, mert a dialógusok java nem a kínai mandarin nyelven szólt, hanem angolul.

Természetesen vannak olyan produkciók is, melyeket már most esélyesnek kiálltottak ki. Ilyen például a brazil City of God, a svéd Lilya-4 Ever, Roberto Benigni Pinocchió-ja, és Aki Karurismaki: A múlt nélküli ember című munkája. A magyarok képviseletében Pálfi György Hukkle című műve száll harcba.

Az Amerikai Filmakadémia döntésére azonban még várni kell, mert csak 2003. február 11-én teszi közzé a különböző kategóriák jelöltjeinek listáját, pontosan 6 héttel a parádés díjkiosztó előtt.