Halál a berlini filmfesztiválon

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője co-producere; A sátán napja alatt és A Titanic szobalánya című alkotások producere rövid idő alatt a francia filmipar egyik meghatározó figurájává vált. A '70-es, '80-as években a legnagyobb francia filmgyártó cég, a Gaumont vezetője volt, majd átigazolt a Unifrance nevű vállalathoz, melynek élén azért fáradozott, hogy a francia filmek minél nagyobb ismertségre tegyenek szert világszerte. Emellett főszervezője volt a Cesar-díjkiosztónak, melyet az Oscar francia megfelelőjének tartanak.

A Berlinale honlapjahttp://www3.berlinale.de/A Unifrance honlapjahttp://www.unifrance.org/intro.asp

Daniel Toscan du Plantier azonban már pályája kezdetén is nagy filmek létrehozásában vett részt, mint például Ingmar Bergman Fanny és Alexander, Federico Fellini A nők városa, és Francois Truffaut Az utolsó metró című kalsszikussá vált alkotásának létrehozásában és forgalmazásában. Az utóbbi években főként operafilmeket készített, így például a Pillangókisasszony-t, a Borisz Godunov-ot, és a Toscá-t vitte vászonra.

Forrás: MTI
Jeanne Moreau

Halála hatalmas veszteség a francia filmgyártás számára. Franciaország miniszterelnöke, Jean-Pierre Raffarin így fejezte ki fájdalmát: "Daniel Toscan du Plantier halála nemcsak a mozit, de az egész kultúrát sújtja. Fáradhatatlan munkával és kifogyhatatlan energiával dolgozott a francia filmgyártás fejlődéséért és terjesztéséért."

Jeanne Moreau francia filmcsillag csak ennyit mondott róla: "Végtelenül szerettem őt, személye örökre pótolhatatlan lesz. "

Antoine de Clermont-Tonnerre, A Francia Producerek és Forgalmazók Kamarájának elnöke pedig így fogalmazott: "A francia filmipar elvesztette legjobb nagykövetét. Daniel grandiózus személyisége, ellenállhatatlan humora és magabiztossága a francia filmtörténet legendás alakjává tette."

Daniel Toscan du Plantiert három házasságából származó öt gyereke gyászolja. Temetéséről később gondoskodnak.