Hollywood Torontóba költözik

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A világ egyik legrangosabb filmfesztiválja - mely az őszi fesztivál-szezon első nagy eseménye - évek óta krízisben szenvedett. Az elmúlt évet a SARS-vírus terjedése árnyékolta be, mely számos hírességet riasztott el attól, hogy személyesen látogasson el a rendezvényre. Márpedig egy filmfesztivál rangját részben az adja, ha sztárokat képes odacsalni a városba.

Forrás: MTI
Nicole Kidman

Torontó idén bebizonyítja, hogy az A kategóriás seregszemlék között is az élen jár. Még a tavasszal megtartott cannes-i filmfesztiválnál, és a pár héttel később megrendezésre kerülő Velencénél is több sztárt vonultat fel a szeptember 4-én kezdődő rendezvényen. A hollywoodi élvonalból Nicole Kidman, Denzel Washington, Meg Ryan, Sean Penn, Omar Sharif, Francis Ford Coppola, Nicolas Cage, Neil Young, Gong Li, Val Kilmer, Liam Neeson, Woody Harrelson, Cate Blanchett, valamint három brit úr: Sir Anthony Hopkins, Sir Ian McKellen és Sir Ridley Scott kíséri el legújabb filmjét.

De a 64 filmpremier további ünnepeltjei közé sem kevésbé híres alkotók tartoznak: Robert Downey Jr., Katie Holmes, Isabella Rossellini, Benicio Del Toro, Tim Robbins, Naomi Watts, Sarah Polley, Tilda Swinton, Parker Posey, Colin Firth, Daryl Hannah, Toni Collette, Kate Beckinsale, Malcolm McDowell, Dan Aykroyd, Fanny Ardant, Maggie Gyllenhaal, Sam Rockwell, Jack Black, Emmanuelle Beart, Barry Pepper, Jennifer Jason Leigh, Lili Taylor, Joan Cusack, Scarlett Johansson, és Neve Campbell mutatja meg legújabb munkáját, és osztja meg tapasztalatait a sajtóval.

Forrás: epa
Gus Van Sant az Arany Pálmával

A rendezők közül a cannes-i Arany Pálma-díjas Gus Van Sant mutatja be Elephant című filmjét, Joel Schumacher az ír újságírónőnek emléket állító Veronica Guerin-t (Cate Blanchett főszereplésével), Robert Altman a The Company című munkáját, mely egy balett társulat mindennapjaiba pillant be (Neve Campbell főszereplésével), a Zongoralecke új-zélandi rendezőnője, Jane Campion friss alkotását, melyben Meg Ryan egészen új oldaláról mutatkozik be (In The Cut címmel), és Jonathan Demme, Jim Jarmusch, Robert Benton, és Peter Greenaway is tiszteletét teszi az eseményen.

Érdekességnek ígérkezik ezen felül, hogy Sir Ridley Scott nemcsak a Nicolas Cage főszereplésével forgatott Matchstick Men című új filmjét hozza el, hanem az 1979-es Alien rendezői változatát is. Nagy várakozás előzi meg a Love Actually című brit vígjátékot, mely a Sztárom a párom forgatókönyvírójának, Richard Curtisnek rendezői debütálása lesz Nagy-Britannia legismertebb színészeivel; valamint a Vermeer van Delft holland festő életét feldolgozó Girl With a Pearl Earring (Fiatal lány gyönggyel) című alkotást is Colin Firth főszereplésével.

Vermeer van Delft képeihttp://www.lauder.hu/~chaplin/vermeerkep.htmA torontói filmfesztivál honlapjahttp://www.e.bell.ca/filmfest/2003/default.asp

A nyitóesten azonban - a hagyományokhoz híven - egy hazai alkotást tűznek műsorra: a kanadai The Barbarian Invasions című film kerül vászonra, mely két díjat is nyert Cannes-ban (a legjobb forgatókönyv és a legjobb női alakítás kategóriájában). Az 55 országot képviselő filmkínálatot pedig a Danny Deckchair című ausztrál alkotás zárja szeptember 13-án, melyben a brit Rhys Ifans villogtatja meg komikusi vénáját.