Gibson megkurtította A passiót

Vágólapra másolva!
Mel Gibson filmjéről hamarosan kiderül, valóban magában rejt-e antiszemita szemléletet, ahogy több amerikai zsidó szervezet állítja. Hogy a széles közönség felháborodását megakadályozza, Mel Gibson a premier előtti utolsó pillanatban kivágta a legvitatottabb jelenetet.
Vágólapra másolva!

Mel Gibson filmje, A passió hónapok óta a filmes szaksajtó egyik kedvenc témája, annak ellenére, hogy eddig csak tesztközönség előtt vetítették. A sok vitát kiváltó alkotás - mely ellen amerikai zsidó szervezetek protestáltak - még II. János Pál pápa figyelmét is felkeltette, aki előbb a rendező-forgatókönyvíró-producer Gibson mellett tette le a garast, mondván: "Pont így történt", majd visszavonta állítását.

Gibson most, a premier előtti utolsó pillanatban úgy döntött: hajlandó egy kisebb változtatásra annak érdekében, hogy végre elüljön a botrány. Kivágott egy jelenetet a filmből, mely a tiltakozók - és a tesztközönség szerint is - antiszemitizmust gerjeszthet. A jelenetben Kajafás, a zsidók főpapja átkot szór a zsidó népre, és kinyilatkoztatja, hogy "Jézus vére a Ti és gyermekeitek lelkén szárad".

Zsidó vallási vezetők szerint Máté evangéliumának ez a passzusa a történelem folyamán többször vált már zsidógyűlölet forrásává. Egy magát megnevezni nem kívánó, ám a filmhez közel álló személy szerint "a mondat nem működött a tesztvetítéseken sem. Félreértésre adott okot, és sokan sérelmesnek találták." A február 25-ére, hamvazószerdára kitűzött amerikai premieren tehát már nem hangzik el Kajafás vitás kijelentése, és a magyar közönség is nélküle láthatja március 25-étől a filmet.