Szakmai és politikai konszenzus a filmtörvény érdekében

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottságának november 21-i ülésén elfogadták azt az ajánlást, melyet a filmtörvényt előkészítő kulturális tárcának nyújt be a Bizottság. Az ajánlás tartalmazza a Magyar Filmművészek Szövetségének (MFSZ), a Magyar Mozgókép Közalapítványnak, a Magyar Történelmi Film Alapítványnak, a Független Producerek Szövetségének, a Magyar Filmforgalmazók Egyesületének, az ORTT Műsorszolgáltatási Alapjának, a Nemzeti Kulturális Alapprogram Mozgókép Szakkollégiumának és a Mozisok Országos Szövetségének javaslatait.

Az ajánlás leszögezi, hogy nagy szükség van a filmtörvényre, melynek főleg a tervezhetőség miatt meg kell határoznia az állam finanszírozási szerepvállalását. A MFSZ-t képviselő Szomjas György és Grunwalsky Ferenc szerint ezt a mindenkori bruttó hazai össztermék, a GDP 0,04 százalékban kellene megállapítani, ez azonban nem került bele az ajánlásba. Szerepel viszont az, hogy az állam ne csak szelektív, azaz pályázati úton, hanem normatív módon is támogassa a filmeket, például előzetes sikerek, fesztiválszereplések alapján, az azonban, hogy ez milyen arányban történjen - az MFSZ szerint ez az arány egyharmad, kétharmad lett volna - szintén kimaradt a végleges szövegből. Az ajánlás a médiatörvény módosítását is szorgalmazza, mivel a televíziók felelőssége igen nagy nem csak a magyar filmek sugárzása, hanem a tévéjátékok forgatásának ösztönzése miatt is. Az ajánlásban szerepel továbbá a nemzeti mozihálózat, a budapesti és vidéki Art-mozi hálózat támogatása is.

A bizottsági ülésen feltűnő volt a szakmai és politikai képviselők egyetértése, a konszenzusra törekvés - ennek érdekében például az ajánlás előre megfogalmazott szövegéből kimaradt a kiemelten támogatott millenniumi filmprodukciók pozitív hangú említése -, valamint az optimista hangulat. Az NKÖM-et képviselő Sándor Balázs többek közt elmondta, hogy a filmtörvény-tervezet körülbelül 2002. március-áprilisára elkészül, ezért valószínű, hogy még ebben a kormányzati ciklusban megszületik a filmtörvény. A Bizottság SZDSZ-es alelnöke, Pető Iván tájékoztatta a jelenlévőket, hogy ez a legtökéletesebb konszenzus mellett sem sikerülhet, mivel egy törvénytervezet átfutási ideje több hónap, sőt a mostani Parlament 2002. márciusától legfeljebb egyszer fog még ülésezni. Pető azt is hozzátette - amiről az ülésen nem esett szó - , hogy a támogatásra szánt összeg meghatározása mellett a pénz elosztásának módja is fontos probléma.

[origo]