David Lynch filmje kapta a New York-i filmkritikusok fődíját

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

David Lynch (55) amerikai filmrendező 2001-ben készült Mulholland Drive című filmje két nő történetét dolgozza fel. Egyikük súlyos autóbaleset következtében elveszíti emlékezőképességet, másikuk naiv szerepálmait szeretné valóra váltani. Hollywoodban találkoznak, innentől fogva érdekes módon összekapcsolódik az életük. A filmet a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb rendezés díjával jutalmazták, és jelölték a következő évi Oscar-díjra is.

A legjobb rendező díját azonban nem Lynch, hanem Robert Altman nyerte el, az elismerést Gosford Park című filmjével érdemelte ki. A legjobb idegen nyelvű film Wong Kar-Wai Szerelemre hangolva című alkotása lett. A film, melyet Christopher Doyle és Pin Bing Lee fényképezett, a legjobb operatőri munkának járó díjat is elvitte.

A legjobb férfi főszereplő díját Tom Wilkinsonnak ítélték oda, a legjobb női főszereplőét pedig Sissy Spaceknek A hálószobában című filmben nyújtott alakításaikért. Ezen kívül Todd Field rendezése lett a legjobb első film is. A legjobb mellékszerplő díját Steve Buscemi nyerte el, a legjobb dokumentumfilmnek Agnes Varda The Gleaners and I című alkotása bizonyult.

Az animációs filmek versenyében Richard Linklater Waking Life-ja nyert. Különdíjat kapott Jacques Demy, a francia újhullám képviselőjének két a hatvanas években készült filmje, a Lola és Az angyalok öble.

Ajánlat:
David Lynch oldala

Robert Altman az IMDb adatbázisában

A New York-i Filmkritikusok Köre