Amélie elveszett szerelmét várja

Vágólapra másolva!
Audrey Tautou minden idők legdrágább francia filmjével tér vissza a vászonra. A 47 millió dollárért leforgatott látványos romantikus drámában feltűnik Jodie Foster is. Nézze meg az előzetest az interneten!
Vágólapra másolva!

A Sebastian Japrisot regénye alapján készült Egy nagyon hosszú jegyesség trailerét végignézve - francia nyelvtudás híján - ugyan nem tudunk meg túl sokat a történetről, bár bizonyos, hogy nagy érzelmekről és szenvedélyekről van szó. Az azonban látszik, hogy a rendezői székben helyet foglaló Jean-Pierre Jeunet tudta, mire költi a hatalmas büdzsét.

Az első világháború idején játszódó történet nem szűkölködik ugyanis a látványos harctéri jelenetekben, s a Francaiország festői tájait ábrázoló felvételekben, amelyek egytől-egyig az Elveszett gyerekek városá-t és az Amélie csodálatos életé-t jegyző rendező sajátos stílusában jelennek majd meg a vásznon. Jeunet lövészárkoktól kezdve, a szuronyos-puskás katonákon át a Franciaország különféle tájain bolyongó Tautou-ig szinte az összes képet a legaprólékosabban megkomponálta, s nincs egy olyan részlet sem, amely ne szándékosan került volna Bruno Delbonnel vezető operatőr kamerái elé.

A romantikus dráma története szerint a Tautou által alakított Mathilde Donnay szerelmét Manecht, az első világháborúban dezertálási kísérletért négy társával együtt halálra ítéli a hadbíróság. A büntetés végrehajtása úgy történik, hogy az öt férfit hátrakötözött kézzel ott hagyják a Bingo Crépuscule névre hallgató lövészárokban, hogy a kereszttűz végezzen velük. Néhány nappal később a családok értesítést kapnak, hogy rokonaik szolgálatteljesítés közben életüket vesztették.

Két évvel később Mathilde levelet kap egy haldokló egykori katonától, Daniel Esperanzától, aki elmondja neki, hogy halála előtt nem sokkal találkozott Manech-sel. Esperanza elbeszélése után Mathilde gyanút fog, hogy az elítéltek közül talán nem mindegyikük végezte a fronton, sőt, talán Manech is életben van. S ekkor megkezdi hosszú és fájdalmas nyomozását a titokzatos körülmények között elhunyt vagy eltűnt foglyok után.

Jeunet filmjében Tautou-n kívül feltűnik majd a César-díjra jelölt Tchéky Karyo, illetve A bárányok hallgatnak főszereplőnője, Jodie Foster is, aki egy rövidke epizódszerepben jelenik majd meg, s franciául szólal meg a vásznon. Az Egy nagyon hosszú eljegyzés-t október 27-én mutatják majd be a rendező hazájában. Az itthoni premierről egyelőre még nem áll rendelkezésre információ.