Vágólapra másolva!
Manapság bárki kiadhatja magát hírességnek, a csalás új világában még hasonlítani sem kell a kedvenc színészre vagy rendezőre. Egyre többen indítanak hamis blogokat az interneten, amelyek a gyanútlan olvasó számára egy sztár online naplójának tűnnek. Az utóbbi idők egyik legnagyobb szabású átverését a Nick Nolte nevében írt napló szerzői vitték véghez, akik hetekig vezették orruknál fogva a sajtót és a rajongókat.
Vágólapra másolva!

Egyre több hamis blog kerül a világhálóra, amelyekben ötletes tréfacsinálók kedvenc sztárjuknak adják ki magukat, és elhitetik a gyanútlan rajongókkal, hogy a valódi híresség engedett bepillantást titokzatos életébe. Néhány hónappal ezelőtt Quentin Tarantino szóvivője, Bumble Ward bejelentette, hogy átverés a QT's Diary címen futó blog. "Őszintén sajnálom, hogy elrontom a játékot, de ez akkor is átverés" - nyilatkozta Ward. "Quentin még azt sem tudja, hogy mi az az egér."

A múlt héten két törekvő Los Angeles-i forgatókönyvíró, Christian Newton és Casey McAdams került bajba kis magántréfájuk, a Nick Nolte's Diary (Nick Nolte naplója) miatt. A színész ügyvédje által küldött beszüntetést követelő levélnek köszönhetően most egy piros NEM felirat díszeleg az eredeti Nick Nolte's Diary logó felett egy bocsánatkérő szöveg tárasaságában.

"Bocsánatot kérünk a csalódásért, amit okoztunk. Csak szórakoztatni akartunk, és nem hittük volna, hogy az oldalt bárki is egy-két percnél tovább komolyan veszi. A napló rövid idő alatt elképesztően népszerű lett, erre egyáltalán nem számítottunk. A célunk egy különleges egyéniség ünneplése volt. Nem akartunk becsapni vagy nevetségessé tenni senkit. Ez az oldal tisztelgés volt egy nagyszerű ember előtt. Mindenkitől bocsánatot kérünk, akit megsértettünk vagy megtéveszettünk" - írják a honlap közleményében.

Nick Nolte nevében általában hétköznapi dolgokról, például áfonyaevésről, vacsorákról, búcsúzkodásról, feliratos női pólókról írogattak, de pletykákat is terjesztettek más filmesekről. Október 14-én pédául arról írtak, hogy Nick Nolte Ron Mann-nal vacsorázott, és megtudta, hogy Mann Woody Harrelsonnal dokumentumfilmet akar készíteni a biciklizésről.

Mostanáig, akik hírességnek adták ki magukat, inkább pszichopaták voltak, mintsem humoristák. Azért csinálták az egészet, hogy népszerűbbek legyenek az ellenkező nemnél, ingyen szerezzenek szállást és ellátást. Joseph Manuella, Robert De Niro hasonmása épphogy csak megúszta a kétéves börtönbüntetést. Alan Conway Londonban hitette el magáról, hgy ő Stanley Kubrick, mialatt a rendező a Tágra zárt szemek-et forgatta.

Ez az utóbbi eset az alapja a Colour Me Kubrick című filmnek, amit nemrég kezdtek forgatni Angliában, és várhatóan 2005-re készül el. A főszerepet John Malkovich játssza, a rendező pedig Kubrick régi asszisztense, Brian W. Cook lesz. Mire a film mozikba kerül, valószínűleg számtalan hamis John Malkovich-blog jelenik meg az interneten, amelyek bekukkantást kínálnak majd a posztmodern alkotás kulisszái mögé.

A világhálón sem mindig túl egyszerű hírességnek kiadni magunkat. Bár a QT's Diary szerzője lármásan cáfolt minden gyanúsítást, hogy az oldal átverés lenne, már a végső lelepleződés előtt is meglehősen átlátszó volt a tréfa. Sok volt a locsogás, a túlságosan hosszú bejegyzések alkalmat adtak arra, hogy botlások is becsússzanak, és a szerzőben egyszerűen nem volt elég Tarantino különcségéből és nagyképűségéből.

Az egyik legérdekesebb bloghamisítást valószínűleg az ICM ügynöke, Nick Reed követte el. A Musem of Hoaxes nevű internetes átverésekről szóló honlap szerint a két tréfacsináló valamelyike felelős a legutóbbi híres csalásért, a RanceWebLogért, amit a bennfentes hollywoodi személyiség naplójának tüntettek fel. Rance álblogja találgatások áradatát indította el, mert elméleteket gyártott Ben Afflecktől kezdve Owen Wilsonig mindenkiről.

Az is sokat elárul Hollywoodról, hogy Nick Nolte hamis naplója olvasottabb volt, mint Jeff Bridges igazi blogja, és többet beszéltek a QT's Diaryről, mint arról, hogy Cameron Crowe valóban online naplót indított az Elizabethtown című filmjének forgatásáról. Talán azért van ez, mert a hamis blogokat gyakrabban és rendszeresebben frissítették, mint az igazi hírességek a sajátjukat, és mert az átlagszörfölő semmit sem szeret jobban, mint bekukkantani egy-egy botránygyanús weboldalra.

Más esetekben túlbuzgó rajongók gyártják a hamis blogokat. Nyár elején, amikor a 16 éves, skót Katie Leungot kiválasztották a Harry Potter és a Tűz serlegé-hez Cho Chang szerepére, rengeteg oldal tűnt fel, amelyek azt ígérték, hogy napról napra olvashatóak lesznek rajtuk az aktuális beszámolók a forgatásról. A dolog annyira összezavarta a mániákus Potter-rajongó internetezőket, hogy a Warner Brothersnek végül hivatalosan ki kellett jelentenie, hogy egyik blog sem igazi.

A csalók számára az új lehetőség a Blogspot.com és a Blogs.com oldalak képében érkezett meg, ahol havi öt dollárért, sőt sokszor teljesen ingyen akár Andy Kaufmannak is kiadhatják magukat, hogy hiteles mesékkel traktálják a közönséget a síron túlról. Az egyetlen gond a hamisítók számára, hogy ugyanilyen könnyű fellépni is ellenük. Ez történt 2004 tavaszán is, amikor röviddel azután, hogy az andykaufmanreturns.blogspot.com megjelent, John Ulmer londoni kritkus és Kaufman-rajongó ellentámadásba lendült az andykaufmanhoax.blogspot.com-mal, aminek már a címe is leleplezi a csalást.

Az Andy Kaufman-átverést ügyesen tervezték meg. A komédiás állítólagos feltámadása és ennek bejelentése 2004 május 14-re esett, Kaufman halálának 20. évfordulójára. A szerző szerint a The Drudge Report harapott rá először a sztorira, és később még a sajtóvisszhangból adódó hamis bonyodalmakat is kitalált, mint például ezt:

"Ma felhívtak a Los Angeles-i rendőrségtől, és a 20 évvel ezelőtti eltűnésemről kérdezgetettek. Beszéltem nekik a rendeletről, amely szerint hét év után halottnak kell tekinteni az eltűnteket, de nem tágítottak. Azt mondták, másképp is el tudnak engem érni. Aggódnom kéne? Lehet, hogy emiatt hamarabb kell visszatérnem a bujkálásba, mint eredetileg terveztem."

Ugyanebben az időben az Oxygen nevű kábeltelevízó egyike volt az elsőknek, amelyek sikeres blogot indítottak egy kitalált, de valódinak beállított személy nevében, ez volt Jane naplója. Ha valaki egy átlagos keresőn keresztül jutott el erre az oldalra, azt hihette, hogy egy szexuálisan igencsak aktív lány pikáns vallomásait olvassa, de valójában az egész csupán egy új televíziós komédia, a Good Girls Don't... promóciójának a része volt.

Ez idáig csak a Nick Nolte's Diary szerzőpárosa kapott büntetést a bloghamisításért, de ők is csak enyhét. Mi jöhet még? Egy hamis George Lucas-blog, ami a legújabb Csillagok háborúja filmet harangozza be? Danny Moder napi híradásai Julia Robertsszel kötött házaságáról és az újszülött ikreikről? A zűrzavart már csak az tehetné teljesebbé, ha egy nap Nick Nolte kitalálná Malibuban, hogy tényleg el akarja indítani a saját blogját.