Cenzúrázatlanul vetítik a Patyomkin páncélost

Vágólapra másolva!
Bemutatják a berlini filmfesztiválon a Patyomkin páncélos helyreállított verzióját. Szergej Eizenstein 1925-ös klasszikusának új változatába visszahelyezték azokat a jeleneteket, amiket a szovjet cenzorok a '20-as években kivágattak.
Vágólapra másolva!

A berlin filmfesztivál szervezői elmondták, hogy nem maradt fenn teljes kópia az orosz rendező, Szergej Eizenstein eredeti filmjéről. "Az alkotás a cenzúra egyik leglátványosabb megnyilvánulásának áldozatául esett" - mondta a szóvivő. A bemutatásra kerülő változat a lehetőségekhez képest a lehető legközelebb áll majd Eizenstein eredetijéhez

A Patyomkin páncélos egy orosz hadihajón lezajló lázadásról szól, párhuzamba állítva azt a cárok elleni sikertelen felkeléssel. A filmet a Szovjetunió Központi Végrehajtó Bizottsága rendelte meg az 1905-ös forradalom évfordulójára.

A Patyomkin páncélos zsenialitása nagyban hozzájárult, hogy a filmre legitim művészeti ágként kezdtek tekinteni. A híres lépcsőjelenet pedig, melyben feltartóztathatatlanul gurul lefelé egy gyerekkocsi, azóta számtalan filmrendezőt megihletett, köztük Brian De Palmát, aki 1987-ben az Aki legyőzte Al Caponét-ban valósította meg a saját verzóját.

A cenzorok miatt annak idején a lépcsőjelenetet is meg kellett vágni, de most ezeket a hiányzó részeket is beillesztették a filmbe. A helyreállított változatba visszehelyezték az eredeti grafikát, valamint a forradalmár Lev Trockij beköszöntőjét, amelyet nem halhatott senki 80 éve, a film bemutatója óta.

A rekonstrukciót a Brit Filmintézet és a német állami filmarchívum támogatta. A Patyomkin páncélos-t február 12-én és 13-án fogják vetíteni Berlinben, élő zenekari kísérettel. Az 55. berlini nemzetközi filmfesztivál február 10-től 20-ig tart majd.