Vágólapra másolva!
A Super Size Me hőse feleleveníti a pangás utolsó éveinek mentálhigiéniás oktató-rajzfilmjét. A New York-i férfihoz még Makk Marcsi is van a filmben, hogy együtt legyenek vidáman öntudatosak. Makkék és Meki-ellenesék módszere hasonló: tréfásan és bugyután figyelmeztetnek az egészséges életmódra.
Vágólapra másolva!

Morgan Spurlock pokoljárást rendezett magának. Ette, ette a hamburgereket, aztán egy hónap múlva a halál tornácán sajnálta elveszett szexuális étvágyát, roncsolt máját, hájas hasát. Mintha több évet húzott volna le szovjet hadifogságban, úgy tönkrement a napi háromszori McDonald's kajába. A jók csapata megdöbbenve meresztgette a szemét, mint katasztrófa-filmben a tudósok, amikor kétszer olyan gyorsan szaporodik az űrtakony, mint az várható volt. A hülyék általában sokkal csúnyábbak az okosaknál a filmben.

A Super Size Me című film feltűnően leegyszerűsített alkotás, majdnem olyan demagóg, mint az a McDonald's-reklám, ami a mennyországot kötötte össze a pogácsáshús fogyasztásával. Úgy kezdődik, hogy kimondja a hős, a McDonald's vezetőiről azt gondolja, hogy gazemberek (bastards). Utána elhányja magát élete első Super Size menüjétől. A film két szálon fut: a McDonald's és az egészségtelenség ellen. Az arányok többször eltolódnak, a cég elleni kirohanás néha eszköz, néha viszont maga a cél. Néha olyan, mintha a nagy egészség-propagandába csak példának kell a McDonald'sot belekeverni, máskor azonban a cég megalázása önmagában áll a film középpontjában.

Lehetne még okoskodni, hogy így rossz a film, meg úgy unalmas, hogy ha fele ilyen rövid lenne, akkor is benne maradhatott volna minden, hogy a gyomorműtét visszataszító képeit összevágni a kólás pohárral nem túl kifinomult ötlet, hogy a külső szaktekintélyeknek felkért szereplők olyan mértékben játsszák túl a szerepüket, mintha vásáros mutatványosok volnának. Azonban a kritikus rossz szájízű nyavalygását könnyű betömni egyetlen észrevétellel: a film tényleg változtatott a világon. Közvetlenül, gyorsan és olyan egyszerűen, mint amilyen Morgan Spurlock érvelése. A McDonald's ugyanis nem ad szeptembertől Super Size menüt, és mindenféle egészséges dolgot kezdett propagálni, és már hámozott almát is árul vízzel.

Persze akkor érte volna el igazi célját a film, ha most minden túlsúlyos amerikai (a lakosság több mint fele) éppen fogyózna, a gyerekek az iskolákban tornaórákért könyörögnének tanítás után, de még így is, feltűnő hatása volt az igazi életre a vásznon mutatott képfolyamnak. Így hiába gondol az ember sok rosszat a filmről, egy kicsit elismerően is kell biggyeszteni a Big Mac-szósztól fáradt ajkat.

Forrás: Best Hollywood
Morgan Spurlock és barátnője, Alex Jamieson

Morgan Spurlockkal szerencsénk van, hogy nem egy embertelen diktatúrába született, mert a gonosz szolgálatába állított filmekben láthatunk hasonlóan torz modorosságokat az igazság nevében. Itt viszont az igazság az egészség, és így féligazságokkal is lehet működni baj nélkül. Spurlock degeszre kereste magát a filmmel kis beruházás után, a barátnője biztosan nem csak vegetáriánus szakács már, hanem étteremvezető azon a szigeten, ahol 58 McDonald's van két és fél négyzetkilométeren. Mindez a film szempontjából teljesen mindegy, de az ilyen kiszólásos piszkálódáshoz is kedvet kap az ember, ha sokáig nézi a filmet.

dr. Igó