Kamerás kalózt fogtak Győrben

Vágólapra másolva!
Először juttattak Magyarországon rendőrkézre  filmkalózt. A jegyszedő fülelte le a győri férfit, aki a sötétség leple alatt kézikamerás felvételt készített az Átok című horrorról a helyi Cinema City moziban.
Vágólapra másolva!

A győri Cinema City mozi szemfüles jegyszedője vette észre, hogy egy férfi digitális kamerával rögzíti az Átok című horrorfilmet a március 28-i előadáson."Az ASVA instrukciói alapján a Cinema City vezetése üzemelési és biztonságtechnikai tréninget tartott a mozi dolgozói számára. A tréning hasznosnak bizonyult, hiszen az egyik jegyszedő rögtön le is fülelte az első filmkalózt, aki jogtalanul készített másolatot a szerzői jog védelme alatt álló filmről" - nyilatkozta Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) igazgatója.

A jól képzett alkalmazott rögtön kihívta a rendőrséget, akik már meg is indították a büntetőeljárást a kalóz ellen, és vizsgálatot kezdtek a filmforgalmazóknak okozott anyagi kárt illetően.

A Büntető Törvénykönyv tiltja a kézikamerás másolatok készítését, a kalóz tette a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének minősül. Az effajta jogsértés elkövetője a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbírsággal büntethető.

A feketepiacon és az interneten terjedő kalózfilmek jelentős része moziban kézikamerával felvett, rossz minőségű kópia. A legtöbben nincsenek tisztában vele, hogy a filmek kézikamerás rögzítése bűncselekmény. Ez volt az első eset Magyarországon, hogy filmkalózt rendőrkézre juttattak.