Nem tudják komolyan venni Hollywoodot

Vágólapra másolva!
A Pancser Police című akció-vígjátékban Mark Wahlberg és Will Ferrell olyan kétbalkezes zsarukat játszik, akiket normális esetben csak valamelyik irodai jelenet hátterében láthatnánk egy pillanatra. A két színésszel Londonban interjúztunk két héttel ezelőtt. A kötetlen kerekasztalos beszélgetésben szó esett a hollywoodi sztárság előnyeiről és hátrányairól, idióta poénokról, fenékbeültetésről, és rabbikról. Will Ferrell elárulta, hogy miért nem akart kezet fogni Bush elnökkel, Mark Wahlbergről pedig kiderült, hogy az összes káromkodást ismeri héberül.
Vágólapra másolva!

2010. szeptember 15., dél körül. London belvárosában vagyunk egy felső-középkategóriás szálloda egyik lakosztályában. Nyolc újságíró ül körül egy asztalt, van itt egy-egy kolléga Norvégiából, Spanyolországból, Izraelből, Belgiumból és Svédországból is. Az előző esti díszbemutatón néztük meg a Pancser Police-t, mindenki szórakoztatónak találta a filmet, jó hangulatú beszélgetés folyik, mikor belépnek a helyiségbe a sztárok.

Will Ferrell piros melegítőt visel, úgy fest, mint aki, most mászott ki az ágyból. Az élőben meglepően alacsony Mark Wahlberg magával hozott két tizenkétéves-forma kisfiút és egy harminc körüli testi fogyatékos srácot. "This is my entourage" (Ez a spleppem) - mondja róluk, utalva ezzel az Entourage (Törtetők) című HBO-sorozatra, amelynek ő a producere. Ferrell nyugodt, arcán idült mosoly. Wahlberg pont mellettem foglal helyet, feszeng a széken, olyan rezgések áradnak belőle, hogy csak egy picit kéne belekötni, és azonnal lenyomna egy sallert.

- Nagy buli volt tegnap? A rendező állítólag rosszul van, azért nem is jött el az interjúra.

Will Ferrell: Tényleg lebetegedett?

Mark Wahlberg: Egész este piált.

Will Ferrell: Én csak azt tudom megerősíteni, hogy valóban elment a buliba.

- Te nem voltál ott?

Will Ferrell: De, ott voltam.

Mark Wahlberg: Ott volt bizony. (kokainszívást imitál) Nem is aludt azóta. Most is pizsamában van.*

Will Ferrell: Igen, London utcáin bolyongtam egész éjszaka.

- Mindenképpen akció-vígjátékot akartatok csinálni?

Will Ferrell: Nem az volt, hogy üldögéltünk és kitaláltuk, hogy egy rendőrös akció-komédiát akarunk csinálni, hanem inkább abból indultunk ki, hogy Mark Wahlberggel szeretnénk együtt dolgozni. Aztán elkezdtünk ötletelni, és arra jutottunk, hogy ez a műfaj lesz a legalkalmasabb arra, hogy megmutassuk képességeinket.

- Azt már korábban is tudtuk, hogy Will nagyon vicces, de ebben a filmben rajtad is nagyon sokat lehet nevetni. Milyen volt felfedezni ezt az érzékeny, humoros oldaladat?

Mark Wahlberg: Mindig is érzékeny voltam, csak próbálom a zord külső mögé rejteni. Muszáj, mert különben az emberek megbántanak. Már régóta akartam egy vígjátékban játszani, igazából minden műfajban ki akarom próbálni magamat. Nekem arról szól a színészet, hogy megmutassam az embereknek, hogy bármire képes vagyok.

Forrás: [origo]
Pancser Police | Will Ferrell és Mark Wahlberg

- Szeretnél több vígjátékban játszani?

Mark Wahlberg: Abszolút. Ha valami érdekes ötlettel megkeresnek, és úgy gondolom, hogy érdekelné a közönséget, akkor feltétlen. A következő filmem viszont egy komoly dráma lesz, amit négy és fél évbe telt tető alá hozni. The Fighter a címe, és decemberben mutatjuk be.

- Miért tartott ilyen sokáig?

Mark Wahlberg: Annyi oka van. Rengeteg probléma volt, amit le kellett küzdenünk. Gond volt a szereposztással, a költségvetéssel, sőt még rendezőt is kellett cserélnünk. Én voltam a motorja az egésznek, annyira akartam, hogy végül csak elkészült.

- Láttad Sofia Coppola Somewhere című filmjét?

Mark Wahlberg: Még nem, de nagyon jókat hallottam róla.

- Eléggé negatív képet fest arról, hogy egy hollywoodi sztár hogyan viselkedik. Mi a véleményetek Hollywoodról és az állandó nyomásról, ami a sikeres színészekre nehezedik?

Mark Wahlberg: Örülök a lehetőségeknek, de ha holnap vége lenne a színészi karrieremnek, akkor azt gondolnám, hogy remek móka volt, és belekezdenék valami teljesen másba. Nem hiszem, hogy bármi is járna nekem alanyi jogon, és nem szoktam panaszkodni arról, hogy úristen, filmeket csinálok, és ez milyen fárasztó, el kell jönnöm ide, interjút adni, satöbbi. Megjártam már a börtönt, nincsen iskolai végzettségem, van a SAG-kártyám (a színészek szakszervezete - a szerk.) és a jogsim, ennyi. Tehát nagyon hálás vagyok mindezért. A sztárságnak megvannak az előnyei és a hátrányai, de ha bárki panaszkodni kezd róla, azt röhejesnek tartom.

Forrás: [origo]
Pancser Police | Mark Wahlberg és Will Ferrell

Will Ferrell: Számomra úgy áll össze, hogy nagyon komolyan veszem a munkát, sok energiát fektetek bele, szeretném minél jobban csinálni, de közben Hollywoodot nem tudom komolyan venni. Kicsit játéknak tekintem az egészet, mert azt gondolom, hogy ha komolyan veszed, akkor tényleg érezni fogod a nyomást...

Mark Wahlberg: ...és felvarratod az arcodat.

Will Ferrell: Nekem volt egy fenékbeültetésem, aztán még egy...*

Mark Wahlberg: Mert az egyik szivárgott.*

Will Ferrell: Igen. De nem csinálok többet ilyet, megtanultam a leckét.

- A Pancser Police kifiguráz olyan dolgokat, amiket halálosan komolyan szoktak venni egy hollywoodi filmben. Fogtok két nagy sztárt és a tízedik percben leugranak a tetőről és szörnyethalnak. Ez elég vicces.

Mark Wahlberg: Meglepődtem, hogy azon a jeleneten mennyire röhögtek a tegnapi vetítésen. Azt gondolnánk, Samuel L. Jackson és The Rock nem halhat meg, aztán mégis.

Will Ferrell: Amikor földet értek, akkor már kezdtek nevetni az emberek, de akkor röhögtek csak igazán, amikor a temetést mutattuk, mert addig nem akarták elhinni, hogy tényleg ez történt.

Forrás: [origo]
Pancser Police | Samuel L. Jackson és The Rock

- Hogyan szedtétek össze ezt a nagyszerű szereposztást?

Will Ferrell: Óriási szerencsénk volt a színészekkel. Adammel mindig csipkedjük magunkat, alig akarjuk elhinni, hogy bárki is hajlandó velünk dolgozni, nemhogy ezek a kiváló színészek.

- Hogyan jött a képbe például Michael Keaton?

Will Ferrell: Először megnéztünk jó pár komoly színészt arra a szerepre, de valahogy senki nem úgy játszotta a figurát, ahogy szerettük volna. Aztán a menedzserem bedobta Keaton nevét, és Adammel mindketten a homlokunkra csaptunk, hogy hát persze. Ő mostanában már nem játszik vígjátékokban, de elolvasta a forgatókönyvet, és tetszett neki. Imádtam nézni, hogy dolgozik, és szerintem a közönségnek is eszébe fog jutni, hogy mennyire tehetséges komikus ő.

Mark Wahlberg: Mi már persze többször végigmentünk a forgatókönyven, csináltunk próbákat, de ő csak pár nappal korábban olvasta először a könyvet, és a szemünk előtt találta ki, hogy ki ez a fickó, és hogyan fogja eljátszani. Nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy ennek tanúja lehettem.

- Van egy visszatérő poén a filmben. Keaton figurája a tudtán kívül a TLC együttes híres dalszövegeiből idéz. Ezt ki találta ki?

Mark Wahlberg: Willék. A vicc az volt, hogy Michael Keatonnek tényleg fogalma sem volt arról, hogy mi a franc az a TLC.

Will Ferrell: Adam és Chris (a két forgatókönyvíró - a szerk.) találta ki, hogy folyton nyomjuk be ezeket a TLC-utalásokat. Érdekes, hogyan működik a humor. Ez tényleg egy idióta poén, ami szerintünk ugyan vicces, de mennyi az esélye annak, hogy a közönség is viccesnek fogja találni? Az ilyen dolgokat soha nem lehet előre látni. Úgy látszik, szerencsénk volt, mert eddig mindenütt nevettek rajta.

Forrás: [origo]
Pancser Police | Will Ferrell, Mark Wahlberg és Michael Keaton

- Will és Adam (Adam McKay rendező - a szerk.) már évek óta együtt dolgozik, ez a negyedik közös filmjük. Mark, te voltál az új fiú a csapatban. Be kellett bizonyítanod nekik, hogy te is tudsz vicces lenni?

Mark Wahlberg: Szívesen bebizonyítottam volna, de erre nem volt lehetőség, mert elhívtak vacsorázni, és azt mondták, hogy csináljunk valamit együtt. Kérdeztem, hogy ez most komoly? Erre ők, persze, akarod hallani, hogy miről van szó? Mondtam, nem fontos, mindenképpen benne vagyok. Aztán pár hónapra eltűntek, és megírták a forgatókönyvet. Egyáltalán nem éreztették velem, hogy kívülálló lennék, láttam, hogy jó kezekben leszek. Nagy megkönnyebbülés volt.

- De már a Párterápiá-ban is vicces voltál. Abban láttak?

Mark Wahlberg: Nem, mert amikor azt csináltam, már igent mondtam erre a filmre. Amikor a Párterápia kijött, már le is forgattuk a Pancser Police-t.

Izraeli újságírónő: A Párterápiá-ban héberül beszélsz, és az az egyik producere vagy az In Treatment - a terapeuta című tévésorozatnak, aminek az eredetije Izraelben készült. Mi ez a zsidó kapcsolat?

Mark Wahlberg: Az összes káromkodást tudom héberül. Elkötelezett katolikus vagyok, de van egy csomó izraeli barátom, és néha a fél napot azzal töltöm, hogy rabbikkal beszélek. Két nagyon közeli barátom is rabbi. Még sosem voltam Izraelben, de nagyon szeretnék elmenni, és a Szentföldet is meg akarom látogatni.

Mark Wahlberg héberül beszél a Párterápia című filmben

Izraeli újságírónő: Sokan azt hiszik, hogy a Wahlberg zsidó név, és mindig ki kell javítanom az ismerőseimet, hogy nem az.

Mark Wahlberg: Igazából svéd név. Wallenberg.

Will Ferrell mond valamit svédül.

Svéd újságírónő: Beszélsz svédül?

Will Ferrell: Egy kicsit. (válaszolja svédül)

A svéd újságírónő mond neki egy hosszú mondatot svédül.

Mark Wahlberg: Ebből egy szót se értett.

Svéd újságírónő: Azt mondtam csak, hogy jó lenne, ha forgatnál egy filmet Svédországban.

Will Ferrell: Az szuper lenne.

Mark Wahlberg: Will benne lesz A tetovált lány remake-jében, de ez még titok.*

Will Ferrell: Nehéz rávenni egy hollywoodi stúdiót, hogy Svédországban forgathassunk.

Svéd újságírónő: A svédek is csinálnak filmeket.

Mark Wahlberg: Bizony, dolgozz szépen a helyiekkel.

Will Ferrell: Ahhoz kicsit még gyakorolnom kéne a nyelvet, mint az kiderült az előbb.

Bejön az asszisztens, hogy Wahlbergnek mennie kell a reptérre, mert New Yorkba repül a Boardwalk Empire premierjére. Összeölelkeznek Ferrellel, lapogatják egymás hátát és megbeszélik, hogy legközelebb melyikük házában fognak kosarazni.

Will Ferrell: Na, most itt ragadtatok velem. Ha akartok, le is léphettek.

- Egy csomó híres embert tudsz utánozni. Melyik a kedvenced közülük?

Will Ferrell: Amikor bekerültem a Saturday Night Live-ba, egyáltalán nem úgy gondoltam magamra, mint aki jól tud utánozni embereket. Aztán persze kénytelen voltam megtanulni, mert abban a műsorban nagyon sokat kell csinálni. A legszórakoztatóbb és legérdekesebb Bush elnök volt. Az első elnökválasztási kampány alatt kezdtem el, meg sem fordult a fejembe, hogy megválasztják, azt gondoltam, hogy csak egy pár hónapos meló lesz. Aztán persze nyert, és még újra is választották, úgyhogy sok éven át utánoztam a tévében, és később még egy színházi előadást (You're Welcome America. A Final Night with George W Bush) is szenteltem neki.

Részlet a You're Welcome America. A Final Night with George W Bush című előadásból

- Találkoztál vele valaha?

Will Ferrell: Egyszer lett volna lehetőségem rá, de lemondtam róla. Meghívtak a Fehér házi tudósítók gálavacsorájára, de úgy döntöttem, hogy nem megyek el rá. Nem akartam kezet fogni vele.

- Miért nem?

Will Ferrell: Először is, ha a Saturday Night Live-ban dolgozol, jobb, ha nem találkozol azokkal az emberekkel, akiket utánoznod kell. Soha nem akartunk gonoszak lenne senkivel sem, de akkor sem jó, ha összebarátkozol velük, mert akkor ez befolyásolhatja a munkádat. Ez volt az egyik oka, hogy nem találkoztam vele, a másik meg, hogy nem akartam, hogy lefotózzanak minket együtt, mert már amikor először megválasztották, akkor tudtam, hogy ennek nem lesz jó vége.

- Miben láthatunk legközelebb?

Will Ferrell: Múlt héten mutatták be a torontói filmfesztiválon az Everything Must Go című filmemet, ami egy Raymond Carver-novella adaptációja. Egy alkoholista férfit játszom benne, igazi sötét dráma, bár van benne humor is. Sokan érdeklődtek a film iránt, remélem, valaki majd fogja forgalmazni.

Forrás: [origo]
Pancser Police | Will Ferrell és Mark Wahlberg

- Hogyan próbálod megtalálni az egyensúlyt a drámai és a vígjátéki szerepek között?

Will Ferrell: Eddig nem sok komoly filmet csináltam, de az Everything Must Go szuper lehetőség volt arra, hogy valami egészen mást is kipróbáljak, feszegessem kicsit a színészi határaimat. Őszintén szólva, számomra semmi különbség nincs a dráma és a vígjáték között. Ugyanúgy közelítem meg mindkettőt, a legidétlenebb komédiákban is úgy játszom a szerepemet, mintha az egy valódi ember lenne, aki valódi dolgokat mond. Szerintem Mark is azért volt remek ebben a filmben, mert nem próbál vicces lenni, csak adja ezt a dühös fickót.

------------------------

* a csillaggal jelölt válaszokban az interjúalanyok vicceltek, Will Ferrell nem kokózik, nincs fenékbeültetése, és nem fog szerepelni A tetovált lány remake-jében