Cameron Diaz tűsarkúban büntet - a Rossz tanár kritikája

szórakozz, filmkritika, Rossz tanár, Cameron Diaz, Justin Timberlake
Vágólapra másolva!
A Rossz tanár egy, a kanos kamaszok igényeit esetleg kielégítő, alig vicces gimis vígjáték, aminek még sztorija sincs. A kurvás és züllött gimnáziumi tanárnős filmet néhány elhanyagolt mellékszereplő helyenként ugyan nézhetővé pofozza, de összességében csak Cameron Diaz még mindig bombasztikus testének alapos feltérképezéséről szól.
Vágólapra másolva!

Elizabeth Halsey, a már megjelenésében iskolaidegen bombázó valamilyen rejtélyes okból tanárnőként dolgozik, miközben egyetlen célja, hogy ne kelljen tanítania. Ezért aztán lenyűgöző kitartással és leleményességgel igyekszik gazdag férjet vadászni. Arra jut, hogy a cél eléréséhez a mellnagyobbításon keresztül vezet a legrövidebb út, így hát kizárólag etikátlan és erkölcstelen módszerekkel hozzálát az iskola és a szülők lenyúlásához.

A film tulajdonképpen ennek a füvezős, alkoholgőzös, szexuálisan túlfűtött ámokfutásnak az egymáshoz dramaturgiailag nem kapcsolt szakaszaiból áll. Jönnek is szép sorban a komikumot biztosító sulibulis, osztálykirándulásos, szemérmetlen kocsimosásos, vagy éppen dolgozatírásos változatok.

A Rossz tanár alkotói többszörösen hibáztak, de talán akkor a legnagyobbat, amikor Cameron Diazra alapozták a filmjüket. A sajnálatosan szottyadt arcbőrű színésznőről ugyanis azon kívül, hogy elismerésre méltó karban tartja a testét, nem sok jót lehet elmondani.

Valamikor a forgatókönyv elolvasásának magasságában Diaz igencsak megörülhetett, hogy elkapta a tanári pályára tökéletesen alkalmatlan, szétcsúszott és ellenszenves némber figuráját, mert a film teljes hosszában ragaszkodik a kezdetben kitalált sablonhoz. Képtelen életet lehelni Elizabeth szerepébe, sőt kifejezetten feszeng, amikor lehetősége adódik, hogy némileg árnyalja vagy személyesebbé tegye a karaktert. Így aztán hamar unalmassá válik a másnaposságát a tanórán kipihenő, füvet szívó, gazdag tanárra hajtó, tűsarkokon billegő jellemben rejlő komikum.

Diaz a válogatottan szánalmas tanári kar többi tagját alakító mellékszereplőkkel is képtelen kapcsolatba kerülni, de még így is megkönnyebbülést jelent, ha raknak mellé valakit, és nem egyedül kell elvinnie egy jelenetet. A megtermett, konzervatív és szégyenlős kolléganő, Lynn (Phyllis Smith) kedves ellenpontja Elizabethnek, míg Amy (Lucy Punch), az energikus, modoros toppedagógus végig ügyesen toporzékol.

Forrás: InterCom
Rossz tanár | Jason Segel, Cameron Diaz és Phyllis Smith

Mégis a film szinte kizárólagos humorforrása a tesitanárt, Russellt alakító Jason Segel, aki természetes és vicces beszólásaival annyira elüt a többiektől, mintha véletlenül tévedt volna a forgatási helyszínekre. Vele alakul majd - egyébként tökéletesen motiválatlanul - a szokásos romantikus komédiás szál, azaz a kezdeti ellenszenv ellenére ő köt ki Elizabethtel a tornamatracon.

Muszáj még szólni szegény Justin Timberlake-ről, akinek az Elizabeth által célba vett, gazdag helyettesítő tanár, Scott szerepe jutott, és vele együtt a film legkínosabb jelenete is. Ijesztően furcsa figura ez a Scott, és valószínűleg a szexuális aberrációk terén sem vagyok naprakész, de még nagyon rossz filmekben is ritkán látni ennyire értelmetlen és mélységesen mély pontot, mint itt az a pár perces ruhás szexjelenet, amelyet sikerül Elizabethtel elhálniuk.

Forrás: InterCom
Rossz tanár | Justin Timberlake és Cameron Diaz

Mindezek ellenére, akár meg is bocsáthatnánk a Rossz tanár alkotóinak, ha hűen az egész filmen keresztülvitt komolytalan és koncepció nélküli hülyéskedéshez nem erőltetnének a történet végére egy, a semmiből előkapott jellemfejlődést. Nem lesz mellműtét, és ezt mindenki jól hazaviheti tanulságként.