Vágólapra másolva!
Április elején megérkezik a magyar mozikba Fliegauf Bence Csak a szél című, Berlinalén díjazott filmje. Ha szeretnéd premier előtt megnézni, játssz velünk, hogy jegyet nyerhess az [origo] filmklub vetítésére.
Vágólapra másolva!

Fliegauf Bence a Csak a szél-lel nemcsak bekerült (karrierje során először) a Berlinale versenyprogramjába, hanem mindjárt el is hozta vele a zsűri nagydíját. A film a 2008-2009-es cigánygyilkosságok miatt született meg, de egy fiktív roma család egy fiktív napját mutatja be. A család az anyából (Toldi Katalin), a lányából (Lendvai Gyöngyi), a kisfiából (Sárkány Lajos) és a beteg nagypapából (Toldi György) áll. Az apa Kanadában van, a többiek azt tervezik, amilyen hamar csak tudnak, utánamennek.

Forrás: The Match Factory

Egy átlagos napjuk elevenedik meg a szemünk előtt, amelynek során szinte végig szorosan hol egyik, hol másik főszereplőre tapadva követjük őket, és figyeljük szokásos tevékenységeiket. Ahogy a rendező korábban elmondta nekünk, "a félelem annyira része a mindennapoknak, hogy már semmi különös sincs benne. Cigánynak lenni ma Magyarországon sokszor már önmagában is maga a borzongás. A gyilkosságok pusztán látványos kisülések. Az igazi feszültség sokkal mélyebbről ered: a hétköznapok szövedékéből. Talán ez az oka, hogy ez a realista anyag szinte önmagától pszichothrilleré szerveződött."

A film főszereplői amatőrök, de kisebb szerepekben felbukkannak hivatásos színészek is, köztük Réthelyi András, Kaszás Gergő, Törőcsik Franciska és Vasvári Emese. Fliegauf a látványtervezésért és a zenéért is maga felelt, operatőre Lovasi Zoltán, aki a Rengeteg-et is fényképezte.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

A Berlinalén medvéket osztanak.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt április 4-én szerdán 20 órára a Toldi mozi nagytermébe (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.).

Andrási Katinka, Ásztai Gergő, Bálint Éva, Balla Judit, Bogdán Hajnalka, Czekmeister Dóra, Czumbil Réka, Csende Zsuzsanna, Dér Ágnes, Drégelyvári Anna, Erős György, Fáter Ágnes, Fókás Lili, Friderika Babus, Gál Imre, Gellért Anna, Gerő Eleonóra, Golenya Éva, Gulyás Szilvia, Havasy Csaba, Házkötő Edina, Hegedűs Edit, Hollósy Bálint, Horváth Ildikó, Jordanidisz Theodóra, Kállay Gábor, Katona Anita, Kecsmár Zita, Kertész Roland, Kiss Andrea, Kiss Éva, Kiss Lilla Melinda, Kricsfalusy Katalin, Kriston Krisztina, László István, Le Thanh Huong, Lévai Zsuzsa, Litkei Ágnes, Makrai Éva, Markos Szilvia, Matuszka Máté, Megyesi Norbert, Mézes Mónika, Nagy Csaba Levente, Nagy N. Ágnes, Ormai Tímea, Pál Ilona, Pál Tamás, Parasztatidisz Athanasziosz, Paulik Réka, Pentelényi László, Petricska Natália, Pörge Ágota, Rácz Ditta, Rácz Ferenc, Rakovszky Andorás, Ramóna Almási, Sándor Emese, Schlaffer Judit, Schwarcz Károly, Siklós Péter, Siklósi István, Somogyi Hanna, Straub Adrienn, Szabó Edit, Szabó Éva, Szalai Eszter, Szenes Annabella, Szentkúti Gábor, Szilicsány Nóri, Takács Adrienn, Török Alexandra, Török Imre, Trapp Zsófia, Trenka Kata, Végh Barbara, Verő Ákos, Wágner Bernadett, Zalatnay Lídia, Zsély Csilla

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne búsulj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!