Nem jött be Hollywoodnak ez a nyár

X-Men, Nem jött be Hollywoodnak ez a nyár
Vágólapra másolva!
Nincs bombasiker, a filmek hamar kipörögnek a mozikból, de legalább az óriási buktákat sikerült megúszni eddig. 
Vágólapra másolva!

Hiába produkálta az idei év eddigi legjobb nyitóhétvégéjét a Transformers: A kihalás kora, Hollywood mégsem ülhet a babérjain, mivel múlt heti adatok szerint a tavalyi nyári szezonhoz képest idén eddig közel 15 százalékos bevételkieséssel számolhat.

Transformers: A kihalás kora Forrás: UIP Dunafilm

Lassú az idei nyár, ezt a filmek nyitóhétvégi eredményei is jól mutatják. Míg tavaly 174 millióval indított a Vasember 3, Az acélember pedig 117-tel, idén eddig egyedül a Transformers: A kihalás kora érte el a százmilliós határt. A 90 millió dollár körül nyitó X-Men: Az eljövendő múlt napjai, A csodálatos Pókember 2 és Godzilla pedig a viszonylag erős kezdés után hamar elfáradt, és már a második hétvégén jelentősen csökkent az érdeklődés irántuk.

Tavaly ilyenkor a Vasember 3 és a Szörny Egyetem bevétele már túl volt a 300 millió dolláron, az idei nyár eddigi három legjövedelmezőbb filmje, a Demóna, A csodálatos Pókember 2, és az X-Men: Az eljövendő múlt napjai még csak meg sem közelítik azt a négy-nyolc hét alatt összeszedett 200 millió közeli bevételeikkel. A csodálatos Pókember első részének ehhez alig több mint két hétre volt szüksége 2012-ben.

X-Men - Az eljövendő múlt napjai Forrás: InterCom

Még javíthatnak az eredményen az olyan bemutatás előtt álló szuperprodukciók, mint A majmok bolygója: Forradalom, a Herkules, a Repcsik: A mentőalakulat, vagy A galaxis őrzői, de az előrejelzések szerint az igazi fordulatot csak az őszi szezonban érkező legújabb Az éhezők viadala-epizód fogja meghozni.

Ennek a látványos bevételkiesésnek az egyik oka sokak szerint az Amerikában is egyre népszerűbb focivébé lehet, de az igazság azonban inkább a piac ciklikusságában rejlik. Abban, hogy 2014 csak a tavalyi rekordbevételek fényében tűnik lapos évnek (s alapvetően inkább nevezhető normálisnak), melyhez képest 2015 és 2016 lesz újra kiugró sikerév, hiszen akkor érkeznek az olyan várva-várt folytatások, mint a Bosszúállók második része, az új Csillagok háborúja, és a Batman vs. Superman.

A holnap határa Forrás: InterCom

Öröm az ürömben a hollywoodi stúdiók számára, hogy az idei nyár legalább nem bővelkedik olyan hatalmas bukásokban, mint A Föld után, Az elnök végveszélyben, vagy A magányos lovas. A vártnál jóval gyengébben teljesített Tom Cruise 185 millióból készült A holnap határa című sci-fije, és a Kavarás című Adam Sandler-komédia, de az előbbi nemzetközi szinten kiemelkedően sikeres (az összbevétele már 318 millió felett jár), az utóbbi pedig mindössze 40 millió dollárba került.

A tíz legsikeresebb film az amerikai mozikban idén:

1. Amerika Kapitány: A tél katonája - 257,2 millió dollár
2. A Lego-kaland - 257 millió dollár
3. X-Men: Az eljövendő múlt napjai - 223,4 millió dollár
4. Demóna - 202 millió dollár
5. A csodálatos Pókember 2 - $200,1 millió dollár
6. Godzilla - 197 millió dollár
7. A beavatott - 150,5 millió dollár
8. Rossz szomszédság - 147,2 millió dollár
9. 22 Jump Street - A túlkoros osztag - 140,2 millió dollár
10. Pofázunk és végünk - 134,2 millió dollár