Akik már látták, elárulták, milyen az új Star Wars

Star Wars premier, Harrison Ford
Vágólapra másolva!
Fellélegezhetünk, a Star Wars: Az ébredő Erő hétfő esti, Los Angeles-i premierjének résztvevői szinte egyöntetűen elaléltak a filmtől. Magyar idő szerint szerda estig nem jelenhetnek meg kritikák a filmről, de Twitteren már rengeteg filmes és újságíró kinyilvánította a véleményét a hetedik epizódról. Ezekből szemezgetünk most. Csak azok olvassanak tovább, akik nem bánják, ha a spoilermentes rövid beszámolókból egy hozzávetőleges képet kapnak a film minőségéről és helyéről a sorozatban.
Vágólapra másolva!

A hetedik epizód hétfő esti vetítése után szinte csak pozitív véleményekkel lehet találkozni a neten. Mindjárt sorra vesszük őket, de előtte még megmutatjuk az este legjobb jelmezét, több meghívott is Star Wars-karakternek öltözve jelent meg a premieren, de a Yodaként megjelenő Joseph-Gordon Lewitt mindenkit lemosott a színről. Még arra is odafigyelt, hogy a sapkájára elálló füleket ragasszon.

Joseph Gordon-Levitt a Star Wars: Az ébredő erő Los Angeles-i premierén Forrás: AFP

Elsők közt adott hírt a vetítés eredményéről Matthew Belloni, a The Hollywood Reporter munkatársa. A teremből kifele jövet csupa mosolygós arcot látott. Rövidesen magáról a filmről is elkezdtek csordogálni a beszámolók. Andrew Stanton, a Némó nyomában és a John Carter rendezője nagyon komolyan vette a stúdió kérését a spoilerek elkerülésére vonatkozóan:

Mark Hamill a Star Wars: Az ébredő Erő premierén Forrás: AFP

Steven Zeitchik, a Los Angeles Times újságírója nem talált hibát benne: „A komikus elemektől a jelmezeken, a harcokon át a trükkökig bezárólag J.J. Abrams egy teljesen régi vágású filmet készített.” Aztán pedig a színészeket rangsorolta:

5. Adam Driver
4. John Boyega
3. BB-8
2. Harrison Ford
1. Daisy Ridley

Zeitchik munkatársa az LA Times-nál, Rebecca Keegan első tweetjében megnyugtatta a rajongókat, hogy ez pontosan az a film, amire vártak, aztán pedig kitért arra, hogy Az ébredő Erő többek között azért csodálatos, mert átmegy a Bechdel-teszten. A teszt a nők filmes jelenlétét vizsgálja.

Daisy Ridley és Harrison Ford a Star Wars: Az ébredő Erő-ben Forrás: Fórum Hungary

Steven Weintraub, a Collider főszerkesztője nem tudta rendezni a gondolatait a vetítés után: „Még egyszer meg kell néznem Az ébredő Erő-t, hogy megfelelően értékelhessem. A vetítés alatt végig remegtem a székben.” A következő tweetjében aztán csak értékelte a filmet, Weintraub szerint a hetedik epizód

Josh Lincoln Dickey, a Mashable szerkesztője a sorozat harmadik legjobb filmjének tartja. Adam F. Goldberget, a The Goldbergs című sorozat kitalálóját még jobban lenyűgözte Az ébredő Erő, szerinte csak A Birodalom visszavág jobb nála. Brett Morgen dokumentumfilm-rendező ment el a legmesszebb: a hetedik epizód

Harrison Ford és J.J. Abrams a Star Wars: Az ébredő Erő premierjén Forrás: AFP

Devin Faraci, a Birth, Movie, Death szerkesztője azon kevesek közé tartozik, akik visszafogottabban nyilvánultak meg. Szerinte rendben van a film, amely azt bizonyítja, hogy J.J. Abrams szerzői filmes. Ismét nagyszerű karaktereket teremtett, ismét fergetegesen szórakoztat, és ismét egy ostoba történettel állt elő.

Alighanem az Ain’t It Cool News-nak dolgozó Eric Vespe foglalta össze a legszemléletesebben a közönség reakcióját: