Vágólapra másolva!
A kilencvenes években még eseményszámba ment, ha a gótikus meséiről híres Tim Burton új filmmel jelentkezett, mára viszont menthetetlenül ellaposodtak az Ollókezű Edward, az Ed Wood vagy éppen az Az álmosvölgy legendája miatt joggal imádott rendező művei. A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei-vel nem kaptuk vissza a régi, vagyis a képzeletünket és a szívünket egyaránt megmozgató Burtont, viszont unalmasnak még véletlenül sem nevezhető legújabb agymenése.
Vágólapra másolva!

A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei is bensőséges viszonyt ápol a halállal, elsőként azonban nem Tim Burton valamelyik korábbi filmje, hanem az X-Men-sorozat jutott róla az eszembe. Most is egy ódon, a világtól távol eső épületben él egy csapatnyi szuperképességekkel bíró fiatal.

Finlay Macmillan, Ella Purnell, Asa Butterfield, Milo Parker, Pixie Davies, Thomas és Joseph Odwell, Raffiella Chapman, Georgia Pemberton, Hayden Keeler-Stone, Lauren McCrostie és Cameron King a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című filmben Forrás: TM & © 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved. Not for sale or duplication./Photo Credit: Jay Maidment

Emma (Ella Purnell) annyira könnyű, hogy egy ólomcipő tartja a földön, Olive (Lauren McCrostie) bármit képes felgyújtani, Enoch (Finlay MacMillan) pedig Frankenstein doktort imitálva kelt életre groteszk bábukat. Ezt a társaságot kell megmentenie A leleményes Hugó-ból ismert Asa Butterfieldnek, aki a napfényes Floridát hagyja ott a sűrű köddel borított Wales-ért, hogy elhunyt nagyapja meséinek a nyomába eredjen.

Xavier professzor helyett most a címszerepet alakító, pipázó Eva Green vigyáz a fiatalokra, a gyilkos veszedelmet pedig a mindig megbízhatóan gonoszkodó, de meglepetésre képtelen Samuel L. Jackson testesíti meg.

Eva Green a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című filmben Forrás: TM & © 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved. Not for sale or duplication./Photo Credit: Leah Gallo

Lassan indul be a film, de aztán jön pár meghökkentően merész rész, a végére pedig zavarba ejtően szeleburdivá válik.

Az egykor csalhatatlan stílusérzékű Tim Burton egy szörnyszülöttet hozott létre, amelynek a darabjai sokszor nem illenek össze.

Ez akár el is idegeníthetné a nézőt, de mindig jön valami hihetetlenül bizarr részlet, ami feltámasztja a kókadozó figyelmet, a finálé vérre menő, mégis vásári mulatságként ábrázolt küzdelme pedig egyenesen kirántja az ember alól a széket. Ámulva néztem a vérszomjas szörnyekre eleinte csak hógolyókkal támadó gyerekeket, és a feléjük masírozó csontvázhadsereget.

A Vándorsólyom kisasszony-nak különleges képességű gyerekek a főszereplői, a beilleszkedés nehézségeiről és az első szerelemről szól a film, így adná magát, hogy az általános iskolába járó korosztályt célozzák meg vele. Közben viszont emberi szemeket esznek benne, illetve Guillermo Del Toro egyik elvetett szörnyrajza elevenedik meg, és támad rá a fiatal főszereplőkre.

Túl durva ez ahhoz, hogy a negyedikes unokaöcsémet leültessem elé, a rendező filmjein felnőtt nézők viszont túlontúl is együgyűnek fogják tartani a Vándorsólyom kisasszony bizonyos részeit. Igencsak szűk réteg marad tehát, akiknek bátran merném ajánlani a filmet.

Asa Butterfield és Ella Purnell a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című filmben Forrás: TM & © 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved. Not for sale or duplication./Photo Credit: Jay Maidment

A filmben felvázolt fantáziavilág nem mondható éppen eredetinek, de ami az igazi baj, hogy a szintén számos ihletforrást használó Stranger Things alternatív dimenziójával ellentétben nem telepedik rá sűrű ködként a nézőjére, nem csigázza fel különösebben a kíváncsiságot. A film alapjául szolgáló regénynek hiába jelent még két folytatása is, én úgy távoztam a moziból, hogy ennyi pont elég volt a Vándorsólyom kisasszonyra bízott gyermekekből, szerelmi ügyeikből és különleges képességeikből.