Ismét nemi erőszakkal vádolják a világhírű rendezőt

Roman Polanski, krakkói bíróság
A megkönnyebbült Polanski tavalyi krakkói megmenekülése után
Vágólapra másolva!
Polanski épp október 2-án, hétfőn beszélt arról a zürichi filmfesztiválon, hogy lezártnak tekinti a liliomtiprási ügyét, de most egy újabb nő állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy a rendező megerőszakolta őt kiskorában. Ráadásul épp Svájcban indulhat eljárás Polanski ellen, abban az országban, amely nem hajlandó kiadni a rendezőt az Egyesült Államoknak.
Vágólapra másolva!

A 61 éves Renate Langer, egykori német színésznő azzal vádolta meg Roman Polanskit, hogy 15 éves korában megerőszakolta. 1972-ben mutatták be a rendezőnek, miután gimnazistaként modellkedni kezdett, és mivel Polansi utalt rá, hogy szerepet kaphat a következő filmjében, meglátogatta őt svájci otthonában, ahol a rendező a lány akarata ellenére létesített vele szexuális kapcsolatot.

Roman Polanski Forrás: AFP

Langer nem mondta el a szüleinek, mi történt, mert úgy gondolta, belehaltak volna, és a nyilvánosság elé sem akart kiállni addig, amíg a szülei éltek. Az egykori színésznő elmondása szerint Polanski még egy alkalommal megerőszakolta. Egy hónappal az első eset után felhívta, hogy bocsánatot kérjen, és szerepet ajánlott neki a Micsoda? című vígjátékában, a forgatás végeztével pedig újra ráerőltette magát, hiába tiltakozott a lány és dobálta meg a kezébe akadó borosüveggel.

A svájci ügyészség fogja eldönteni, hogy hivatalosan is emelhet-e vádat a 45 évvel ezelőtti ügyben Langer, de az egykori színésznő bízik benne, hogy igen, mert Svájcban már nem évülnek el a gyerekek elleni szexuális bűncselekmények. 2010-ben Charlotte Lewis brit színésznő, két hónapja pedig a nevét félig titokban tartó Robin M.két hónapja vádolta meg a filmrendezőt azzal, hogy 16 éves korában molesztálta őt, de Robin az amerikai törvények szerint már nem tud vádat emelni, csak Samantha Geimer ügyében akart tanúskodni.

Glora Allred ügyvéd és Robin M. a sajtótájékoztatón 2017 augusztusában, amikor bejelentették, hogy Polanski szexuálisan bántalmazta őt Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Geimert 13 éves korában drogozta be és erőszakolta meg Polanski, aki 1977-ben bűnösnek vallotta magát, és 42 napot töltött börtönben, mielőtt elhagyta az Egyesült Államokat, amikor úgy értesült, a bíró semmissé akarja nyilvánítani a vádalkut, és 50 évre lecsukni a rendezőt, hogy példát statuáljon vele. Polanski azóta sem tért vissza az USA-ba, és szabadon csak hazájában, Svájcban és Franciaországban mozoghat, illetve azokban az országokban, amiknek nincs kiadatási egyezményük az Egyesült Államokkal.

Samantha Gailey (aki időközben Geimerre változtatta a nevét) 2013-ban a Le Grand Journal című francia tévéműsorban Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A rendező jelenleg a zürichi filmfesztivál vendége, ahol október 2-án, hétfőn épp arról beszélt az új filmje sajtótájékoztatóján, hogy lezártnak tekinti a liliomtiprási ügyét, hiszen ötször annyi időt töltött már börtönben és házi fogságban, mint amennyit eredetileg kiszabtak rá. Geimer maga is arra kérte az amerikai bíróságot, hogy ejtsék a vádakat, mert nyugalomban szeretne már élni a családjával, de a bírók erre nem hajlandók.

Polanski jelenleg új filmjét, a Based on a True Story-t promotálja, amelyben felesége, Emmanuelle Seigner és Eva Green játsszák a főszerepet. A forgatókönyvet közösen írta a híres francia filmrendezővel, az anyai ágon magyar származású Olivier Assayasszal, a történet pedig egy megszállott rajongóról szól, aki zaklatni kezdi az éppen válságba keveredő híres írót.

Emmanuelle Seigner és Eva Green a Based on a True Story című filmben Forrás: Sony Pictures Classics

A cannes-i premier után nem ájultak el tőle a kritikusok: a pozitívabb kritikák sekélyes, de izgalmas pszichológiai thrillerként emlegették a Based on a True Story-t, a negatívak pedig Polanski legrosszabb filmjeként. Azt mindenesetre érdemes lesz megnézni, hogyan nyúl Polanski egy női viszálykodás történetéhez, és hogyan tér vissza Eva Green a francia színészethez 13 évvel a pályakezdése, az Álmodozók és az Arsene Lupin után.