Kamaszkorunk legszebb mellei - Bridget Fonda

2017.07.01. 12:00

Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Bridget Fonda a leghíresebb amerikai színészcsaládból származik, de így is ki tudott törni Henry, Peter és Jane árnyékából. A Jackie Brownban Robert De Niróval öszehozták minden idők egyik legkomikusabb szexjelenetét, de már az első jegyzett filmszerepében mindent megmutatott magából. A Botrányban az angol politikai elitet szédítette, Matthew Broderick partnereként pedig arra jött rá, hogy hülyeség szex nélkül élni.

#114 - Bridget Fonda (Aria, Botrány, Egyedülálló nő megosztaná, Promenád a gyönyörbe, Facérok, Jackie Brown)

Bridget Fonda olyan családi örökséggel lépett a színészi pályára, amelyből a legtöbb ember nem tudott volna jól kijönni. A nagyapja Henry Fonda amerikai színészikon volt, az édesapja, Peter Fonda játszotta el a Szelíd motorosok főszerepét, és a nagynénije sem volt akárki, Jane Fonda két Oscar-díj büszke birtokosa. Hármójuk említése nélkül képtelenség lenne könyvet írni az amerikai filmművészetről.

Bridget Fonda A bérgyilkosnő című filmbenForrás: InterCom

Peter Fonda lánya megcselekedte a lehetetlent, és kitört a családtagjai árnyékából. Bridget elmondhatja magáról, hogy szerepelt a filmtörténet leghíresebb trilógiájában, A keresztapá-ban (a harmadik részben szűrte össze a levet Andy Garciával), eljátszotta a Nikita amerikai remake-jének a főszerepét, olyan nagynevű rendezőkkel dolgozott együtt, mint Sam Raimi, Bernardo Bertolucci vagy Cameron Crowe, és Quentin Tarantino egyik legtöbbet méltatott filmjében, a Jackie Brown-ban is feltűnt.

Bridget Fonda a Jackie Brown című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Bridget Fonda rögtön az első jegyzett filmszerepében mindent megmutatott magából. Az Aria tíz szkeccsből állt össze, olyan világhírű rendezők dolgoztak az egyes epizódokon, mint Jean-Luc Godard, Ken Russell vagy Robert Altman, és ahogy a film címe is mutatja, az operát próbálta közelebb hozni az emberekhez.

Richard Wagner Trisztán és Izoldá-ja szól, miközben a fiatal színésznő heves csókolózásba kezd a szerelmével, majd az utolsó ruhadarab, a bugyi is lekerül róla. Az operák világához illően rengeteg érzelem sűrűsödik össze ebben a művészi szexjelenetben, úgy tűnik, mintha életük legemlékezetesebb orgazmusát élné át a szerelmespár.

Két évvel később már Julia Robertsszel emlegették egy lapon, ugyanis mindkettejüket Golden Globe-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriájában. A szobrot végül Roberts vitte haza az Acélmagnóliák-ért, de ez nem változtat azon a tényen, hogy figyelemre méltó alakítást láthatunk Fondától a Botrány című drámában. A film az angol politikai élet leghíresebb szexbotrányát dolgozta fel, amelybe belebukott a hadügyminiszter, és annyira megrengette a konzervatív kormány renoméját, hogy később a miniszterelnök is lemondott.

Joanne Whalley és Bridget Fonda a Botrány című filmbenForrás: Alliance

Fonda játszotta az egyik táncos lányt, aki gyakori vendége a konzervatív elit által szervezett orgiáknak. A film témája igényli a meztelenkedést, és a színésznő nem okoz csalódást: a színpadon zsebkendőnyi méretű ruhákban táncol, az indiános fellépésekor pedig azzal irányítja magára a figyelmet, hogy a melleit csak az összefont haja takarja, és néha még az sem.

A kilencvenes évek elején népszerűségük csúcsán voltak az erotikus thrillerek, fiatal, vetkőzésre hajlandó kollégáihoz hasonlóan Fonda is kipróbálta magát ebben a műfajban. Az Egyedülálló nő megosztaná-ban – ahogy a magyar cím is jelzi – lakótársat keres maga mellé, és pechjére pont egy normálisnak tűnő közveszélyes őrültre (Jennifer Jason Leigh) esik a választása. Ahogy az a zsánertől elvárható, Fonda többször is ledobja benne a ruháit, és Stephen Weberrel bújik össze.

Fonda legközelebb a Promenád a gyönyörbe című kosztümös vígjáték mutatkozott meztelenül. Matthew Broderickkel egy házaspárt alakítanak, akik egy különös módszereket propagáló egészségfarmtól remélik a megoldást a problémáikra. A páciensek például nem élhetnek nemi életet, de ezt először a férj, majd a feleség is megszegi. A nő német szexuálpszichológusokkal megy piknikre, majd adja át magát a férfiak modern életfilozófiájának.

A Jackie Brown-ban csak egy epizódszerep jutott neki, Samuel L. Jackson barátnőjeként nem csinál mást, csak a tévét bámulja és füvezik, de így is felejthetetlen a filmben. Bikiniben fekszik végig a sezlonon, később pedig a filmtörténet egyik legkomikusabb szexjelenetét hozta össze Robert De Niróval. Előjáték címén a lány fényképeiről beszélgetnek, aztán De Niro szuszogása végérvényesen eldönti, hogy ettől a légyottól hiába várunk erotikát.

A Facérok című nagyszerű párkapcsolati drámában ugyan nem vetkőzik le Fonda, de mégis itt van a helye az összeállításban, ugyanis a színésznő által megformált huszonéves lány azon töri a fejét a filmben, hogy megnagyobbítsa-e a mellét.

Matt Dillon és Bridget Fonda a Facérok című filmbenForrás: InterCom

A bizonytalankodó lány azért fontolgatja a műtétet, mert a tökfej rockzenész barátja (Matt Dillon) bevallotta, hogy néha azt szeretné, hogy Janetnek nagyobb legyen a melle. A felvetés teljes ostobaság, ezt a fentebb beágyazott videók is bizonyítják, illetve szerencsére a Facérok-ban is jön valaki (Bill Pullman), aki elmondja Fondának, hogy úgy gyönyörű, ahogy van.

Ugyan a 1998-as Szimpla ügy című remek thriller után már jobbára csak feledhető filmekben szerepelt, de így is mindenkit meglepett azzal, hogy 2002-ben, 38 évesen felhagyott a színészettel, azóta háztartásbeli feleség és anyuka (visszavonulásáról ebben a cikkben írtunk részletesen). Utoljára A Hókirálynő című Hallmark-tévéfilm címszerepét játszotta el.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#113 - Kristen Stewart
#112 - Meg Ryan
#111 - Kelly Preston
#110 - Catherine Zeta-Jones
#109 - Kelly LeBrock
#108 - Annette Bening
#107 - Pamela Anderson
#106 - Naomi Watts
#105 - Teresa Palmer
#104 - Linda Fiorentino
#103 - Carole Buquet
#102 - Daryl Hannah
#101 - Mary Elizabeth Mastrantonio
#100 - A húsz legszebb pucérkodás magyar filmben
#99 - Kate Beckinsale
#98 - Milla Jovovich
#97 - Joan Severance
#96 - Malin Akerman
#95 - Anne Parillaud
#94 - Jessica Biel
#93 - Diane Lane
#92 - Görög Zita
#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates