Nem csak az ünnepekről szól: ezek a legjobb, télen játszódó filmek

Elizabeth Olsen és Jeremy a Wind River-ben
Vágólapra másolva!
A téli filmekről jobbára mindenkinek a karácsonyi mozik ugranak be. Az elmaradhatatlan Reszkessetek betörők, Az élet csodaszép, Igazából szerelem és társaik. A leghidegebb évszak azonban nem csak az ünnepekből áll, ez pedig szerencsére számtalan alkalommal visszaköszön a vászonról. Egy kicsit felejtsük el a karácsonyt, jöjjenek a legjobb, hófödte tájon, télen játszódó filmek.
Vágólapra másolva!

Wind River – Gyilkos nyomon

Az összeállítás legfiatalabb tagja ez a tavalyi gyöngyszem, mely a Sicarió-t és a Préri urai-t író Taylor Sheridan bemutatkozó rendezése. A cselekmény egy indián rezervátumban játszódik, ahol az egyik veterán vadász talál egy halott lányt a jégbe fagyva. Sheridan kiváló érzékkel játszik a feszültséggel, remekül épít atmoszférát, a hideg csontig hatoló ereje pedig a nézőt sem kíméli. A maga módján visszafogott, mégis fajsúlyos krimi, thriller, Jeremy Renner és Elizabeth Olsen szuper alakításaival. Modern western, izzadtság és meleg helyett hóval és faggyal.

Elizabeth Olsen és Jeremy a Wind River-ben Forrás: Vertigo

Fargo

A Coen testvérek 2 Oscar-díjjal jutalmazott mesterműve nem maradhat ki a felsorolásból. Az észak-dakotai kisvárosban gyilkosság történik, ami bizarr események sorozatát indítja el. A direktor duó a rájuk jellemző fekete humorral, groteszk figurákkal és kiszámíthatatlan cselekményvezetéssel operál, amit Carter Burwell mesés dallamai koronáznak meg. Frances McDormand tüneményes a rendőr kismama szerepében, de a show-t Steve Buscemi, Peter Stormare piti bűnöző párosa lopja el. Kihagyhatatlan agymenés, a téli hónapokban pedig különösen aktuális.

Steve Buscemi a Fargo című filmben Forrás: Budapest Film

A dolog

Ha fagyos hangulat, akkor muszáj megemlíteni John Carpenter 1982-es klasszikusát, ami nem mellesleg azon ritka újrafeldolgozások egyike, mely jobban sikerült az eredetinél. Egy sarkköri kutatóbázis legénysége furcsa leletre bukkan, a címszereplő valami pedig elkezdi tizedelni a tudósokat. Carpenter igazi suspense horrort alkotott, melyben a feszültség, a paranoia és a gyomorforgató elemek kéz a kézben járnak.

A dolog (Kurt Russell) Forrás: AFP

A szereplők a farkasordító hideg miatt a kutatóközpont szűkös folyosóira kényszerülnek, így mi nézők sem érezhetjük biztonságban magunkat. Erről gondoskodnak Ennio Morricone nyomasztó dallamai is. Nyomasztó, de felejthetetlen élmény.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!