Dobó Kata: Minden problémám megszűnik, amikor forgatáson vagyok

Dobó Kata a Kölcsönlakás rendezője ad interjút 2019. február 7-én, Cinema City Aréna VIP
Vágólapra másolva!
Dobó Kata első rendezését, a mozikban február 14-étől játszott Kölcsönlakás-t már a forgatása óta figyelemmel kísérjük (cikkünk itt olvasható), így aztán a film megnézése után is leültünk beszélgetni a rendezővel. Megtudtuk tőle, milyen volt egyszerre szerepelni a darab színpadi változatában és rendezni a filmverziót, hogy mit kellett változtatni az eredeti történeten, hogy miért játszanak a színészek tőlük szokatlan karaktereket, és hogy tanulhat-e a filmből az, aki Valentin-napon a párjával ül be rá.
Vágólapra másolva!

A Kölcsönlakás Ray Cooney és John Chapman színdarabjának filmváltozata, Dobó Kata pedig hamarabb szerepelt a Játékszín produkciójában, mint hogy elkezdett volna dolgozni a filmen. Dobó Kata játszott is már Cooney-adaptációban, A miniszter félrelép-ben, és azt mondta, épp ez volt számára a bizonyíték, hogy a Kölcsönlakás-ból is lehet jó film:

Hozzátette, hogy mindkét filmváltozat esetében alaposan át kellett írni a darabot.

Dobó Kata Fotó: Szabó Gábor - Origo

A színdarabot Búss Gábor Olivér dolgozta át, aki nemcsak az Üvegtigris írója, de a Játékszín Kölcsönlakás-produkciójának a dramaturgja is egyben. Egy közel 50 éve bemutatott angol darabot kellett korunkhoz és a magyar miliőhöz igazítania.

- mondta Dobó Kata.

Dobó Kata egyfelől a bevett szokás szerint adaptált színdarabot: kivitte a történetet a színház falai közül, másfelől viszont felvállalta a projekt gyökereit. Amikor a főszereplő színészeket először látjuk a vásznon, belenéznek a kamerába és szinte biccentenek a közönségnek. Dobó Kata szerint az animációs főcímmel is az volt a célja, hogy

Dobó Kata Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ez a színészek kiválasztásában is megnyilvánult, elég arra gondolni, hogy Oroszlán Szonja prűd és karót nyelt meseírót játszik a filmben.

A Játékszín darabjának színészei közül egyedül Klem Viktor tér vissza a filmben, és ő is más szerepben.


Ami a színdarabhoz való viszonyát illeti, az nem változott attól, hogy közben filmet rendezett belőle.

Első, rendezőként levezényelt forgatásáról azt mondta:

Dobó Kata Fotó: Szabó Gábor - Origo


Hogy mit vár a premiertől?


Ha választania kellene a magas nézőszámok és a jó kritikák közül, az előbbit szeretné jobban, a kritikáktól tart egy kicsit.

A film Valentin-napon, február 14-én debütál a mozikban. Hogy jó randifilm-e egy megcsalások körül forgó történet, arra Dobó Kata azt mondta:


Elsősorban Klem Viktor és Martinovics Dorina párosának a kapcsolata billeg a filmben. Hogy mit csinálnak rosszul? A kérdésre, mi a film üzenete, mit tud belőle tanulni a néző, Dobó Kata azt mondta: