Spike Lee dokumentumfilmjével nyílik meg a Torontói Filmfesztivál

Spike Lee beszédet mond a tiszteletbeli Oscar átvétele után
Spike Lee beszédet mond a tiszteletbeli Oscar átvétele után
Vágólapra másolva!
Spike Lee dokumentumfilmjével nyílik meg szeptember 10-én a 45. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).
Vágólapra másolva!

A legnagyobb észak-amerikai filmmustrát idén karcsúbb filmprogrammal, számos online eseménnyel szervezik meg a koronavírus-járvány miatt.

A nyitónap filmje Spike Lee produkciója lesz, amely David Byrne American Utopia című Broadway-előadását dolgozta fel.


A szervezők egyelőre nem tudják, hogy a filmet le lehet-e majd vetíteni közönség előtt, ugyanis Ontario egészségügyi hatóságai döntenek a járvánnyal kapcsolatos adatok tükrében arról, hogy a fesztivál alatt engedélyezik-e az ilyen tömegrendezvényeket.

Spike Lee Forrás: AFP/Robyn Beck

A szeptember 10. és 19. között zajló fesztiválon nem számítanak számottevő filmipari jelenlétre.

- közölték hétfőn a szervezők. Egyébként augusztus végéig az Egyesült Államok és Kanada közötti utazást csak nélkülözhetetlen esetben engedélyezik a hatóságok.

A TIFF már júniusban közölte, hogy a pandémia miatt a korlátozott, hagyományos mozis vetítések mellett a fesztivál egy része a virtuális térbe költözik. A megszokott 200-400 film helyett pedig mindössze 50 produkciót válogattak be a programba.

A Spike Lee-dokumentumfilmben a Talking Heads korábbi frontembere 11 zenésszel lép fel és énekli a 2018-as American Utopia című album számait.

A produkciót az HBO ősszel műsorára tűzi. Cameron Bailey, a TIFF művészeti igazgatója és társelnöke hangsúlyozta, hogy

A dokumentumfilmben Byrne klasszikus számaival arra ösztönöz, hogy találjunk közös hangot egymással, tiltakozzunk az igazságtalanságok ellen, és mindenek felett ünnepeljük az életet - fűzte hozzá.