Meghalt a James Bond egyetlen feleségét alakító színésznő

Őfelsége titkosszolgálatában (George Lazenby és Diana Rigg)
Vágólapra másolva!
82 éves korában, szeptember 10-én meghalt Dame Diana Rigg. Az Őfelsége titkosszolgálatában című 1969-es kémfilmben ő alakította az egyetlen Bond-lányt, aki a 007-es filmek történetében egyedüliként feleségül ment a brit szuperügynökhöz.
Vágólapra másolva!

– közölte a színésznő ügynöke a brit sajtóval.

Enid Diana Elizabeth Rigg 1938. július 20-án született a dél-yorkshire-i Doncasterben. Louis Rigg vasúti mérnök és Beryl Helliwell gyermekeként – akikkel hosszabb ideig az észak-indiai Bíkánér államban élt, ahol apja az indiai vasút tisztviselőjeként dolgozott, így a színésznő az angol mellett a hindit is anyanyelvi szinten beszélte.

Tanulmányait a Királyi Drámaművészeti Akadémián végezte, majd 1957-ben lépett fel először színpadon a yorki fesztiválon, A kaukázusi krétakör-ben. Később olyan társulatok tagja lett, mint a Royal Shakespeare Company és a brit Nemzeti Színház, 1982-ben igazgatója lett a United British Artists-nak, 1994-ben a Medea-ban nyújtott alakításával

elnyerte a színházi világ egyik legnívósabb díját, az amerikai Tony-t, amellyel a legjobb Broadway-előadásokat ismerik el.

1960-ban vált igazán ismertté, amikor főszerepet kapott a The Avengers című bűnügyi tévéfilmsorozatban.Legutóbb Olenna Tyrell-t alakította a Trónok harcá-ban.

Filmkarrierje kicsit később, 1968-ban indult, amikor megkapta Helena szerepét a Peter Hall rendezte Shakespeare-adaptációban, a Szentivánéji álom-ban.

Egy évvel később főszerepet játszott Oliver Reed oldalán a Bérgyilkossági hivatal-ban és szintén 1969-ben ő alakította Tracy-t az Őfelsége szolgálatában című Bond-filmben:

az egyetlen nőt, akit a vásznon James Bond (ezúttal: George Lazenby) feleségül vett.

Később olyan filmekben játszott, mint a

Julius Caesar (1970), az Arthur Hiller rendezte A kórház (1971), az Ingmar Bergman Egy nyári éj mosolya (1955) című filmjét újrázó Egy kis éji zene (1977), a Poirot-klasszikus Nyaraló gyilkosok (1982), az Afrika koktél (1994) vagy utolsó mozifilmje, a Lélegzetvétel (2017).

A tévés szerepeiért Emmy-, BAFTA- díjakat nyert, A kórház-ért filmes Golden Globe-ra jelölt színésznőt a brit színházjátszás hírnevének öregbítésért 1988-ban a Brit Birodalom Rendjével tüntették ki, 1994-ben pedig dámává ütötték.