Először választott ázsiai származású elnököt az Oscar-akadémia

Oscars group elects Janet Yang as new president  film Horizontal
Producer Janet Yang arrives at China's first Film Awards, Huading Film Awards, in Hollywood, California June 1, 2014. - The Academy of Motion Picture Arts and Sciences elected film producer Janet Yang as its new president, the group behind the Oscars announced Tuesday. Yang, best known for hits including "The Joy Luck Club" and "The People vs. Larry Flynt," becomes the fourth woman elected to run Hollywood's most elite group of filmmakers, and the first of Asian origin. (Photo by VALERIE MACON / AFP)
Vágólapra másolva!
Janet Yang producer személyében első ízben választott ázsiai származású elnököt az amerikai filmakadémia.
Vágólapra másolva!

A 66 éves filmes szakembert kedden választotta meg az Oscar-díjakat odaítélő szervezet vezetőjévé az 54-tagú kormányzótanács. Ő a második színesbőrű (Cheryl Boone Isaacs után) és a negyedik női elnök az akadémia élén. David Rubin veterán castingigazgatót váltja, akit három év után már nem engedett újraválasztani a szervezeti alapszabály.

A kínai bevándorlók gyermekeként New Yorkban született Yang nevéhez olyan produkciók fűződnek, mint a Mennyei örömök klubja, a Larry Flynt, a provokátor vagy a Lunaria - Kaland a Holdon.

Janet Yang Forrás: AFP/Valerie Macon


"Janet Yang rendkívül elkötelezett és stratégiai képességű vezető, aki hihetetlen szolgálatokat tett az akadémiának. Meghatározó szerepet játszott több akadémiai kezdeményezés elindításában és véghezvitelében a tagtoborzás, az irányítás, az egyenlőség, a sokszínűség és a befogás terén" - méltatta vezetőtársát Bill Kramer, az akadémia júniusban megválasztott vezérigazgatója, akivel közösen hivatottak irányítani a szervezetet a filmipar változásai közepette, és stabilizálni a botrányok és csökkenő nézettség sújtotta Oscar-gálát.

Yang régóta egyik vezéralakja a hollywoodi ázsiai-amerikai közösségnek.

A filmakadémia kormányzótanácsába 2019-ben került be a sokszínűség növelése céljából felvett három új tag egyikeként.