2008 a moziban: Legvalószínűbb, hogy megijedne tőle egy pszichiáter

Vágólapra másolva!
Az év legjobb gonoszai közt már ellőttük a pszichiátriára beutalandó figurák egy részét (Jokert, Anton Chigurh-t és Daniel Plainview-t), de így is bőven maradt miből válogatnunk. Mint látható, idén kannibalisztikus tevékenységgel lehetett listánk előkelőbb helyeit megszerezni.
Vágólapra másolva!

5. Vincent Cassel (Halálos közellenség)

Forrás: [origo]

Cassel abszolút rutinos a nyugtalanító-agresszív figurák megformálásában, és idén kettő is jutott neki belőlük. Az Eastern Promises-ban az orosz maffiafőnök szétesett fiaként egyszerre volt ijesztő és szánalmas, Jacques Mesrine-ként viszont mindenkit lesöpört a színről. A franciák leghírhedtebb gengsztere az antiszociális személyiség iskolapéldája, aki nem lát benne semmi kivetnivalót, hogy pisztolycsövet dugjon le akár saját felesége torkán, hogy mondandójának nagyobb nyomatékot adjon.

Olvasnivaló: interjúnk Vincent Cassellel

+ + +

4. Arta Dobroshi (Lorna csendje)

Forrás: [origo]

A belgiumi albán bevándorlólány a film elején még csak elveszett és kétségbeesett, a végére viszont már egyáltalán nem bírja elviselni a valóságot, ezért beszerez egy képzeletbeli magzatot, és egy erdőben kóvályog a fantáziavilágába merülve. Hiába, mielőtt az ember gyilkosságban válna bűnrészessé, nem árt alaposan végiggondolni, mit bír a lelke.

Olvasnivaló: interjúnk a Lorna csendje rendezőivel, minikritikánk a filmről

+ + +

3. Lim Su-jeong (Cyborg vagyok, amúgy minden oké)

Forrás: [origo]

A Bosszú-trilógia rendezője az abszurd új területére kirándul a mesével a kiborglányról, aki nem eszik, csak elemeket szopogat, megpróbálja feltölteni magát a konnektorból és az ujjvégeiből előbukkanó pisztolycsövekkel mészárolja le az elmegyógyintézet személyzetét. Az orvosi diagnózis minden bizonnyal skizofrénia lenne, a rendezői szándék szerelmesfilm.

Olvasnivaló: minikritikánk a filmről

+ + +

2. Mads Mikkelsen (Zöld hentesek)

Forrás: [origo]

Mikkelsen számára sem idegenek a zakkant figurák (Díler, Ádám almái, Casino Royale), de Svend, az izzadós hentes karriercsúcspont. Elég egy pillantást vetni rá és máris érezni, hogy nincs minden rendben a fickóval. Amikor a sors úgy hozza, hogy egyszerre marad a nyakán egy hulla és kap megrendelést egy nagyobb hússzállítmányra, logikusnak tűnik számára, hogy a két problémát egyszerre oldja meg. Jó dán filmes szokás szerint a végén persze kiderül, hogy a jövedelmező kannibálbizniszben nem is az emberhús volt a lényeg.

+ + +

1. Johnny Depp (Sweeney Todd)

Forrás: InterCom

A hentes simán szeletben adja el az emberhúst, a borbély eggyel fifikásabb, és pitét süttet belőle. Sweeney Todd klasszikus figuráját sokan megformálták már, de ki másnak állhatna jobban a kezében az ezüstösen csillogó borotvapenge, mint Johnny Deppnek a morbid-fetisiszta Tim Burton irányítása alatt? Penészfehér arc, gótikus szerkó, őrült tekintet és totális megszállottság. Ha Depp énekhangja néha bizonytalanul is cseng, a borzongatás maximumát hozza.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről