Két Churchill is ráhajt a következő Oscarra

Brian Cox Winston Churchill szerepében
Brian Cox Winston Churchill szerepében
Vágólapra másolva!
Két film is emléket állít a brit államférfinak, Brian Cox átváltozása az első.
Vágólapra másolva!

A filmtörténetben vannak furcsa egybeesések: a múlt évtized közepén két életrajzi film is készült Truman Capote életéről: az egyikben Philip Seymour Hoffman, a másikban Toby Jones játszotta az írót. Az előbbi az Oscart nyert, az utóbbira manapság már nagyon kevesen emlékeznek. Idén Winston Churchill-lel találkozhatunk kétszer a mozikban: a nemes egyszerűséggel Churchill-nek elnevezett filmben Brian Cox játssza a miniszterelnököt, a sokat foglalkoztatott karakterszínészt legutóbb a Jutalomjáték-ban láthatta, amelyben egy magyar lányt abajgatott.

A fenti előzetes segítségével már arról is benyomást kaphatunk, hogy mennyire sikerült Coxnak az átalakulás. A Churchill a normadiai partraszállás előtti napokra koncentrál, és a miniszterelnök egy lelkileg és testileg egyaránt gyengélkedő férfiként tűnik fel benne. Az első világháború emléke kísérti őt, a katasztrófába torkolló gallipoli csata rémképe, így most nem meri elkötelezni magát a partraszállás mellett, hiába győzködi őt Eisenhower és Montgomery tábornok.

Brian Cox Winston Churchill szerepében Forrás: Graeme Hunter Pictures/© Graeme Hunter Pictures/Graeme Hunter Pictures

A hagyományos vonalvezetésű életrajzi dráma a színfalak mögé tekint, és azt állítja, hogy Churchill felesége (Miranda Richardson) és az új titkárnő (Ella Purnell) támogatása kellett ahhoz, hogy a miniszterelnök rábólintson a franciaországi hadműveletre, és egy hős módjára viselkedjen.

A másik, a Darkest Hour címmel futó filmben a felismerhetetlenre maszkírozott Gary Oldman játssza a brit államférfit, a második világháború kezdeti időszakára fog koncentrálni, és ennek a produkciónak a stáblistáján további közismert neveket is fel lehet fedezni: a Vágy és vezeklés-t és az Anna Kareniná-t jegyző Joe Wright rendezte, és többek között a Zsivány Egyes gonosza, Ben Mendelsohn és a pár hónapja elhunyt John Hurt is szerepel benne.

Gary Oldman a Darkest Hour című filmben Forrás: Focus Features

Először a Churchill fog debütálni, Amerikában június elejétől, Nagy-Britanniában június közepétől lesz látható a mozikban. A Darkest Hour premierjét a díjszezonra időzítették, november 24-én fog felkerülni az amerikai mozik műsorára.

Brian Cox hiába játszott már több tucat emlékezetes figurát fél évszázados karrierje során, eddig még egyetlen egyszer sem került az Oscar-jelöltek közé. Ez jövőre megváltozhat a Churchill-lel, az Akadémia imádni szokta az ilyen típusú alakításokat - attól tarhat csak maximum, hogy pont Gary Oldman szorítja majd ki a legjobb ötből.

Anthony Hopkinsszal kerüljük, hogy Hannibal Lecterről beszéljünk

A 70 éves Brian Cox igazi hollywoodi vén róka. Rendszerint sötét lelkű, de legalábbis morcos öregurakat testesít meg kisebb-nagyobb mellékszerepekben. A Bourne-filmekben ő volt a CIA-s főgonosz, a Trójában a bestiális Agamemnón, Woody Allen Match Pointjában a fegyverrajongó após, mozis karrierje elején pedig – öt évvel Anthony Hopkins előtt – eljátszotta Hannibal Lectert. Most egy magyar rendező filmjében vállalt szerepet, Edelényi János JutalomJátékában egy kiállhatatlan pacákot játszik, akit egy fiatal lány próbál megszelídíteni. Cox szinte szünet nélkül, évente hét-nyolc filmet forgat, mégis szakított időt, hogy a JutalomJáték bemutatója alkalmából eljöjjön Budapestre, és interjút adjon az Origónak. Kiderült, hogy rühell jelenetet ismételni, esténként füves cigivel lazít, Hannibal Lecter tabu téma, ha „Tonyval" dumál, és majdnem belekerült a Trónok harcába – csak nem fizettek eleget. Olvassa el interjúnkat!