Meghalt Paul Newman

Vágólapra másolva!
Nyolcvanhárom éves korában  New Havenben elhunyt Paul Newman, a magyar származású, világhírű amerikai színészlegenda. Halálát tüdőrák okozta, családja és közeli barátai vele voltak connecticuti otthonában.
Vágólapra másolva!

Nyolcvanhárom éves korában New Havenben meghalt Paul Newman világhírű amerikai színész. Marni Tomljanovic, a színész szóvivője csupán annyit mondott, hogy Paul Newman pénteken ment el, és halálát rákbetegség okozta - írja a BBC.

Paul Newman 2007 májusában jelentette be visszavonulását a színészettől, mert úgy érezte, már nem tudná képességei legjavát nyújtani. Idén lemondta John Steinbeck Egerek és emberek című műve színpadi adaptációjának rendezését meg nem nevezett egészségügyi problémákra hivatkozva. Azt azonban tagadta, hogy rákban szenvedett.

Utolsó filmszerepe a Pixar-féle Verdák egyik szinkronhangja volt, látni viszont 2002 óta nem láthattuk a vásznon, akkor A kárhozat útjá-ban szerepelt, amiért Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplői kategóriában. Öt évtizedet felölelő pályafutása alatt ez volt a kilencedik színészi Oscar-jelölése, olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Alfred Hitchcock, John Huston, Robert Altman, Martin Scorsese vagy a Coen testvérek.

Karrierjét színpadi színészként kezdte a Broadway deszkáin. Első jelentős szerepei a Picnic, a The Desperate Hours és Az ifjúság édes madara voltak, utóbbinak a későbbi filmváltozatában is ő alakította a főszerepet. Klasszikus filmsztárkülsejére és védjegyévé vált vakító kék szemeire hamar felfigyeltek Hollywoodban és 1954-es bemutatkozása (The Silver Chalice) után pár évvel már a legnagyobb sztárokkal forgatott. A Macska a forró bádogtetőn című Tennessee Williams-adaptációban nyújtott alakítását díjesővel jutalmazták, noha Newman nem rejtette véka alá a csalódottságát a színházi verzióhoz képest tett jelentős kompromisszumok miatt.

Forrás: [origo]
Elizabeth Taylorral a Macska a forró bádogtetőn-ben | Még több kép


A hatvanas években Hollywood egyik legnagyobb szupersztárja lett, népszerűségéhez kritikai és szakmai elismerés is járult. Az évtized során három alkalommal is jelölték Oscar-díjra, A svindler, a Hud és a Bilincs és mosoly főszerepeiért. Rendezői bemutatkozását (Rachel, Rachel) is siker fogadta, bár az elismeréseket leginkább felesége, Joanne Woodward zsebelte be, aki a címszerepet alakította. Woodwarddal egyébként 1958-ban házasodtak össze és három lányuk született. Newmannak az első házasságából is volt már három gyermeke. Egész élete során hűséges, monogám életet élt, távol tartotta magát a hollywoodi botrányoktól és úgy nyilatkozott, hogy "eszem ágában sincs hamburgerekre pazarolni az időmet, amikor otthon mindig finom steak vár".

Forrás: [origo]
Joanne Woodwarddal a Hosszú, forró nyár-ban | Még több kép


1969-ben Hollywood másik legendásan jóképű szívtiprójával, Robert Redforddal robbantottak kasszát; a Butch Cassidy és a Sundance kölyök óriási siker lett és négy év múlva vissza is tapsolták a karizmatikus duót (A nagy balhé). Redforddal egész életükben jó barátok maradtak és még az utóbbi években is napirenden volt, hogy újra együtt álljanak a kamerák elé.

Forrás: [origo]
Robert Redforddal a Butch Cassidy és a Sundance kölyök-ben


Egyetlen fia, Scott 1978-ban kábítószer-túladagolásban meghalt, ami jelentősen megváltoztatta Newman szemléletét és szerepválasztásaira is hatással volt. Pontosan a nyolcvanas évekre tehető színészi pályafutásának a csúcsa és legjobb szerepeiként általában az 1982-es Az ítélet-et vagy az 1986-os A pénz színé-t szokás említeni. Utóbbi egyébként végre, nyolcadik nekifutásra meghozta számára az Oscar-díjat is, pont egy évvel egy egész életművéért járó szobor után. Hetven éves korához közelítve is aktív maradt, 1994-ben a Senki bolondja főszerepéért méltatták sokat, 2003-ban pedig öt hónap leforgása alatt a filmes (Oscar - A kárhozat útja), a színházi (Tony - Our Town) és a televíziós (Emmy - Our Town) díjak legfontosabbjaira is jelölték.

Forrás: [origo]
Tom Hanksszel A kárhozat útjá-ban | Nézz még több képet!


Szenvedélyes autóversenyző volt, "Newman's Own" néven sikeres élelmiszergyártó céget működtetett, és számos karitatív cél érdekében fellépett.

Felesége, öt gyermeke, két unokája, bátyja és természetesen filmrajongók milliói gyászolják.