Meghalt Ray Dolby, a mozihangzás forradalmasítója

Vágólapra másolva!
Elhunyt Ray Dolby amerikai feltaláló, akinek nevét a Dolby-hangrendszer kifejlesztőjeként ismeri a világ. Nyolcvanéves volt. 
Vágólapra másolva!

A házi hangrendszerek és a mozihangzás forradalmasítójaként munkásságát Oscar-, Grammy- és Emmy-díjjal ismerték el. Az utóbbi években Alzheimer-kórral küzdő Dolbynál júliusban leukémiát is megállapítottak az orvosok. Az általa alapított Dolby Laboratories bejelentése szerint 80 éves korában, csütörtökön San Franciscó-i otthonában hunyt el.

Ray Dolby Forrás: AFP

"Szíve mélyén mérnök volt, de a technológia fejlesztésében elért eredményei alapvetően a zene és a művészetek szeretetéből fakadtak" - emlékezett rá egyik fia, Tom Dolby.

Dolby az oregoni Portlandben született és San Francisco környékén nőtt fel. Pályafutását az audio- és vizuális felvételek terén kezdte azzal, hogy még diákként az ötvenes években segített kifejleszteni egy videokazettás felvevőrendszert az Ampex Corporationnél.

A Stanford Egyetemen végzett, de doktori fokozatát Cambridge-ben szerezte meg, és 1965-ben Londonban hozta létre a Dolby Laboratories vállalatot. A cég azzal vívott ki elismerést, hogy kiszűrte a háttérzajt a hangfelvételeknél és megalkotta a surround-hangzást. Dolby hamarosan az audiotechnológia vezető iparági szereplője lett, mintegy ötven találmányát jegyezték be az Egyesült Államokban.

Dolby 1976-ban San Franciscóba telepítette át vállalatát. Az Oscar-díjat, amellyel a moziszakma a filmművészethez való hozzájárulását ismerte el, 1989-ben kapta cégének vezetőjével, Ioan Allennel megosztva.

A Grammyt 1995-ben vehette át, a televíziózás legfontosabb amerikai díját, az Emmyt 1985-ben és 2005-ben is elnyerte. Bill Clinton elnök a National Medal of Technology állami kitüntetést adományozta neki, beiktatták az amerikai feltalálók előtt tisztelgő hírességek csarnokába, és a brit Királyi Mérnöki Akadémia is tagjai közé fogadta. Tavaly Dolby Theatre névre keresztelték át azt a színházépületet, ahol évente átadják az Oscar-díjakat.

"Raynek sikerült elérnie, hogy álmai munkáját végezhesse. Pontosan azzal foglalkozott, amivel akart, úgy alakíthatta, ahogy akarta és munkájával nagyon sok jót tett a mozi- és zeneszerető közönségnek. Közben pedig egy nagyon sikeres vállalatot is felépített" - méltatta felesége, Dagmar Dolby, aki 47 éven át volt házastársa.