Meghalt a japán zsaru a Fekete esőből

2014.11.18. 15:20

83 éves korában elhunyt Takakura Ken, aki jakuzák, szamurájok és detektívek eljátszásával vált híressé hazájában. Aki nem néz japán filmeket, annak is ismerős lehet Takakura, mivel ő alakította Michael Douglas sokáig sztoikus nyugalmú társát Ridley Scott neonfényektől izzó, Fekete eső című 1989-es neo-noirjában.

Takakura Ken nevét a hatvanas években ismerte meg Japán, akkoriban volt, hogy évente tíz filmben is szerepelt, és jellemzően bús tekintetű, igazságosztó jakuzákat alakított. Ezt a szerepét Sidney Pollack 1974-es Jakuzák című filmjében is megismételte, melyben nagyszerű párost alkotott Robert Mitchummal. Méltóságteljes, ugyanakkor végig robbanásközeli játékán keresztül megelevenedik az ősi Japán, ahol a becsület mindennél fontosabb volt.

Michael Douglas és Takakura Ken a Fekete eső című filmbenForrás: UIP Dunafilm

A japán Clint Eastwoodnak is nevezett színész vígjátékban is feltűnt, az 1992-ben készült Mr. Baseball című sportfilmben Tom Selleck edzőjét alakítja. Szerepelt továbbá a Szuperexpressz című nagyköltségvetésű akciófilmben, az Antartica című kalandfilmben, illetve a The Yellow Handkerchief című road-movie-ban, amelynek a 2008-as amerikai remake-jében William Hurt játszotta el Takakura karakterét.

Az utolsó Magyarországon is moziforgalmazásba került filmje a kilenc évvel ezelőtti Lelki vándorúton volt, a 2012-es Kedvesem-et már csak az idei japán filmhéten lehetett megnézni.

Robert Mitchum és Takakura Ken a Jakuzák című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Takakura Ken limfómában hunyt el november 10-én, halálhírét hétfőn közölték a nyilvánossággal.