Tizenöt óra tömény mozi

Vágólapra másolva!
Mit nekünk Sátántangó: a kétszer olyan hosszú Berlin Alexanderplatz az igazi kihívás! Ha rászánsz egy hétvégét, a Fassbinder fesztivál keretében filmkópián nézheted meg az alkotást, és ha velünk játszol, még jegyet is nyerhetsz a vetítésre.
Vágólapra másolva!

Különleges, talán soha vissza nem térő alkalom: Magyarországra érkezik felújított filmkópián az alkotás, melyet Tarr Béla a "huszadik század egyik legelképesztőbb filmes vállalkozásá"-nak nevezett, Rainer Werner Fassbinder tizenöt órás Berlin Alexanderplatz-a. A tizenhárom részből és egy kétórás epilógusból álló film legtöbbször tévésorozat formájában kerül a közönség elé, de most lehetőség nyílik rá, hogy a két Sátántangó-nyi művet egy hétvége alatt egyetlen ütős dózisban fogyasszuk el az Uránia moziban.

Az 1980-as Berlin Alexanderplatz Alfred Döblin 1929-ben megjelent, azonos című regényének adaptációja, egy Franz Biberkopf (Günter Lamprecht) nevű férfiről szól, aki barátnője meggyilkolásáért négy évet ült börtönben, ahonnan a film elején szabadul. Tizenöt órán keresztül követjük Biberkopf próbálkozásait egy emberi élet megteremtésére, melyek természetesen eleve bukásra vannak ítélve. Közben tanúi leszünk, ahogyan különböző emberek csapdáiba esik, és reménytelen kísérleteket tesz arra, hogy közel kerüljön másokhoz. Fassbinder interjúkban elmondta, hogy Biberkopf az ő alteregójának tekinthető, illetve, hogy a weimari köztársaság idején játszódó történetnek jelen idejű (1980) üzenete is van, amennyiben figyelmezteti az embereket a politikában végbemenő jobbratolódás veszélyeire és emlékezteti őket a hibára, amit egyszer már elkövettek.

A Berlin Alexanderplatz-ot az októberi Fassbinder-fesztivál keretében vetítik október 11-én szombaton 14 órától kb. 22.15-ig (1-7. rész) és 12-én vasárnap 13.30-tól kb. 22.30-ig (8-13. rész + epilógus). A rendezvény alatt Fassbinder kiterjedt életművéből további tizenhárom alkotás lesz megtekinthető a budapesti Cirko-Gejzír és Kino, illetve a pécsi Uránia moziban. A teljes program megtalálható a fesztivál honlapján.

Forrás: [origo]

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Fassbinder és Berlin Alexanderplatz főhőse is előszeretettel hordott kalapot.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóink nyertek két-két jegyet a Berlin, Alexanderplatz vetítésére:

Bakk László, Elek Zsófia, Gábor Anna, Pados György, Pentelényi László, Szabó Judit, Szentirmai László, Zurbó Dorottya

A jegyeket postán küldtük el a nyerteseknek.