Vincent Cassel is kapott a francia Oscarból

Vágólapra másolva!
Nagy meglepetésre a Séraphine című film hét díjat is kapott a francia Oscarnak számító César szombat esti díjkiosztóján. A nagy esélyesnek tartott Halálos közellenség csak három szobrot vihetett haza, a legjobb külföldi filmnek a Libanoni keringőt választották. Régi (Vincent Cassel) és új szerelmünket (Deborah Francois) is jutalmazták Césarral.
Vágólapra másolva!

A César-díj idei nagy győztese és egyben meglepetése Martin Provost rendező hét szobrot elnyert Séraphine című filmje. Ezt az alkotást találta a legjobb filmnek a francia Filmakadémia, a címszerepet alakító Yolande Moreau pedig másodszor vehette át a legjobb női alakításért járó Césart.

A film a XIX. és a XX. század fordulóján élt Séraphine de Senlis festőnő életét dolgozza fel, aki autodidakta módon házvezetőnőből vált rövid ideig elismert, majd teljesen feledésbe merült művésszé. A Séraphine érdemelte ki a legjobb forgatókönyvnek, operatőri munkának, filmzenének, díszletnek és jelmeznek járó Césart is.

A nagy esélyesnek tartott, tíz kategóriában jelölt Halálos közellenség alkotói három szobrot vihettek haza. Jean-François Richet megkapta a legjobb rendezés díját, a legjobb férfi alakítás díját pedig Vincent Cassel érdemelte ki a francia történelem egyik legismertebb gengszterének, Jacques Mesrine-nek a megformálásáért. Ez a film kapta a legjobb hangmérnöki munkáért járó Césart is.

Forrás: AFP
Vincent Cassel, Sean Penn és Deborah Francois


Szintén három Césarral - a legjobb férfi és női reménységért (Deborah Francois - új szerelmünk a Berlinaléról és az Unmade Beds című filmből), valamint a vágói munkáért - jutalmazta a Filmakadémia Rémi Bezancon Le premier jour du reste de ta vie (Életed hátralévő részének első napja) című filmjét.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart az izraeli Ari Folman Libanoni keringő című alkotásának ítélte a Filmakadémia. A legjobb adaptáció díját a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmát nyert Entre les murs (A falak között) kapta meg, a legjobb dokumentumfilmnek járó Césart pedig a 81 éves Agnes Varda vehette át önéletrajzi munkájáért.

Forrás: AFP
Elsa Zylberstein a Césarral


A legjobb első film az író Philippe Claudel Il y a longtemps que je t'aime (Oly régóta szeretlek) című alkotása lett, az abban nyújtott alakításért pedig Elsa Zylberstein kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó Césart.

Forrás: AFP
Dustin Hoffman és Emma Thompson a díjkiosztón


Az est két ünnepelt amerikai sztárja a tavalyi Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke, Sean Penn és Dustin Hoffman voltak. Az előbbi adta át a legjobb filmnek járó César-díjat, azt utóbbi pedig Emma Thompson angol színésznőtől vehette át a tiszteletbeli Césart. Elie Semoun humorista az Aranyoskám Dorothyjának beöltözve köszöntötte a 71 éves amerikai színészt. A kétszeres Oscar-díjas művészt csütörtökön avatta a francia Művészet és Irodalom Lovagrendjének tiszteletbeli parancsnokává Christine Albanel kulturális miniszter.