Vágólapra másolva!
A Szemünk fénye egy keserédes francia film, ami a legnehezebb helyzetet dolgozza fel, amivel csak egy szülő szembesülhet. Ha szeretnéd premier előtt látni, játssz velünk, hogy jegyet nyerhess az [origo] filmklub vetítésére.
Vágólapra másolva!

A Szemünk fénye című film az egyik legfájdalmasabb eseményt dolgozza fel, ami csak egy ember életében előfordulhat: amikor egy szülő megtudja, hogy gyermeke súlyos, talán gyógyíthatatlan beteg. A film egy fiatal szerelmespárról - Juliette és Roméo, azaz Rómeó és Júlia - szól, akiknek kisfiuk születik. Hamar kiderül, hogy a fiúval valami nem stimmel, majd az is, hogy agytumorja van. A szülők úgy döntenek, nem adják fel, minden erejükkel arra koncentrálnak, hogy fiuk meggyógyuljon és hogy megőrizzék optimizmusukat.

Forrás: ecranlarge

A film legalább két szempontból különleges: megtörtént esetet dolgoz fel, mégpedig a rendezőnőnek, Valérie Donzellinek, az ex-barátjának, Jérémie Elkaimnak és közös gyermeküknek a történetét. A forgatókönyvet együtt írták, és a filmben sem bízták színészekre a saját magukról mintázott figurák eljátszását, hanem ők alakítják saját magukat.

A másik érdekesség, hogy témája ellenére a Szemünk fénye (az eredeti cím szószerinti fordításban Hadüzenet lenne) nem egyértelműen csak nyomasztó dráma, hanem humoros és játékos elemekkel tűzdelt alkotás. Felfedezhetjük rajta az új hullám hatását, és olyan vicces és meglepő pillanatok is vannak benne, mint például, hogy egyszer csak dalra fakadnak a szereplők. Donzelli egy interjúban el is mondta, hogy eredetileg még inkább a komédia irányába akarta elvinni a filmet, de a forgatás közben rájött, hogy nem minden jelenetben működik a dolog.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Louise Bourgoin a főszereplője annak a másik francia filmnek (A legszebb dolog), ami a gyerekvállalás nehézségeit dolgozza fel.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt április 3-án kedden 20 órára a KINO mozi nagytermébe (1137 Budapest, Szent István körút 16.).

Banó Bernadett, Baróti Ilona, Bognár Beatrix, Csicskár Dávid, Donkó Andrea, Faludi Laura, Gál László, Görcsi Gergely, Gyöngyösi Márton, Győri Zoltán, Jávor Zsófia, Kádi Fanni, Kállay Gábor, Kemény Beatrix, Kenyó Ildikó, Kisban Kriszta, Kiss Ádám, Kiss Andrea, Kiss Nikolett, Kovács Vivienne, Kozma Gréta, Krisch Enikő, Ládonyiné Tömör Berta, Markertné Oláh Erika, Márki-Kormos Zsuzsanna, Mezes Mónika, Nagy Ildikó, Nagy Péter, Németh Noémi, Németh Orsolya, Paul Krisztina, Pető Nimród, Polaneczki Csaba, Pozsonyi Janka, Rácz Krisztina, Soós Eszter, Szabó Zsuzsanna, Szőnyi András, Tarr Bernadett, Török Alexandra, Tüske István, Udvarnoky Zsófia, Várdombi Csilla, Weiland Balázs, Zeher Kata

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne búsulj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!