Richard Dreyfuss a magyar Holocaust-filmben

Vágólapra másolva!
Egy Holocaust-túlélő visszaemlékezésein alapul a Magyarországon forgatott romantikus történet, a munka jövőre indul. A gyártó cég közben már egy Hunyadi Jánosról szóló filmet is tervbe vett.
Vágólapra másolva!

2007 második felétől új Holocaust-film forog Magyarországon - adja hírül a The Hollywood Reporter. Az Atlantic Overseas Pictures (AOP) és az Euro Co-Productions gyártásában készülő darabban játszik majd az Oscar-díjas Richard Dreyfuss, akit a Poseidon-ban láthattak legutóbb a magyar nézők, Maia Morgenstern, aki Mansfeld Péter anyját játszotta a Mansfeld-ben és a fiatal Thomas Sangster, aki a Nanny McPhee - A varázsdadá-ban és az Igazából szerelem-ben kapott gyerekszerepeket.

A hír szerint a film címe Flower of the Fence (A kerítés virága), bár az IMDb-n a produkció egyelőre csak The Fence néven szerepel. A produkció weboldala szerint a forgatást Philip Saville brit rendező irányítja majd, a költségvetés 10 millió dollár körül mozog.

A sztori megtörtént eseményeken alapul: Herman Rosenblat, egy lengyelországi haláltábor tizenéves foglya a tábor kerítésén keresztül megismerkedett egy fiatal lánnyal, aki minden nap eljött és titokban élelmet hozott neki. Herman túléli a háborút, majd Amerikában telepedik le, de nem nősül meg. Évekkel később, teljesen véletlenül, egy vakrandin találkozik újra élete megmentőjével és hat hónap múlva összeházasodnak. A romantikus történetet egyébként több amerikai lap is megírta. Sangster játssza majd a fiatal Hermant, Richard Dreyfuss az időset, Maia Morgensternre osztották Herman anyjának szerepét. Az alapsztoriból az Atlantic Overseas Pictures elnöke, Harris Salomon és Matt Salzberg írja a forgatókönyvet.

A projektet a magyar filmtörvény adókedvezménye, hollywoodi befektetők és az OTP Bank segíti. Az egyik producer az Euro Co-Productions elnöke Koltai P. Gábor, Koltai Róbert fia. Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese a The Hollywood Reporternek elmondta: reményeik szerint a produkció híre olyan filmeket is Magyarországra vonz majd, amelyeket korábban más közép-kelet-európai országban forgattak volna.

Az AOP és az Euro Co-Productions egy másik magyar témájú filmet is tervbe vett: 30 millió dollárból készül majd a Hunyadi: The Sword of God (Hunyadi, Isten kardja) című történelmi kalandfilm a törökverő Hunyadi Jánosról. Nem ez lesz az első Hunyadi János-film: majdnem száz éve, 1912-ben forgatták le a Keserű szerelem - Hunyadi János című magyar némafilmet Vendrei Ferenc, Makay Margit, Tihanyi Miklós és Lenkeffy Ica főszereplésével. A rendező Góth Sándor volt, a sztori azonban kevésbé koncentrált a címszereplő törökverő hősre: a film egy hashajtóval nevetségessé tett öreg szerelmes története.