A Cool-lista győztes lány mozifilm főszereplője lesz

2017.05.17. 13:35

Csuja László, a Filmalap Inkubátor Programjának egyik győztese Enyedi Ildikó mentorálásával a napokban kezdte meg első nagyjátékfilmje, a Virágvölgy forgatását. A coming-of-age történettel keresztezett road movie főszereplői Réti László, Speciális Olimpiai bajnok és Berényi Bianka, az EU Cannibal frontembere. A film a tervek szerint jövő ősszel lesz látható a hazai mozikban.

A múlt héten kezdődött és 25 napig tart Csuja László Virágvölgy című nagyjátékfilmjének forgatása Szentendrén, Délegyházán, Budapesten és azon belül is legfőképp Békásmegyeren. Berényi Bianka, az EU Cannibal frontembere játssza a női főszereplőt. A lány napok óta a városban lődörög, esténként barátoknál száll meg. Próbál ismerkedni, de mindent és mindenkit unalmasnak tart. Egyik délután hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd ha már így alakult, játékból, provokációból apát és otthont keres maguknak.

Réti László és Berényi Bianka a Virágvölgy című filmbenForrás: Filmalap Inkubátor Program

Az expasik sorra elhajtják a fura lányt, mígnem a munkásszállón lakó enyhén értelmi sérült Laci be nem fogadja. Biankának az ad hoc családalapítás izgalmas szerepjáték, míg a társadalom által lefokozott fiú számára halálosan komoly ügy. Bármi áron élhető otthont akar teremteni családjának. Végső kétségbeesésében elköti nagybátyja lakókocsiját. Ezzel azonban kényszerpályára kerül: ha nem akarja elveszíteni friss boldogságát, újabb és újabb bűnt kell elkövetnie…

A film férfi főszereplője, a 21 éves Réti László a 2004-es XII. nyári paralimpiai játékokon Athénban egy arany egy ezüst és egy bronzérmet hozott haza görkorcsolyában, 2010-ben pedig Szentpétervárott műkorcsolya Európa bajnoki címet nyert. A 20 éves Berényi Bianka DJ-zik, ruhákat tervez, de leginkább radikális hangvételű zenei projektjével, az EU Canniballal hívta fel magára a kortárs popzene iránt rajongók figyelmét. Tavaly az a megtiszteltetés érte, hogy ő lett az első az évente kihirdetett, a legmenőbb magyarokat bemutató Cool-listán.

Állitólag „olyan jelenléte van, hogy az embernek már attól végigfut a hátán a hideg, ha arra gondol, hogy ugyanannak a városnak az utcáin sétál, mint ő” – olvasható a Cool-lista szerzőinek indoklásában. Az Instagramját ide kattintva tudja megnézni, az EU Cannibal nevű zenekarának a két EP-jét pedig itt tudja meghallgatni. A Virágvölgy-ben is hallható lesz majd néhány számuk.

Réti László és Berényi Bianka a Virágvölgy című filmbenForrás: Filmalap Inkubátor Program

 „A film kitaszított, a társadalom perifériáján élő emberekről szól: az ő igazságukat szeretném átélhetővé tenni” – mondta el Csuja László rendező. „Lacinak egyik percről a másikra kisfiúból apává kell válnia. A film azt ábrázolja, hogy ezzel a kihívással hogyan küzd meg. A casting majdnem egy évig tartott, a film szereplőinek jelentős része amatőr lesz, akikkel nem történek meg ezek az események, de akár meg is történhettek volna. Laci szuggesztív, koncentrált tekintete fogott meg, Biankában pedig egy olyan elemi szabadság lakozik, ami egyszerűen elsodort.”

Csuja László 2008-ban fejezte be tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskolán, 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az elmúlt években rövidfilmekkel már felhívta magára a figyelmet. Foszfor című kisfilmje – mely némiképp a Virágvölgy előképének is tekinthető – három, Európa Filmdíjra előválogató fesztiválon is nagy sikerrel szerepelt.

A Virágvölgy forgatókönyvét Csuja László és Nagy V. Gergő írta. Az operatőr Vass Gergely  A film Muhi András és Ferenczy Gábor producerek vezetésével és Enyedi Ildikó mentorálásával készül a Focusfox gyártásában.  A produkció 62 millió forint támogatást kapott az elsőfilmeseket segítő Filmalap Inkubátor Programtól. A film teljes költségvetése 82 millió forint. A Virágyvölgy a tervek szerint jövő ősszel lesz látható a hazai mozikban.