Eddie Murphy elmegy lopni

Vágólapra másolva!
A Hogyan lopjunk felhőkarcolót? tökéletes példa arra, hogy mennyire sok múlik a színészválasztáson. Ben Stiller, Eddie Murphy, Casey Affleck és a többiek magával ragadó komédiázása az egyetlen említésre méltó dolog a filmben, és mégis, ez bőven elég arra, hogy az ember jól szórakozzon a csupa lúzer alakból álló New York-i bűnbandán, miközben azok egy toronyház legfelső emeltén élő multimilliárdost próbálnak kifosztani.
Vágólapra másolva!

A humoros szajréfilmek gazdag hagyománnyal rendelkeznek a filmtörténetben. A dramaturgiájuk szinte mindig ugyanaz: összeáll egy sokszínű társaság, hogy végrehajtson egy előzetesen a legapróbb részletekig megtervezett, nagyszabású bűntényt. A dolgok aztán persze sohasem úgy mennek, ahogy azokat megtervezték. Mégis, ha jó a film, akkor ezredszerre is működőképes ez a formula. Nevetünk a magukat bűnügyi lángelméknek tartó emberek amatőr húzásain, izgulunk, hogy összejöjjön nekik a rablás, és ámulunk az előre nem látott fordulatokon. Ahhoz, hogy egy ilyen film műfaji klasszikussá váljon, ezt a három érzést minimum ki kell váltania a nézőjéből.

Az rögtön le is szögezhető, hogy a Hogyan lopjunk felhőkarcolót?, hiába utal már a magyar címe is a zsáner egyik legjobbikára, az elbűvölő Hogyan kell egymilliót lopni?-ra, csupán egy hollywoodi tucatmű, amely sosem fog szerepelni a műfaj csúcsteljesítményeit összegző listákon.

A forgatókönyv egy toldozott-foldozott fércmű benyomását kelti, nem véletlenül, hiszen hat különböző író vett részt a megalkotásában. A végeredménynek a következetesség legkevésbé sem tartozik az erényei közé: a rablásnál nagyvonalúan elfelejtődik egy-két alapvető részlet, annak érdekében, hogy ne a lehetetlennel kelljen megküzdeniük a rablóknak. A rendezés sem acélos, a jeleneteknek néha csak úgy végük van, anélkül, hogy a poén ki lett volna teljesen játszva. Brett Ratner eddigi filmjei között ugyan van egy jobban sikerült (A vörös sárkány), pár temérdek pénzt hozó (Csúcsformában 1-3, X-Men - Az ellenállás vége) alkotás, de azért ezzel együtt kijelenthető róla, hogy szakmai teljesítményénél sokkal emlékezetesebbek a botrányos nyilatkozatai. A Hogyan lopjunk felhőkarcolók?-at is a színészek rángatják ki a középszerűség mocsarából.

Ben Stiller játssza New York egyik luxustoronyházának mindenesét, Josh Kovácsot (sajnos nem derül ki semmi a magyar ősökről.) A hír, hogy Arthur Shaw (Alan Alda) csődbe jutott, és az FBI vád alá helyezte pénzügyi csalásért, megsemmisítően hat a felhőkarcoló dolgozóira, mivel ez a simlis üzletember kezelte a nyugdíjmegtakarításaikat, ami így, úgy tűnik, hogy örökre elveszett. Kovács azonban nem hagyja annyiban a dolgot, és a közvetlen környezetéből összeverbuvál egy csapatot, azzal a céllal, hogy ellopják Arthur Shaw maradék pénzét. Így jut szerephez a nagyszabású tervben a nyöszörgő hangú recepciós (Casey Affleck), a mogorva szobalány (Gabourey Sidibe), az együgyű liftesfiú (Michael Pena), vagy a frissen kilakoltatott bróker (Matthew Broderick). A csapat azonban nem teljes egy igazi bűnöző nélkül, ezért Kovács beszervezi az utcájában lakó kisstílű tolvajt (Eddie Murphy).

Forrás: UIP Dunafilm
Hogyan lopjunk felhőkarcolót? | Alan Alda és Ben Stiller

Mindegyikük azt a figurát hozza, amit előző filmjeikből már megszokhattunk. Ben Stiller, vagy Casey Affleck sokadszorra játsszák el a szerencsétlenkedő, frusztrált, de azért alapvetően szimpatikus átlagembert. Önmagukban ezek az alakítások már nem lennének elegek, viszont csapatban nagyszerűen működnek, sok humoros szóváltást és helyzetet eredményezve. Az egyetlen igazi meglepetés Eddie Murphy, aki a sokéves haknizás (Dr. Doolittle, Oviapu, Norbit, stb.) után visszatért ahhoz, amiért a nyolcvanas években (48 óra, Beverly Hills-i zsaru) megszerette a fél világ: olyan magabiztossággal löki a kamu dumát, mintha az utca tényleg megtanította volna a világ összes stiklijére.

Amikor összegyűlik ez a szedett-vedett társaság, olyan érzésünk lehet, mintha egy szakállas és politikailag egyáltalán nem korrekt vicc első mondatát látnánk viszont a vásznon: a zsidó, a mexikói és a néger elindul lopni. Nem elég, hogy tele van a film szerethető karakterekkel, a minél gyorsabb azonosulást még azzal is sietteti a Hogyan lopjunk felhőkarcolót?, hogy pofátlanul rájátszik a gazdasági világválsággal megerősödő elitellenességre. Kovács és bandája tulajdonképpen az átvert 99%, akik rájöttek, hogy az amerikai álom, már tényleg csak egy álom, és az életen át tartó szívós munka már nem jelent felemelkedést. Ők azonban nem tüntetni mennek, hanem nagyvárosi Robin Hoodként kirabolni az 1%-ot, akik eljátszották az emberek pénzét. A film idealizált, képeslap-New Yorkjában ilyen egyszerű a valóság.

Forrás: UIP Dunafilm
Hogyan lopjunk felhőkarcolót? | Matthew Broderick, Casey Affleck, Ben Stiller, Eddie Murphy és Michael Pena

A Hogyan lopjunk felhőkarcolót? nem jó film, viszont veszettül szórakoztató. Ha ez lenne manapság az elvárható minimum Hollywoodban, egy rossz szavunk sem lehetne az amerikai tömegfilmgyártásra.