Őrület, mennyit güriznek a srácok egy jó csajért!

#Sohavégetnemérős
Vágólapra másolva!
Szeretne visszarepülni novemberből a nyárba? Az sem baj, ha nem szíveli a Wellhellót, a zenekar dalaira épülő #Sohavégetnemérős című zenés játékfilmben ugyanis a jobbára ismeretlen, de rendkívül tehetséges színészek, a tetszetős fényképezés és a könnyed hangulat viszi a prímet. Az epizódok színvonala ugyan ingadozó, és nem minden poén talál célba, de így is jókedvre derít a film, és nagyon kevés olyan fiatal lesz, aki nem fog magára ismerni. A tizen- és huszonéves korosztály mellett a magyar filmrendezők figyelmébe is ajánljuk a #Sohavégetnemérőst, vígan válogathatnak belőle olyan friss arcokat, akiknek egyértelműen helyük van a mozivásznon. 
Vágólapra másolva!

Hiába van november, a #Sohavégetnemérős meghozza a kedvet a fesztiválozáshoz, az üres üvegekkel, mosatlan edényekkel és héderező haverokkal teli balatoni házhoz, és emlékeztet arra, hogy milyen bizsergető érzés tud lenni, amikor a sok bosszantó idióta után végre egy szimpatikus és vonzó idegennel elegyedik szóba az ember.

Orosz Ákos a #Sohavégetnemérős című filmben Forrás: Színfolt Film

Az alkotók teljesítették legfőbb vállalásukat, könnyed stílusban, nyári színekkel felfestve, mesterkélt életbölcsességek nélkül meséltek az Instagrammal, Tinderrel és társaikkal jellemzett generációról, és ehhez a hangulathoz remekül passzolt a Wellhello zenéje.

A vágy, hogy legyen már végre valakink, gyakran sodorja kényelmetlen, néha egyenesen ciki helyzetekbe az embert. Ezekből sokat is látunk, de a film legfőbb jellemzője ennek ellenére a gondtalanság és a felszabadultság.

A #Sohavégetnemérős hat, egymáshoz lazán fűződő szkeccsből áll, és rögtön az első egy ismerős élethelyzetet dolgoz fel szellemes párbeszédekkel, félszeg, pillanatok alatt rokonszenvessé váló szereplőkkel. Azt az érzést eleveníti fel, hogy milyen az, ha rögtön ébredés után, nyúzottan, fájó fejjel kell rekonstruálni a tegnap éjszaka történéseit. A Balaton partján sétáló Ötvös Andrásnak és Trecskó Zsófiának nem is nagyon megy a dolog, halandzsázás mellett ráadásul még azt a hibát is elköveti a srác, hogy állandóan a lány mellét bámulja.

Trecskó Zsófia a #Sohavégetnemérős című filmben Forrás: Színfolt Film

Együttlétük alapból Trecskó Zsófia sietős búcsúzkodásával ért volna véget, de a csuklójukra kattintott bilincs miatt nem tehetnek mást, mint hogy együtt maradnak. Ez pedig újabb esélyt ad a srácnak arra, hogy elővegye a legjobb énjét, és ha este nem sikerült, akkor hát most, másnap reggel elbűvölje a lányt. Például azzal, hogy egy lángossal szemlélteti, milyen is az, ha egy medúza megtámadja az embert.

Az első szkeccs egy ismerős élethelyzetet dobott fel azzal, hogy összebilincselte a két, egymás számára gyakorlatilag ismeretlen fiatalt. A későbbi részek is követik ezt a technikát, mindig van valami, amivel megbolondítják, egyedivé teszik az amúgy tipikusnak mondható szituációkat.

Ötvös András a #Sohavégetnemérős című filmben Forrás: Színfolt Film

Sajnos Tiszeker Dániel alkotása sem tudta elkerülni a szkeccsfilmek állandó buktatóját, a #Sohavégetnemérős is váltakozó színvonalú epizódokból áll össze. Az ígéretes kezdet után a film legfantáziátlanabb tizenöt perce következik, amely csak a legnyilvánvalóbb dolgokat tudja elismételni a Tinder-randikról: igen, ez egy húspiac, ahol csak a külső számít, és ahol lehetetlen alakokkal lehet összeakadni. Ugyanazokat a poénokat nyújtják el feleslegesen – olyan, mintha egy bohózatot néznénk.

Kár érte, mert a Halott Pénz frontemberének villanásnyi cameója amúgy vicces, és a fiatal színészek ebben a részben is mind kitesznek magukért. Zsigmond Emőke például tündéri, ahogy megtorpan a járdán, és szinte rettegve kérdezi meg a barátnőitől, hogy ugye nem túl ribancos a kinézete („Úgy nézel ki, mint egy rajzszakkörös” – jön az adekvát válasz). A faarccal hadaró Molnár Gusztáv is felejthetetlen, főleg miután azzal dicsekszik el, hogy az átlagos magyar péniszmérethez képest az övé húsz milliméterrel hosszabb.

Molnár Gusztáv és Zsigmond Emőke a #Sohavégetnemérős című filmben Forrás: Színfolt Film

A bevásárlóközpontban játszódó epizódot már nem lehet fantáziátlansággal vádolni, de az álomjelenetek inkább tűntek erőltetettnek, mintsem találónak, annak az ismét csak nagyon ismerős élethelyzetnek a szemléltetésére, amikor a srác (Orosz Ákos) irtózatosan rágörcsöl egy amúgy rémesen egyszerűnek tűnő dologra, a neki tetsző lány (Hartai Petra) leszólítására.

A negyedik, egyúttal a legerősebb epizóddal aztán ismét lendületet kap a film. Tóth János Gergely egy Facebookra rátekeredett irodistát játszik benne, aki a Pop, csajok satöbbi főhőséhez hasonlóan végigveszi az exeit. Rémálomszerű utazása a múltba tele van ötletes képi megoldásokkal, hatása felér egy látogatással egy könyörtelen pszichiáterhez.

Lábodi Ádám és Sztarenki Dóra a #Sohavégetnemérős című filmben Forrás: Színfolt Film

Innentől kezdve pedig már nincs több megtorpanás: a Pokemon Gót csajozásra használó Lábodi Ádám és a feszengő Sztarenki Dóra közös sétája egyre meredekebb fordulatokat vesz, olyan ez a rész, mintha egy mozgalmas, a legapróbb részletekig kiszámított, precíz videoklipet néznénk, amely úgy kápráztat el, hogy utána mindig tudja tovább emelni a tétet.

A befejező rész olyan értelemben teszi fel a koronát az egészre, hogy a hat közül ez tűnt a legelbűvölőbbnek és a legtermészetesebbnek. Mészáros Blanka és Dékány Barnabás minden gesztusa igazinak hatott, szinte már szurkoltam nekik, hogy a fizikai távolságot leküzdve minél hamarabb összejöjjenek. Az ágyban ragadt lány barátnőinek videós bejelentkezései pedig iszonyú viccesek.

Mészáros Blanka, Rainer-Micsinyei Nóra és Tolnai Hella a #Sohavégetnemérős című filmben Forrás: Színfolt Film

Olyan ez a film, mint egy jéghideg sör a nyár közepén, felfrissít, aztán gyorsan el is illan a hatása. Hiányérzet ugyanakkor nem marad utána, mert körülbelül ezt a célt lőhették be maguknak az alkotók. A #Sohavégetnemérős egész játékideje alatt a könnyedség és a súlytalanság között lavíroz, és bár néha áttéved az utóbbi területre, én mégis úgy éreztem, hogy kaptam tőle valamit. Eszembe juttatott régi emlékeket, megnevetett.

Wellhello-filmként harangozták be a #Sohavégetnemérős-t, de az igazság az, hogy Fluor Tomi és Diaz csak díszítőelemként szerepelnek benne. Újból és újból, a legváratlanabb módokon bukkannak fel, hülyülnek egyet, aztán át is adják a stafétabotot a színészeknek, akik igazából működtetik ezt az alkotást.

Fluor Tomi és Edvi Henrietta a #Sohavégetnemérős című filmben Forrás: Színfolt Film

Tiszeker eltalálta a helyes arányt, pont annyit mutatott a Wellhellóból, hogy a zenekar rajongói ne érezzék magukat becsapva, és a két zenész utálói se másszanak a falra. Sőt, talán meg is enyhülnek majd, és elmosolyodnak majd a szoborként pózoló, fehérre meszelt Diazon vagy a Szabó Simon által mesterien leoltott Fluor Tomin.

A #Sohavégetnemérős jelenleg a Mozgó Mozi segítségével turnézza körbe a vidéki városokat, mi a váci művelődési központban láttuk, ahova az alkotók és a színészek közül is sokan elmentek, illetve a Wellhello zenekar is elkísérte a filmet. December elejétől a plázamozikban is látható lesz.