A suszter maradjon a kaptafánál

Vágólapra másolva!
Madonna óta tudjuk, hogy az, hogy valaki varázslatos karizmát áraszt a színpadon vagy a videoklipekben, még nem jelenti azt, hogy ugyanezzel a vonzerővel a filmvásznon is boldogul. Mégis évről-évre újabb zenészek próbálkoznak meg a filmezéssel; kik új albumuk prómóciós fogásaként, kik egy kultrendező csábító ajánlatára, kik pedig halálkomoly drámai ambíciókkal. Összeállításunkban csak az utóbbi három év legemlékezetesebb próbálkozásaira koncentrálunk Lajkótól Timberlake-ig, Norah Jonestól Beyoncéig.
Vágólapra másolva!

Három éve átfogó összeállításban tekintettük át a legsikeresebb karierrhalmozókat. Az akkor említett előadók közül sem Björk, sem Eminem, sem Courtney Love, vagy Jack White nem tudta megvetni a lábát a filmiparban, míg Cher, Tina Turner vagy David Bowie zenei fellépést sem vállal mostanában gyakrabban, mint filmszerepet. Lássuk, az ifjabb titánok közül ki cserélheti Oscar-díjra a mikrofont!

Norah Jones (My Blueberry Nights - A távolság íze)

Norah Jones bársonyos hangja és kellemesen andalító melódiái tökéletes zenei aláfestést jelentenek végtelennek tűnő kocsiutakon és hangulatos kávézókban. Hogy ez az életérzés elég-e egy filmre, azt egy élő rendezőlegenda, Wong Kar-wai válaszolja meg: nem. Sajnos még az ő kamerája előtt sem. A My Blueberry Nights képei csodálatosak és villanásokra, pár remek színész (Jude Law, Natalie Portman, Rachel Weisz) tolmácsolásában, feléled a Szerelemre hangolvá-ból vagy a Csungking expressz-ből ismert Wong Kar-wai-varázs, de a történet banális és bosszantó dialógusokkal terhelt. A lányregény középpontjában a lelkes amatőr Norah végigpislogja Amerikát az édes kis bociszemeivel: hát ez lenne a színészet? Gyanítható, hogy legközelebb csak a soundtrack-albumra szerződtetik.

Hallgasd meg: Norah Jones - The Story (My Blueberry Nights)

+ + +

Justin Timberlake (Alpha Dog)

Forrás: [origo]

Amilyen könnyen ment a boyband-bábuból elismert szólóénekessé váltás, annyira rögösre sikeredett Justin Timberlake betörése Hollywoodba, hiszen szőke, jótestű fiúkból van ott úgyis elég. Az Edison-t még Kevin Spacey és Morgan Freeman neve sem tudta megmenteni a DVD-gettótól, nálunk A lánc is csak a tékákig jutott, a Southland Tales "legendás" cannes-i bemutatója pedig mára minden rendező verejtékes rémálmává vált. Utóbbiban egyébként Justinnak van egy-két vicces jelenete, de a film egy rémséges katyvasz. Sok jó szót az Alpha Dog-ra sem lehet pazarolni, bár az elkényesztetett kis hollywoodi suttyók balul elsült emberrablásából határozottan kiemelkedik Timberlake komolyan vehető alakítása. A filmvilág meghódítására indított offenzíva folytatódik; Justin ezen a nyáron, amikor épp nem Madonna szoknyája körül legyeskedik, a Love Guru című filmben fog Mike Myers-szel idétlenkedni kitömött fecskében, pornóbajusszal.

Hallgasd meg: The Killers - All These Things That I Have Done (Southland Tales)

+ + +

Eugene Hutz (Filth and Wisdom)

Forrás: [origo]

A már emlegetett Madonna addig büntette a nézőket színésznői próbálkozásaival (ismét hangsúlyozni kell, hogy az Evita és a Kétségbeesve keresem Susant kivételek), hogy rájött, egy hozzá hasonló kontrollmániásnak a kamera mögött van a helye. Negatív drukk így is volt bőven, de a Filth and Wisdom nem más, mint egy ártalmatlan, bájos kis zenés film, ami sokkal inkább szolgálja - a romantikus hősként meglehetősen képtelen ötletnek tűnő - Eugene és bandája céljait, mint az ambiciózus popistennőét. Az ukrán roma-punk frontembernek egyébként könnyű dolga van; a tőle megszokott laza könnyedséggel alakítja saját magát. A film nemzetközi forgalmazása egyelőre kérdéses, de vigyázat! - a filmzene nem csak Gogol Bordello-dalokból áll, Britney Spears és maga Madonna is helyet kaptak benne.

Hallgasd meg: Gogol Bordello - Wonderlust King (Filth and Wisdom)

+ + +

Lajkó Félix (Delta)

Forrás: [origo]

Sokan próbálták már megfejteni, hogy milyen rendezői koncepció lapulhat a vajdasági hegedűvirtuóz minimalista anti-színészijátéka mögött a magyar filmművészet legfrissebb nemzetközi büszkeségében, a Deltá-ban. A film hipnotikus zenéjét is jegyző Lajkó nem kis kihívásnak feszült neki, amikor a forgatás felénél elhunyt Bertók Lajos helyére beugrott, de a teljesen újraformált Deltá-ban mintha kínosan ügyelne rá, hogy egy percig se tűnjön színésznek. Ezzel persze a közönség nagy részét sikeresen elidegeníti, és csak a nemzetközi fesztiválok feliraton csüngő művészfilm-őrültjeit nem bosszantja fel a monoton, hangsúlyozás nélküli mormogás. Mundruczó filmjének diadalmenete óriási nemzeti büszkeség, de ki lehet jelenteni, hogy a Delta jobb főszereplőt érdemelt volna.

Hallgasd meg: Lajkó Félix az erdőben hegedül

+ + +

Beyoncé Knowles (Dreamgirls)

Forrás: [origo]

Ha Eugene Hutzről és Lajkó Félixről azt állítjuk, hogy nem kellett színészkedniük filmes bemutatkozásukban, akkor vajon mi a helyzet Beyoncéval, aki a Dreamgirls-ben egy sikeres lánycsapat dekoratív tagját alakítja, akit a nyomulós menedzser egyre inkább előtérbe tol, majd szólókarrierbe hajszol? A dolgok könnyű végéről megragadása helyett azonban itt sokkal inkább rafinált szereposztással van dolgunk, és Beyoncé szerényen át is engedte (állítólag egy évtizede Whitney Houstonnal akarták leforgatni a Dreamgirls-t, aki Effie és Deena szólóit is magának követelte) a nehezebb szerepet az újonc Jennifer Hudsonnak, aki Oscar-díjat is nyert érte. Az viszont már inkább lustaság, hogy Jay-Z babájának a következő filmje Cadillac Records címen ugyanez lesz, csak pepitában.

Hallgasd meg: Beyoncé - One Night Only (Dreamgirls)